Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Olympus OM Zuiko 50mm/f1.8 i problem z ostrzeniem

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Olympus OM Zuiko 50mm/f1.8 i problem z ostrzeniem

Jakiś czas temu na Allegro kupiłem obiektyw Olympus OM Zuiko 50mm/f1,8. Potem adapter Olympus MF-1 w Fotozakpach. Wcześniej przeczytałem opisy testów obiektywów OM na www.wrotniak.net. Efekty są, muszę powiedzieć, bardziej niż zachęcające. Niestety praktyka w moim wykonaniu wygląda zgoła inaczej.

Problemem, jak się okazuje i to dużym, jest dla mnie ręczne ostrzenie. W zasadzie rzadko mogę trafić idealnie tam gdzie chcę. Kręcę, w wizjerze obraz mam idealnie ostry, na zdjęciu wychodzi nieostro. Na kilkanaście prób, jedna, dwie wychodzą w miarę ostro. Reszta rozmazana. Nie wiem, gdzie popełniam błąd. Być może obiektyw jest jakiś trefny? Kosztował niewielkie pieniądze (ok. 130 PLN), jest używany, ale w dobrym stanie.
    Zauważyłem, że ten problem mam niezależnie od odległości od fotografowanego obiektu, nie zależy także od wartości przysłony. Czyżby mały wizjer w E-500 był źródłem tych kłopotów?

Opiszcie proszę Wasze spostrzeżenia z użytkowania obiektywów OM. Czy tylko ja mam takie problemy?

Obiektyw kupiłem w ramach, mozna powiedzieć eksperymentu. Planowałem zakupić parę rekomendowanych na www.wrotniak.net szkiełek, ale wobec takich problemów, stanęło to pod znakiem zapytania.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Kup matówkę z klinem.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Na jakiej przesłonie robisz te zdjecie, które wychodza nieostre?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hmm... front/back focus ?

btw. przy ostrzeniu manualnym czasem wygodniej 'doostrzyc' przesuwajac sie aparatem (czy tez calym cialem)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Testowałem w zasadzie na każdej wartości. Rozumiem, że GO się bardzo zmniejsza przy mniejszych wartościach liczby przysłony. Przy f1.8 z odległości 3m GO wynosi 18.9 cm więc nie jest tak źle. Próba wykonania zdjęcia z takimi parametrami daje nieostry obraz. Czasami się uda, czasami nie.

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zrobiłem taki sam test, jak ten, który mi wykazał duży FF z obiektywem ZD 14-45 (na szczęście serwis naprawił). Opis znajduje się na stronie ftp://digital.pl/BF/focus.pdf

No i wyszło, że niezależnie od przysłony, czasami wychodzi FF 10mm, czasami 40mm, czasami BF 10mm, czasami 30mm. Zgłupiałem całkiem. W zasadzie nie mogę uzyskać powtarzalności efektu.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Aureus: Przecież dlatego skonstruowałem ten swój celownik powiększający --przy małych matówkach ręczne ostrzenie to loteria (jak pisał Andrzej Wrotniak) -- Niestety parę setek to kosztuje, gdyż używam drogich podzespołów...---pozdrawiam

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Testowałem w zasadzie na każdej wartości. Rozumiem, że GO się bardzo zmniejsza przy mniejszych wartościach liczby przysłony. Przy f1.8 z odległości 3m GO wynosi 18.9 cm więc nie jest tak źle. Próba wykonania zdjęcia z takimi parametrami daje nieostry obraz. Czasami się uda, czasami nie.
    Na forum znajdziesz linkę do dokumentu opisującego eksploatację pierścienia ZD->OM. W dokumencie jest tabelka z ograniczeniami parametrów szkiełek (najjaśniejsze dopuszczalne przysłony). Mnie OM 50 1.4 straszliwie łapie boczne światło. Jest praktycznie nieużywalny w plenerze w związku z tą okropną cechą.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50
    Aureus: Przecież dlatego skonstruowałem ten swój celownik powiększający --przy małych matówkach ręczne ostrzenie to loteria (jak pisał Andrzej Wrotniak) -- Niestety parę setek to kosztuje, gdyż używam drogich podzespołów...---pozdrawiam
    Już dawno planowałem zakup właśnie tego celownika kątowego. Dzisiaj widzę, że jest to w zasadzie konieczność.

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nawet przy otwartej przeslonie nie mam specjalnych problemow. Muszla oczna wystarczyla.