Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Samsung s600 czy Olympus sp-320

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Samsung s600 czy Olympus sp-320

Nie ma pojecia co wybrac :/.. U mnie w miescie Olympus kosztuje 699zl a Samsung 679zl wiec cena praktycznie ta sama.... Olympus ma 7mp a samsung 6mp ale za to s600 ma karty sd (ok 100zl w kieszeni) i polskie menu.. Nie wiem jak jest z jakoscia i wogole ale opinie o s600 wydaja mi sie lepsze.. Nie mam pojecia rowniez jak jest z tymi bateriami w sp-320 ale jesli to prawda ze on tak pochlania prad to bede zawiedziony.. Prosze o pomoc..

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kurcze nikt mi nie pomoze ?? Moze inny aparat niz wyzej wymienione?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jasne, że bierz Olympusa SP-320 jest to dużo lepszy aparat od Samsunga s600.
    Sp-320 ma większą matryce 1/1.8 oraz 1 megapixel więcej, ma także RAW, w ogóle dużo więcej opcji i możliwości – porównaj sobie na www.recenzje.net.pl. Istotnie ceny kar t xD są 2 krotnie wyższe od odpowiedników SD, ale cały czas spadają. Nie tak dawno jeszcze cena xD 1GB wynosiła 400zł w tej chwili kupisz ją za połowę tej ceny (170zł). Za rok albo i wcześniej na pewno kupisz xD 1GB za 80-90zł. Myślę, że przy wyborze aparatu nie należy się zbytnio sugerować ceną kart – bo one spadają.

Najlepiej kupować aparaty firm które od lat zajmują się fotografią np. Olympus, Canon, Nikon, Minolta itp. Przeczytaj sobie opinie o aparatach firm które nie mają dużego doświadczenia w produkcji fotograficznej. A opinię są mniej więcej takie, tu cytuje o HP 735:
    "...Zbierałem się do napisania kilku słów o tym złomie od kilku miesięcy. Kupiłem go w makro za 1200 zł, wtedy była to naprawdę dobra cena. Całe szczęście się nie zepsuł tak jak innym na tym forum..."
    "...Udało mi się sprzedać ten złom za 350 zł, był to mój najszczęśliwszy dzień w zeszłym roku..."
    "...TOTALNY ZŁOM Na opakowaniu powinni napisać "Digital Camera one use only" lub "termin ważności upływa między 30 a 60 dniem". Na początku byłem jego wielkim fanem i nieobchodziły mnie jego wady... aż do czasu. Raz popsół się..."
    Masa jest takich tekstów.

Co do akumulatorów do SP-320, to jeżeli masz dobre aku i do pełna je naładujesz to możesz zrobić bardzo dużo zdjęć. Ja zrobiłem na Sanyo 2700mAh ponad 1700 zdjęć – większość to seryjne bez lampy. Przeczytaj co napisałem w wątku o SP-320 – jest to bardzo energooszczędny aparat.
    https://forum.olympusclub.pl/forum3/...320-vt7166.htm

Co do polskiego menu w SP-320 to obecnie nie ma, ale miejmy nadzieje że będzie.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zgadzam się z przedmówcą.

Olympus SP-320 jest teraz w niskiej cenie, natomiast Samsung, biorąc pod uwagę różnicę w możliwościach, wcale nie jest taki tani. Pomimo większej rozdzielczości, większa powierzchnia matrycy w Olku poprawia stosunek sygnału do szumu, a i pozostałe parametry zdjęć z Olka są bardzo przyzwoite. Niekiedy na pewno przydatne będą RAW-y, a do "szybszych" jpg-ów przyda się możliwość ustawienia prawie każdego parametru. Również Olympusy uchodzą za aparaty mniej awaryjne i lepiej wykonane - co mogę potwierdzić, bo miałem SP-320/350 w ręce.

Również mit o zbyt wysokich cenach kart xD powoli nie znajduje potwierdzenia: ostatnio w poznańskim "Nie dla idiotów" widziałem 1GB Olympusa z szybkiej serii "H" za 219zł. W tym samym MM podobnych parametrów Ultra II 1GB SD SanDiska był za 199zł. Jedynie Fuji psuje wizerunek dobrych cenowo xD-eków: za te same 219zł była 512MB o standardowej szybkosci (dlatego właściciele Fuji kupują karty Olympusa).
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No to fajnie przeczytac fachowe porady .. Sam sklanialem sie za Olkiem . Nie znam sie na aparatach ale chce sie troche pobawic wiec to bedzie chyba najlepszy wybor

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jacku828 kupując olka SP320 kupujesz markę, z nią solidność wykonania i wieloletnie doświadczenie w fotografii co wiąże się pewnością sprawnej i długotrwałej eksploatacji. Mam C725 i poza tym, że jest wolny nic mu nie można zarzucić , obrazy przy ISO100 sa bardzo dobre i mimo tylko 3mpxl w fotojokerze robię formaty 20x30 i jakością nie ustępuja tym wykonanym np. Eosem300D/ trzeba być naprawde upierdliwym aby wykazywać istotne różnice/ Żona fotkuje Samsungiem A7 i odbitki tez sa świetne.Jest pewna różnica: mój 2,5 letni Olekmimo ciągłej pracy jest jak nowy, 1roczniak A7 Samsunga już ma wytarcia na dość solidnej konstrukcji.Polecam stronę www.depreview- są tam sample wykonane SP310- miodzik. Acha! Olek ma wizjer optyczny, S600 nie i to powinno przeważyć szalę na strone Olka. Przy silnym świetle słonecznym taki wizjer to konieczność. Kupuj Olympusa lub fuji, Canona , no może jeszcze kompakcik Nikona lub Pentaxa, nigdy nie Acer, Premier i tym podobne Praktiki. Sony, Panasonik ze względu na lukrowane barwy nadają się dla pań.Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Powiem, Ci tak, za Samsungiem przemawia tylko cena. Polecam go tylko ludziom, których naprawdę nie stać na dołożenie paru groszy. Zrobisz nim fotkę jak trzeba, w miarę OK. Jednak to nie ta bajka co Olek. Bawiłem się S600 i mam parę fotek nim zrobionych. Poziom przyzwoity, ale w gorszych warunkach to wogóle zapomnij o jakichkolwiek porównaniach. Co prawda nie mam Sp-310, ale mam SP-500 a to podobny aparat tyle że ma zoom większy. Dziś gdybym miał wybierać, wybrałbym SP-510 . Naprawdę nie porównuj tych aparatów
    /*...................*/
    /* ...........................*/