Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Po chorwacku

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dla mnie superos

excel
    Gość
    mariush

i nadal nikt mnie nie przekona do wyjatkowosci tego rodzaju zdjec. Moje zdanie? idem jak w tym przypaku:

https://forum.olympusclub.pl/forum19...ghlight=#57580

pozdrawiam,
    excel

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    excel, ale tego zdjęcia inaczej nie dało się zrobić bez przepalania/niedoświetlania - pierwszy wodospad był w cieniu, drugi w pełnym słońcu.
    Chyba że masz jakiś pomysł - chętnie skorzystam

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kurcze dlaczego nie mozna wysylac PW na tym forum, probuje mariush wyslac do ciebie PW juz 3 razy i mi odrzuca...
    moze tu napisze, mariush zajrzyj na stronke frogow www.frogoff.com - gramy w TORUNIU - zdajesz sobie sprawe ze musisz byc? razem z rodzinka i znajomymi

a fotka miła, ale bardziej mi sie podoba ta z brzegiem morza na obiektywnych
    pzdr ziom!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Fotka jest przedobrzona, ponieważ jest mocno odległa od rzeczywistości, a jedynym uzasadnieniem, jakie podał autor, to jest "inaczej nie mogłem".
    Po pierwsze takich wodospadów nie ma w naturze, a jeżeli już woda ma być z waty, to jakieś wyjasnienie powinien przynieść sam obraz, ja przynajmniej takiego uzsasadnienia nie widzę. Autor po prostu przyjął, że tak ma być.
    Po drugie kolory sa odpustowe, arkadyjskie, patrz rozmaitość czerwieni na podłożu i kolkor tafli wodnej. Jeżeli to miałby być projekt gobelinu lub podkładka do haftowania makatki, to by były na miejscu.
    Po trzecie zbyt silne zhadeeryzowanie fotki pozbawiło ją zupełnie perspektywy powietrznej (jej resztki sa ledwo dostrzegalne) i różnic tonalnych pomiędzy pierwszym i ostatnim planem (tym za wodą), fotka stała się płaska - makatkowa.
    Odnośnie kompozycji, czyli, jak to się popularnie mówi - kadrowania, to zamysł mi sie podoba.

Pzdr, TJ

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    gary, super wiadomość, już zaczynam zapuszczac grzywę
    Będę tam na pewno (jesli dowiem się gdzie jest ten klub bo... pierwszy raz słysze nazwę). Wydacie jakąś płytkę do tego czasu żeby było gdzie zebrac autografy?

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    mozesz dostac demo - to co jest na stronie
    moge ci rowniez markerem podpisac zuiko

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Fotka jest przedobrzona, ponieważ jest mocno odległa od rzeczywistości, a jedynym uzasadnieniem, jakie podał autor, to jest "inaczej nie mogłem".
    Serdecznie proszę o poradę jak zrobić to zdjęcie bez uzywania hadra i (równocześnie) bez przepalania/niedoświetlania.

Po pierwsze takich wodospadów nie ma w naturze
    Tak, masz rację, ten wodospad to twór syntetyczny - powstał w programie Adobe WaterfallMaker ver. 4

a jeżeli już woda ma być z waty, to jakieś wyjasnienie powinien przynieść sam obraz, ja przynajmniej takiego uzsasadnienia nie widzę. Autor po prostu przyjął, że tak ma być.
    Autor tworzył obraz a nie dokument = TO NIE JEST ZDJĘCIE DOKUMENTALNE!!! Przy okazji zapytam - jak wg ciebie powinna wyglądac woda na zdjęciu dokumentalnym wodospadu?

Po drugie kolory sa odpustowe, arkadyjskie, patrz rozmaitość czerwieni na podłożu i kolkor tafli wodnej.
    Takie kolory tam są - niedowiarków odsyłam chocby tu: http://images.google.pl/images?hl=pl...r=&sa=N&tab=wi

Po trzecie zbyt silne zhadeeryzowanie fotki pozbawiło ją zupełnie perspektywy powietrznej (jej resztki sa ledwo dostrzegalne) i różnic tonalnych pomiędzy pierwszym i ostatnim planem (tym za wodą), fotka stała się płaska - makatkowa.
    Tadku, ponawiam pytanie z początku - jak zrobić to zdjęcie nie przepalając/niedoświetlając (aby była szansa na stwierdzenie, czy perspektywa powietrzna w ogóle tu występuje).

Tadku, dzięki za wyczerpujący komentarz, pozdrawiam.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gary
    mozesz dostac demo - to co jest na stronie
    moge ci rowniez markerem podpisac zuiko
    A jeśli załatwiłbym od Admina koszulkę Olympusa - czy zagrałbyś w niej jako zatwardziały nikoniarz?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    mariush,
    Rozumiem Cie, nie dało się inaczej.
    Pzdr, TJ

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów