Insider: Nie wszyscy mają "wzrok sokoła"Szczególnie z wiekiem spada rozdzielczość siatkówki (okulary na to nie poradzą) --to przypomina wymianę na model cyfry o coraz mniejszej ilości pikseli --NIESTETY
![]()
Insider: Nie wszyscy mają "wzrok sokoła"Szczególnie z wiekiem spada rozdzielczość siatkówki (okulary na to nie poradzą) --to przypomina wymianę na model cyfry o coraz mniejszej ilości pikseli --NIESTETY
![]()
Irek50: zgadza sięDlatego pomysł by wizjerek w e-500 był tak mały uważam za ciężki dowcip firmy Olympus... Muszla oczna troszkę rozwiązuje ten problem, obraz porównywalny jest wtedy do tego w Nikonie d50 ale i tak to zauważalnie mniej niż w KM 7d. Przyznam, że rozważałem zakup Twojego rozwiązania ale nie siedzę w studio i nie robię makro i bardzo rzadko pracuję ze statywem więc...
Natomiast dla tych wszystkich, którzy tak właśnie fotografują Twoje rozwiązanie jest, przypuszczam, idealne. Ja albo poczekam na nowy korpus Olka albo zajrzę co Panas wymyśli
I tak mnie ostatnio raczej tylko dalmierzówki rajcują
![]()
Mam podobny problem jak Aureus. Zakupiłem w Lublinie przelotkę na M42 wcześniej nie miałem problemów z ustawianiem ostrości nawet w poczciwym Zenku12XP Narobiłem sobie nadziei a tu kiszka na kilkanaście foto jedno dwa jest mniej niż zadowalające. Stwierdziłem że szkoda czasu a przede wszystkim nerwów na takie cykanie gdzie efekt zamiast przysłowiowej żylety bardziej przypomina camera obscuraPrzelotka leży i czeka może kiedyś zdecyduje się na matówke z klinem ale prędzej poprzestane na obiektywach AF bo do manuala w cyfrach sie zraziłem
![]()
A dokupiłeś przynajmniej muszlę oczną? Bo judaszw olympusie nie ułatwia zadania... Jeszcze im dłuższy obiektyw tym lepiej ostrzyć ale przy już np 35 to ciężko może być. Chyba, że obiekt blisko obiektywu...
![]()