Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: telekonwerter TCON-17C i TCON-17 - różnice (5060/7070)

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

telekonwerter TCON-17C i TCON-17 - różnice (5060/7070)

Zakładam nowy temat ponieważ sprawa ta do końca nie została wyjaśniona, a wydaje mi się to bardzo istotne. Jeżeli gdzieś się mylę proszę mnnie poprawić.

Różnica w TCON-17, a TCON-17C:
    - pierwszy jest metalowy, większy i dużo cięższy
    - pierwszy też ładniej wygląda (bardziej pro - rzecz gustu)
    - drugi ma nowej generacji szkła niskodyspersyjne ED
    - drugi wymaga oryginalnego adaptera tulejkę CLA-7
    - pierwszy wymaga pierwszą lepszą tulejkę
    - pierwszy od drugiego dużo tańszy

i teraz pytania:
    1) czy ten patent z ED wpływa na jakość zdjęć czy to tylko bajer na stronie wrotniaka wynika, że minimalnie lepszy jest obraz na korzyść TCON-17C
    czy są jeszcze jakieś korzyści z soczewek ED (np. mniej flary, lepsze filtry itd.) - takie są też zastosowane w 5060
    2) to co dla mnie bardzo istotne:
    wiadomo, że tcon-17c wymaga tulejki cla-7 czy przy korzystaniu z takiego zestawu pozbywamy się winietowania przy trybie wide tak, aby móc korzystac z pełnego zakresu aparatu 5.7-22.9m x1.7?
    czy to będzie dokładnie tak samo jak byśmy zastosowali C-180/210 lub TCON-17 z dowolną tulejką np. Kinga (tylko interesuje mnie zakres winietowania od kiedy występuje)
    3) czy telekonwerter x1.7 jest wystarczający do uchwycenia ptaszka w całym kadrze gdy my stoimy na ziemi a ptaszek jest na wysokości 4 piętra

chcę zakupić C-210, TCON17 lub TCON17C
    za C-210 przemawia bardzo niska cena ale jakość pozostawia trochę do życzenia (oczywiście i tak rewelacyjna w porównianiu z KINGa czy innym badziewiem
    TCON17 jest już rewelacyjna jakość cena niższa od TCON17C, ale co z winietowaniem przy zastosowaniu nieoryginalnej tulejki??
    TCON17C - rewelacja w całej rozciągłości, ale ... cena

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Re: telekonwerter TCON-17C i TCON-17 - różnice (5060/7070)

Cytat Zamieszczone przez rzysk
    ...1) czy ten patent z ED wpływa na jakość zdjęć czy to tylko bajer na stronie wrotniaka wynika, że minimalnie lepszy jest obraz na korzyść TCON-17C
    czy są jeszcze jakieś korzyści z soczewek ED (np. mniej flary, lepsze filtry itd.) - takie są też zastosowane w 5060
    2) to co dla mnie bardzo istotne:
    wiadomo, że tcon-17c wymaga tulejki cla-7 czy przy korzystaniu z takiego zestawu pozbywamy się winietowania przy trybie wide tak, aby móc korzystac z pełnego zakresu aparatu 5.7-22.9m x1.7?
    czy to będzie dokładnie tak samo jak byśmy zastosowali C-180/210 lub TCON-17 z dowolną tulejką np. Kinga (tylko interesuje mnie zakres winietowania od kiedy występuje)
    3) czy telekonwerter x1.7 jest wystarczający do uchwycenia ptaszka w całym kadrze gdy my stoimy na ziemi a ptaszek jest na wysokości 4 piętra...
    1. Wpływa zdecydowanie. Szkło ED (Extra Low Dispersion) poważnie wpływa na korektę aberracji chromatycznej układów długoogniskowych.
    2. Jeżeli używasz telekonwertera, zakres zooma jest zdecydowanie ograniczony, właściwie możemy przyjąć, że TCON-y wydłyżają tylko najdłuższą ogniskową, jakiekolwiek skrócenie ogniskowej obiektywu (czyli poszerzenie kąta widzenia) spowoduje, że obiektyw "widzi" oprawę konwertera.
    3. Nie wystarczy. Uchwycenie ptaszka wielkości kawki / sroki na wysokości 4. piętra pełnym kadrze aparatu wymaga ogniskowej - odpowiednik ok. 600 mm. Dołaczony obrazek - to ptaszek na wysokości ok. 2-3 piętra, przy odpowiedniku 360mm.
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ptaszek_360mm_126.jpg
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	28,1 KB
ID:	233  

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Re: telekonwerter TCON-17C i TCON-17 - różnice (5060/7070)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz zrozumiałem, że nie opłaca się inwestować w TCONa17 (duża cena, a różnica pewnie już nie tak znaczna). Wydaj mi się, że lepiej już w 5060 nie inwestować i zbierać gotówkę na lustrzankę z obiektywami. Za 1000zł spokojnie już sigmę można zakupić 300mm, a tu tylko TCON30C. TCON17C z CLA-7 mogłem mieć za niecałe 500zł, ale widzę że się nie opłaca. Lepiej na jakiś czas zainwestować w C-180/C-210, które sa bardzo tanie 150zł-200zł a do skarbonki na lustrko z dobrym teleobiektywem.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

TCON30C

Witam szanownych forumowiczow

Jednak dzieki okazyjnej cenie zakupilem TCON30C. I powiem tak: OPLACALO SIE.
    Jakosc rewelacyjna i w koncu te upragnione 330mm (minimalnie pewnie mniej - nie wiem jak przetestowac ile faktycznie jest).

Na ptaszki tak jak zostalem poinformowany troszke jest za malo, ale ogolnie rzecz biorac wystarczajaco. Przy wiekszym zoomie juz byl by problem z robieniem z reki oraz z dobrym wcelowaniem w obiekt. Jezeli celuje z wizjerka w obiekt - ten obiekt idealnie znajduje sie w srodku tyle ze powiekszony (jest to dosyc wygodne). Przy C210 jakos gorzej z tym bylo - juz nie pamietam (musze jeszcze potestowac - poki jeszcze nie sprzedalem).

Jezeli chcecie test - prosze o info to stosowny zrobie (tzn. zdjecia porownojace). Zaloze nowy temat do tego.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: TCON30C

List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać