ciekawe czy Sigma puści pod 4/3 cokolwiek szerszego niż 10mm, żeby grubiej przeskoczyć ZD11-22...
przydałby się szeroki kąt w ludzkiej cenie... 11-22 to ciut za wąsko jak za kesz, który trzeba dać a 7-14 to masakra cenowa.
Tylko co? Bo poniżej 10mm ma tylko dwa fiszaje 8mmZamieszczone przez KaarooL
![]()
A mi ta Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM bardzo się uśmiecha - szerzej o 2mm od ZD i o 1k PLN taniej. Ciekawe tylko jak jest optycznie![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
RobertW3D:
chłopaki najkoniarze piszą że trzeba grubo przymykać żeby nie było mydła i winiety po rogach. gary ma ten słoik, trzebaby Go wypytać.
to jest właśnie głupie: najkony mają lepsze wysokie ISO, ale co z tego skoro słoiki trzeba przymykać jak diabli i wychodzi na jedno. to nie Zuiko, gdzie przy F=4.0 jest nieźle (mała matryca w tym pomaga).
adams, jaka to sigma? pokażesz więcej fotek?Zamieszczone przez adams
Moim zdaniem sigmy są drogie. Chociaż uzupełniają system 4/3 stałkami, jak ktoś (Robin), bardzo potrzebuje mieć jasną stałkę...Zawsze to taniej kupić tylko obiektyw, niż aparat i obiektyw, co by mieć tanią stałkę
![]()
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Robert - tutaj masz pełen test:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=33
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Dzięki za linki. Szkoda, że tylko macro. Może uda mi się wypożyczyć ten obiektywZamieszczone przez celebrity plus
w Krakowie. Wtedy dam cynk co też to jest warte.
Tylko dlaczego ten obiektyw taki wielki jest . filtr 77mm !!! waży prawie 0,5 kg . Trzeba się wybrać do przedstawicielstwa Sigmy w Wawce i obmacać . Za pieniądze można u nich wypożyczyc to szkło. Cena nie jest może dla Kowalskiego czyli mnie , ale zastanowiena warte. Szeroko i jasno jest. Może wpadnę tam z rana 20 października. Kurde tylko po co taki duży.
77 mm to raczej standard przy poważniejszych szkłach. Dlatego właśnie poluję na 135-400 SIgmy i SMC DA 12-24/4, by móc stosować ten sam polar, co do obecnych zoomów.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=