Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: ZATRZYMAJCIE MNIE!!! Argumenty abym nie kupował NIKONA.

inflator
    Gość

ZATRZYMAJCIE MNIE!!! Argumenty abym nie kupował NIKONA.

Już mam dosyć tego bełkotu Olympusa, który za nic ma klienta i zbywa tylko jakąś nierealną obietnicą której ziszczenie jest tak prawdopodobne jak wygrana w LOTTO.
    Chyba opuszcze ten pięknie zapowiadający się system który zasnął pod grubą pierzyną i przejdę do Nikona. Chyba, że .....
    No właśnie tu chciałbym usłyszeć poraz 10000krotny dlaczego Olympus a nie Nikon
    P L E A S E

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nowy nikon d80 z pryzmatem za 3299pln

a teraz chlopaki powiedza cos na temat
    pozdrowki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ja ostatni weekend pracowałem na ślubie z e-1 i nikonem d200 w zestawie z SB -800 i 18-70

i powiem tak,, nikon szybki ergonomiczny jest
    i dużo zalet ma

ale ja osobiście w tej chwili nie jestem nadal gotowy na NIKON Kolor - i d 200 po próbach została oddana

olek musi mnie jeszcze trochę poddenerwować
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

robin102
    Gość
    Nikon D70s plus lub D50 z 18-70 a potem cały worek fajnych tanich niemarkowych i markowych szkiełek co by nie było czasu na robienie zdjęć .
    D80 chyba jakiś dla dzieci jest , choć pewnie się mylę jak zawsze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nikon jest świetny - zdecydowanie polecam

ps gdybyś miał do sprzedania FL-36 albo FL-50 to ja chętnie bardzo reflektuję na taką lampę... wiesz jak mnie znaleźć...
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    nowy nikon d80 z pryzmatem za 3299pln

a teraz chlopaki powiedza cos na temat
    Cena bardzo kusząca... za pół roku pewnie spadnie do 2,5 koła - wtedy nie będzie niestety żadnych arguemntów za kupnem olympusa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mariush, cena nie spadnie. Nikon ma mało elastyczną politykę cenową. Kiedyś zrobili "promocję" na zwracanie kasy w d50. Tylko, że za chwilę ceny skoczyły o ten zwrot kasy i klient płacił tyle samo co przed promocją.
    Po drugie Nikon nie musi obniżać ceny. Ma rynek zbytu - kupują go klienci wchodzący w system, oraz użytkownicy D50/D70(s). Z D80 konkuruje 30D, a 30D cenowo jest mniej atrakcyjny.

Tak naprawdę za kupnem Olka będą argumenty jeszcze przez długi czas, bo taki E-500 konkurujący z D50 oferuje funkcjonalność na poziomie D80 (pomijam atrybuty w których e-pinset nie ma szans np. wizjer). E-500 w ciągu roku nie zestarzał się ani trochę, a konkurencja pracowała "pełną parą". Wystarczy, że Olek wypuści coś klasy D80 i wszyscy będą zadowoleni w 4/3. Olympus daje dopracowane maszyny i nawet taki malutki hobbysta może się poczuć dopieszczony funkcjami, jakie dostaje kupując e-system. Do niedawna słyszałem głosy "wywoływanie raw w aparacie??? po co to komu? edycja zdjeć? bzdura! robienie zdjęć cz-b prosto z dslr! kaszana!" - a teraz czytam o D80 jakie to fantastyczna opcja móc edytować sobie fotki w aparacie i cykać w cz-b.

Dla mnie Olympus ma najlepszy stosunek ceny do jakości/możliwości. Jak kogoś stać to powinien kupić coś innego bo będzie miał lepiej w pewnych obszarach ale za dużo większą kasę. Ja mam komfort focenia bo zostało mi 14 miesięcy gwarancji. Którą jeszcze firmę stać na dawanie 24 miesięcy gwarancji?

Jak poczuję ciśnienie, a olek nic nie wypuści, to nie będę się zastanawiał, przesiadam się na inny system, ale w tej chwili to żaden konkurent mnie nie przekonuje oferowaną jakością zdjęć i paletą obiektywów. Mi wystarczą dwa zoom'y, jak ktoś chce mieć worek obiektywów trzech producentów, po to żeby do każdej ogniskowej zakładać inny obiektyw który się sprawuje właściwie na danej ogniskowej, to nie widzę przeszkód. Takich atrakcji w olku mało.

z e-partyjnym pozdrowieniem
    blady

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kup, pożegnaj to forum, i nie zadawaj więcej takich pytań. Zarejestrowałem się na tym forum tylko dlatego by odpowiedzieć na ten post. Ciśnienie mi rośnie jak słyszę faceta co chce kupić >Syrenkę 105< i przychodzi do salonu Rolls-Royce pytać o cenę. Witajcie kochani olimpijczycy.

Plexa

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Tak naprawdę za kupnem Olka będą argumenty jeszcze przez długi czas, bo taki E-500 konkurujący z D50 oferuje funkcjonalność na poziomie D80 (pomijam atrybuty w których e-pinset nie ma szans np. wizjer).
    Tak, i oczywiście , E-500 nie ma szans na dwa pokrętła nastawcze, na górny wyświetlacz LCD, na (stosunkowo) mało grzebania w menu.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dexter
    E-500 nie ma szans na dwa pokrętła nastawcze, na górny wyświetlacz LCD, na (stosunkowo) mało grzebania w menu.
    Wybierasz aparat jaki Ci pasuje. Masz kasę i stać Cię na kręcenie dwoma pokrętłami, potrzebujesz górnego LCD, uważasz, że menu w e-pinset to droga przez mękę, idź i kup inny aparat. Mi się podoba obsługa aparatu który posiadam bo wiedziałem co kupuję. Raz bardziej, raz mniej wkurza mnie szum i chciałbym mieć większy wizjer. Ale jak mam kupować inny system i wybierać między małym szumem, a dużym wizjerem, i jeszcze dopłacić do interesu 1.5-2 tys (tyle np wynosi różnica między d80/30d, a E-500) to proszę bardzo. Mi szkoda kasy na taki wybór, bo postęp w jakości obrazu nie jest proporcjonalny do poczynionej inwestycji.

Gdybym nie potrzebował szybkiego AF, użytecznego ISO większego niż iso 50, to pewnie do tej pory używałbym Canona G5, kompakt a miał górny wyświetlacz, dziwne że wybrałem E-500 bez górnego wyświetlacze co nie?
    blady