Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: E-1 i m42

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

E-1 i m42

wiem ze niektórzy tu się lubią bawić w kombinacje więć pewnie znajdzie się ktoś pomocny.
    A chciałbym się dowiedzieć jak bardzo trzeba się bawić w ustawienia przy podpięciu przez adapter jakiegoś obiektywu z m42 do E-systemu ( E-1). To że manual przy ostrości to wiadomo, a jak jest z ekspozycją? Też pełny manual? CZy coś ryra samodzielnie?
    Przy Zuiko OM zdaje się że ekspozycja daje radę sama...a też przez adapter to leci.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Re: E-1 i m42

Cytat Zamieszczone przez lessie
    wiem ze niektórzy tu się lubią bawić w kombinacje więć pewnie znajdzie się ktoś pomocny.
    A chciałbym się dowiedzieć jak bardzo trzeba się bawić w ustawienia przy podpięciu przez adapter jakiegoś obiektywu z m42 do E-systemu ( E-1). To że manual przy ostrości to wiadomo, a jak jest z ekspozycją? Też pełny manual? CZy coś ryra samodzielnie?
    Przy Zuiko OM zdaje się że ekspozycja daje radę sama...a też przez adapter to leci.
    Z m42 czas ustawia się automatycznie do przysłony (w trybie preselekcji przysłony). Kręcisz przysłoną na obiektywie.

PS. To mój tysięczny post. Ale jestem gaduła (a wcale nie wydaje mie sie). Muszę powściągnąć palce.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dobrze jeszcze jest pamiętać, żeby nie stosować przy manualach punktowego pomiaru światła, tylko dwa pozostałe, bo jak sam sprawdziłem na moim E-1, wyniki są nieprzewidywalne, przeważnie automatyka głupieje.
    To co napisał Rafał Czarny sprawdza się doskonale, tylko przy tych obiektywach nie ma ciągłego pomiaru światła, tmusisz kolejno, zmiana przysłony i naciskasz spust do połowy, następuje pomiar światła i aparat dobiera czas.
    Przy przyciśniętym do połowy spuście i jednoczesnej zmianie przysłony czasem automatyka nie zmienia czasu naświetlenia więc zwalniasz spust migawki i znowu naciskasz . Wtedy zawsze jest nowy pomiar i dobór czasu naświetlenia.
    Ja przy moim długim analogu tele- 400mm, jeżeli mocno go przymykam także nie zawsze za pierwszym razem mam pomiar trafiony, czasem aparat tak jakby miał za mało światła i nie reaguje, wtedy naciskam dwa, trzy razy do połowy spust migawki, to pomaga i pomiar się stabilizuje.
    Warto wykorzystać stare analogi bo dają fajny klimat zdjęć.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Warto robić z M42 w rawach. Mój E500 inaczej mierzy biel na automacie przy różnych przysłonach tego samego ujęcia. W też tak macie?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja pracuję tylko w rawach i potem po zrzuceniu do PS przeważnie sprawdzam czy balans był trafony przez aparat. Najczęściej jest OK, niezależnie od przysłony ,tylko przy pochmurnej pogodzie ja bym wolał aby było trochę cieplejszych barw a automat schładza. Ja później ocieplam , żeby na końcu przekonać się że z automatu może jest lepiej niż po mojej korekcie. Na pewno uzasadniona jest korekta ręczna WB przy nocnych zdjęciach i w słoneczny dzień ale jeżeli mamy motywy ukryte w miejscach zacienionych, to już mam sprawdzone. W takich sytuacjach robię dwie foty, jedną na automacie i jedną z reczną korektą. Przy analogu Pentacon 1,8/50 nie mam w zasadzie problemów z WB, natomiast z tele 3,5/200 sprawa nie jest już taka prosta bo sam pomiar WB na auto jest może i OK,ale szkła dają chyba lekkie zabarwienia tonalne i tak w słońcu jak na mój gust trochę idą w kierunku żółto-pomarańczowym a przy pochmurnej pogodzie w niebiesko-fioletowym.
    Ale z drugiej strony to własnie daje ten inny klimat foty zrobionej analogiemw porównaniu z cyfrowym 2,8/14-54
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dziękuję za podpowiedzi....myślałem na jakąś stałką w granicach 400-600mm już po przeliczeniu na 4/3 bo na Zuiko mnie nie stac jak na razie z tego segmentu. A na allegro trafiają się perełki...

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    myślałem na jakąś stałką w granicach 400-600mm już po przeliczeniu na 4/3
    ja zaluje ze nie kupilem teleobiektyw TAIR 4,5/300 fotosnajper .... czasami na allegro sie pojawiaja
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    co do m42 i 4/3 - zauważyłem, że w moim przypadku e-1 ma tendencje do przepalania zdjęć w miarę zwiększania liczby przesłony. co do jakiegoś tele - tair 4.5/300mm jest faktycznie zacny i wart polecenia taniocha w porównaniu z zuiko a jakość jak dla mnie wystarczająca mogę pokazać kilka sampli..

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no no to sie pochwal... nigdy sampli nie za duzo
    pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów