Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 135 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

Mieszka w
    Jelenia Gora / Gdansk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nie mam cierpliwosci i daltego nawet nie bede probowal reklamowac....kupuje inny i tyle...
    Nie ma lepszego od Darka Dziekanowskiego

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hugo Ormo
    nie mam cierpliwosci i daltego nawet nie bede probowal reklamowac....kupuje inny i tyle...
    twój wybór
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moja historia zakończyła się umiarkowanym happy endem. Aparat wrócił i teraz punkt, na który ustawiam ostrość, znajduje się w zakresie głębi ostrości. Nie jest co prawda w samym jej środku, ale raczej na początku. Serwis chyba przyjmuje, że taki odchył mieści się w granicach tolerancji, ponieważ na załączonym przez nich zdjęciu testowym jest właśnie takie przesunięcie.

Kilka wniosków

Plusy:
    - szybki czas działania serwisu (od wysyłki do przyjazdu sprzętu mija średnio 10 dni),
    - sprzęt wraca bez najmniejszej ryski, wyczyszczony i bez odcisków palców na monitorze czy szkłach (wiem, powinno to być normą w każdym serwisie, ale praktyka bywa różna).

Minusy:
    - słaba komunikacja z serwisem, brak informacji na dokumentach, czy naprawa miała miejsce, czy potwierdzono zaobserwowane objawy,
    - regulacja autofocusa jest do przyjęcia, a powinna być perfekcyjna (przynajmniej takie były moje oczekiwania wobec firmy Olympus).

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez casper
    [...] Aparat wrócił i teraz punkt, na który ustawiam ostrość, znajduje się w zakresie głębi ostrości. Nie jest co prawda w samym jej środku, ale raczej na początku. Serwis chyba przyjmuje, że taki odchył mieści się w granicach tolerancji, ponieważ na załączonym przez nich zdjęciu testowym jest właśnie takie przesunięcie.
    [...]
    - regulacja autofocusa jest do przyjęcia, a powinna być perfekcyjna (przynajmniej takie były moje oczekiwania wobec firmy Olympus).
    W amatorskim segmencie lustrzanek zazwyczaj system AF ustawia ostrość nie trafiając idealnie w środek zakresu głębi ostrości - to typowe. Przetestuj jeszcze z innym obiektywem - szkła z wewnętrznym ogniskowaniem (nie kręcące przednią soczewką, jak 14-54/f2.8-3.5) powinny być dokładniejsze pod tym względem.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kiedyś pewnie przetestuję - jeśli spotkam posiadacza tego obiektywu (w moim 40-tysięcznym mieście jestem jedynym znanym sobie posiadaczem sprzętu z E-Systemu) albo sam się takowym stanę. Ale już testy z 40-150 wykazują, że ostrość ustawia idealnie w środku GO.