normalnie, bezproblemowo, płacisz i bierzeszZamieszczone przez suchar
![]()
normalnie, bezproblemowo, płacisz i bierzeszZamieszczone przez suchar
![]()
Piszac, ze nie wiem jak to dziala, mialem na mysli takie rzeczy jak obsulga, dostepnosc obiektywow itp. A placi sie na pewno, to akurat wiem![]()
Oba szkła sa do portretu zbyt krótkie, dadzą przerysowania na ogół - mozna nimi robić, jasna sprawa, ale raczej szersze kadry niz klasyczny portret.Zamieszczone przez pleg
Zawsze można wykadrować jak ma się więcej mpix.Zamieszczone przez Magus
Dla mnie szkła sigmy są drogie w porównaniu do możliwości jakie oferują. Sam nie wiem jak je zaszufladkować. Niby tańsze o 30% od odpowiedników ZD, ale znowu gorsze optycznie i to zauważalnie. A to winieta, a to CA, a to ciemne (mam na myśli 10-20 vs. 11-22), a to ostre tylko w centrum kadru. Zastanawiam się czy jest sens oszczędzać na takim 11-22, albo 50mm, albo 14-54, albo 50-200mm (jest jakiś odpowiednik 50-200 w sigmie?).
Powiedzcie, jak oceniacie sigme? Warte są swojej ceny czy to tylko taka egzotyka w 4/3?
Rozumiem inne systemy, gdzie żeby kupić dobre szkło trzeba zapłacić 5 tys, zeby mieć taki sam napis na obiektywie i korpusie. Ale w Olku? Warto wydawać trochę mniej, żeby mieć dużo słabiej?
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
W zakresie to Sigma 55-200Zamieszczone przez blady
![]()
żartowniś!Zamieszczone przez celebrity plus
![]()
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Jest (a raczej z mocowaniem 4/3 ma być ) 70-200 2,8, które ma bardzo dobre notowania.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Masz jakieś swoje wiarygodne zdanie o tej sigmie 70-200 ??
Lub bodajże 100-300 F4![]()
Swoje nie, bo się nie interesowałem, ale na CF dość chwalone...
zresztą sprawdż na forum canona jak się ma w stosunku do 70-200 2.8 eL
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.