Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Cytat Zamieszczone przez k0marus
    no to jest nadzieja.... jak mozesz zrob fotki i jednym i drugim...
    Już nie mogę. Jak pisałem już nie chciało mi się wogóle zakładać wadliwego obiektywu do apratu bo po co...

Cytat Zamieszczone przez k0marus
    3 dni temu wyslalem moj zestaw do serwisu na druga naprawe - pierwsza nei dala efektu...
    Jeżeli będziesz wysyłał po raz trzeci to pamiętaj że w Polsce lustrzanek nie naprawiają tylko sprzęt leci do serwisu w Czechach.
    Żeby Czescy technicy dobrze zrozumieli na czym polega wada aparatu można im wydrukować zdjęcie przykładowe i poprosić o dołączenie do przesyłki przez polski serwis.

Ja na ten przykład za drugim i trzecim razem dołączyłem takie wydrukowane zdjęcie:
    Obrazek

Niestety nic to w moim przypadku nie dało, ale i nie zaszkodziło
    Za to znam inny przypadek w którym dołączenie zdjęcia spowodowało że sprzęt został naprawiony (za drugim razem jak dobrze pamiętam).
    Ja juz przy pierwszej naprawie dolaczylem zdjecie z opisem usterki tak jak radzil Aureus ale w moim przypadku nie pomoglo... tym razem tez dolaczylem i zobaczymy jaki bedzie efekt... Rozumiem ze zgodnie z tym co napisal Aureus i Jack jedyna mozliwoscia jest proba naprawy "do bolu" szkoda tylko ze aprarat zamiast pracowac wiekszosc czasu spedzi w serwisie

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ostatnie doniesienia z frontu walki z obiektywem ZD 14-45:

Wrócił z serwisu, tym razem na kartce pojawił się napis:
    "Nasi technicy zbadali państwa sprzęt i zalecają zwrócenie uwagi na pracę UKŁADU OSTROŚCI."
    i poniżej odręczny dopisek:
    "Focus EZ-1445 is OK. Mayby your E-500 has Back Focus!! Please check your Body E-500".
    Do tego dołączony wydruk zdjęcia, na którym ostrość złapana jest tak, jak Pan Bóg Przykazał.

Dzwoniłem do doradcy technicznego i tym razem poproszono mnie o przesłanie obiektywu wraz z korpusem. I mam teraz taki dylemat. Wysyłać sprzęt kolejny raz, czy sobie odpuścić? Przy teście focus jest ostawiony ok. 3 cm za punktem zerowym. Norma to dla Zuiko 14-45 czy patologia? Może Olympus bierze na przetrzymanie klientów, którzy zauważyli problem z ostrością w tym sprzęcie i wymienia obiektywy, klientom, którzy mają czas i siłę serwisować je kilkakrotnie?

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zawsze lepiej wysyłać komplet obiektywu z korpusem - dopiero razem tworzą pełny system, który łatwiej sprawdzić i skalibrować. Moja rada - wyślij całość jeszcze raz.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez casper
    Wysyłać sprzęt kolejny raz, czy sobie odpuścić? Przy teście focus jest ostawiony ok. 3 cm za punktem zerowym.
    Pomiar dokonywałeś tylko w pozycji normalnej czy też z aparatem obróconym do góry nogami?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Teraz zrobiłem odwróconym. I dalej to samo: back focus.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez casper
    Teraz zrobiłem odwróconym. I dalej to samo: back focus.
    To faktycznie jest BF.

Chciałem tylko zwrócic uwagę, że taki prosty test o niczym nie świadczy.
    Jeśli po odwróceniu jest też BF to znaczy, że jest BF.
    Jeśli po odwróceniu byłbu FF to by znaczyło, że punkt pomiaru ostrości jest trochę przesunięty w dół od miejsca gdzie teoretycznie powinien sie znajdować - a to juz jest wina puszki a nie obiektywu.
    Chyba dobrze rozumuję?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Postanowiłem wysłać jeszcze raz sprzęt. Tym razem komplet. Żałuję, że nie posłuchałem wcześniej Waszych podpowiedzi, żeby serwisować także body.

Mieszka w
    Jelenia Gora / Gdansk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,
    A ja doloze taki sam problem w E330 i 14-45. Mam ten sprzet od 4 tyg i ostre zdjecia z tym szklem zrobilem tylko pare razy gdy uzywalem LV w trybie B - ale to oznacza dlugie kadrowanie i najlepiej statyw. 14-45 dziala wolno, nie lapie ostrosci i ogolnie go nienawidze bo moja radosc z zakupu nowego sprzetu zniknela. Dodam jeszcze ze kitowy 40-150 dziala o wiele lepiej ale jezeli chodzi o szybkosc to wypada slabo. Teraz zbieram puszki i butelki na 14-54.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar zigger
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hugo Ormo
    Witam,
    A ja doloze taki sam problem w E330 i 14-45. Mam ten sprzet od 4 tyg i ostre zdjecia z tym szklem zrobilem tylko pare razy gdy uzywalem LV w trybie B - ale to oznacza dlugie kadrowanie i najlepiej statyw. 14-45 dziala wolno, nie lapie ostrosci i ogolnie go nienawidze bo moja radosc z zakupu nowego sprzetu zniknela. Dodam jeszcze ze kitowy 40-150 dziala o wiele lepiej ale jezeli chodzi o szybkosc to wypada slabo. Teraz zbieram puszki i butelki na 14-54.
    Puszki i butelki są OK, przynajmniej trochę ulżysz srodowisku , ale powazniej mowiąc, to i mnie troche zmartwiles. Łudzilem sie, ze ta przypadlosc dotyczy tylko E-500
    Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    macie cierpliwość do tego badziewia... gdybym miał takie problemy z obiektywem to od razu poszedłby do żyda. kilkukrotne wysyłanie do serwisu, czekanie - przecież to bez sensu skoro sprawa rozbija się o taki słaby słoik.