Wczorajsze zdjęcie testowe,oceń samZamieszczone przez robin102
![]()
Wczorajsze zdjęcie testowe,oceń samZamieszczone przez robin102
![]()
Darek
Tfu... zły crop...
D200 ma dwa razy większa matrycę!!! Nie wziąłeś tego pod uwagę.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Co jest nie tak z tym kropem?Zamieszczone przez grizz
Zgadza się ale dysponowałem tylko takim sprzętem. Możliwości ZD 50-150 znacie.Zamieszczone przez grizz
Dodam że zdjęcia robione były na max. ogniskowej z odległości ok. 100m.
Ja uważam że ZD50-150 w porównaniu z sigmą 70-200/2,8 wypadł całkiem dobrze biorąc pod uwagę fakt że jest 6 razy tańszy i był przypięty do aparatu z dwukrotnie mniejszą matrycą. Sigma zabarwia obraz na zielonkawy odcień.
Darek
Żeby porównać szkła musisz ustawić taką samą ogniskową, a rozmiar cropa dostosować tak, żeby pokazywał taką samą liczbe pikseli, a nie taki sam wycinek zdjęcia, bo inaczej aparat z mniejszą liczbą mpixeli jest w gorszej pozycji.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
OK masz rację.
Co do ogniskowej to tak wykombinowałem:
sigma 200 x1,5=300
ZD 150 X 2 = 300
Myślę że to jest ok.
Darek
Ogniskowa jest, ok, tylko wycinek zły.
Matryca z d200 jest większa ale tylko niewiele wieksza.Zamieszczone przez grizz
a ja zaczałem mocno myśleć o Sigmie 135-400, tyle że światło 3,5-5,6...ale
raczej nie robię przy gorszym świetle ujęć tele ( zwykle jest to jasne stosunkowo niebo i najczęściej stosuję dziury od 6,3 w górę albo nie robię wcale ), druga sprawa to jednak b. duży zakres bo aż 800mm po cropie, więc nawet małe i dalekie ptaszyska do wyłapania. Jedno mnie tylko ciekawi w tym szkle - jakość i szybkość AF. Maiłą ktoś okazję się tym przejechać?
Generalnie założeniem był na przyszły rok 50-200 ale kusi mnie ten większy zakres coraz bardziej...
Co o takim rozwiązaniu myślicie?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Jesli sigma 50-150 f2,8 sie pojawi z mocowaniem 4/3 to będzie ciekawą propozycja.
owszem, jednak dalej będzie to dla niektórych celów za krótko. ?Na tym polu system odstaje - brak naprawdę dużego superzoomu. Obejrzałem z tego 135-400 trochę sampli i nie wygląda o rewelacyjnie ale mam wrażenie że to po prostu fotograf nawalił....
Marzy mi się coś takiego jak 50-200 Zuiko ale niechby miał na końcu 300-400mm, nawet kosztem światła...
a ten o którym wspominasz przy rozsądnej cenie może położyć Zuikowski 40-150....
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl