ED zawsze kosztuje.Zamieszczone przez robin102
ED zawsze kosztuje.Zamieszczone przez robin102
Czegoś tu nie rozumiem.
Od kilku miesięcy, po definitywnym rozstaniu się z koszmarnym i nienaprawialnym w polskim serwisie olympusa obiektywiem zuiko 14 45, za 850 złotych nabyłem poprzez internet obiektyw sigma 18-125.
To, co potrafi ten obiektyw leje na łeb dotychczasowe osiągnięcia zuiko!
Jest ostry, kontrastowy, w miarę szybki, jednym słowem ma cechy, o których zuiko się nie śniło.
Poprzedni obiektyw coraz częściej skłaniał mnie do zastanowienia się, czy posiadany przeze mnie E500, to był dobry wybór.
Sigma pozwoliła mi nadal cieszyć się tym aparatem, i żadne wymądrzanie się nibytesterów, że gdzieś tam na krawędzi obrazka pojawi się jakas aberracja, albo o dwie kreski gdzieś będzie gorzej, nie mają sensu.
Zaden aparat olympusa nie jest aparatem profesjonalnym, domaganie się więc księżycowych parametrów optyki, mechanizmu czy elektroniki w aparacie do fotografowania psa, zachodu słońca i cioci Zosi jest co najmniej żartem!
Jeżeli kupujesz auto do odwożenia dziecka do szkoły, to po co ci TIR?
rollei
Hmmm... chyba nie wiesz co piszesz, tym bardziej ze opierasz ja na podstawie 2 obiektywow a dotyczyc ma calej dzialalnosci firmy Zuiko.Zamieszczone przez adams
...był Olek jest A6000
O rety co za zgorzknienie, kilka faktów to, po pierwsze miałeś walnięty 14-45Zamieszczone przez adams
![]()
![]()
![]()
, zapewniam Cie że sprawny egzemplarz daje pełne zadowolenie, co do podanych przez Ciebie zastosowań optyki
zapewniam Cię potrafię przy pomocy tego "amatorskiego" E-1 zarabiać jakieś pieniądze, a optyka zuiko to najwyższa światowa póła więc bądź łaskaw i poszukaj informacji na ten temat, a nie biadol...
Pozdrowionka
Bez względu na to, co jest napisane w instrukcji czy na opakowaniu, aparaty olympus są, i tu nie ma żadnej dyskusji sprzętem amatorskim!
To że kiedyś, w początkach cyfrowego fotografowania nawet dwudziestke wykorzystywano do robienia gazetowej masówki nie zmienia sytuacji.
Zapruder amatorską kamerą zrobił film z zabójstwa Kennedyego, film ten przyniósł mu więcej pieniedzy niż niejednemu zawodowcowi, ale bolex którym kręcił w żaden sposób nie może być uważany za profesjonalny sprzęt.
Tą dyskusję ciągnąć by można w nieskończoność, zawodowcy jako jedyny profesjonalny sprzęt fotografii reporterskiej uważają n.p. canona, uważając najdroższe lustra nikona za zabawki!
rollei
Znajdziecie tu olympusa?
A Nikona, Minoltę, Pentaxa, Sony? Może jest jakiś Sinar?Zamieszczone przez adams
Sportowa Canonokultura pełnej klatki i APS-H.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Adams działka sportowa, to tylko wycinek profesjonalnego zajmowania się fotografią i do tego wąsko wyspecjalizowany... w reporterce z tego co wiem króluje NIKON, a nie CANON. Jest jeszcze fotografia studyjna, fotografia mody, fotografia przyrody, fotografia podwodna, lotnica i diabli wiedzą co jeszcze. A jeśli widziałeś zdjęcia wykonane podczas burzy piaskowej (a jest tego trochę) to z dużą dozą prawdopodobnieństwa możesz założyć, że były zrobione E-1...
P.S. O tym, czy sprzęt jest profesjonalny decyduje sposób jego użycia a nie półka cenowa lub czyjaś subiektywana opinia. Jeśli sprzęt jest używany do zarabiania pieniędzy, przez kogoś utrzymującego się z fotografii, to jest profesjonalny.
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
Napisałem wcześniej: Jeśli sprzęt zadowoli fotoreportera od sportu, to zadowoli każdego. Oni mają największe wymagania.
Powinienem był doprecyzować - zadowoli każdego, kto używa aparatu małoobrazkowego.
przesadzasz... reporterka sportowa ma swoje wymagania i nie sa onne najwyzsze - sa poprostu inne niz w innych dziedzinach fotografi..
A wykorzystywanie C. czy N. - to poprostu czesto wybr redakcji.. moga miec podpisane umowy i caly sprzet maja od jednego producenta - nie rozdrabniaja sie.. a ze firmy mja pozycje na rynku to ich wygryzienie bedzie raczej trudne.