widzę, że coraz więcej chłopaków narzeka na ostrzenie E-500... czyżby jakiś babol?
o tego typu przypadłościach E-300 czy E-330 (którego ma 5 osób na krzyż) nie słychać
widzę, że coraz więcej chłopaków narzeka na ostrzenie E-500... czyżby jakiś babol?
o tego typu przypadłościach E-300 czy E-330 (którego ma 5 osób na krzyż) nie słychać
Myślę, że chodzi tutaj raczej o 14-45 niż sam korpus - zauważ, że u Gregoriusa 40-150 działa jak należy. Może coś skopali w produkcji albo to jakiś problem z Firmwarem ...Zamieszczone przez KaarooL
14-45 demonem ostrości nie jest, ale na pewno nie jest tak źle jak na zdjęciach pokazanych przez k0marus
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
nie do konca bo na 40-150 tez nieostro... mniej bo mniej ale widac... zaraz wrzuce nowy soft bo wszedzie 1.0 ale nie wiem czy cos pomozeZamieszczone przez RobertW3D
Zuiko 14-45 nadal nie działa jak trzebaPo TRZECH wizytach w serwisie razem z aparatem!!
Ty razem dostałem wydrukowane zdjęcie firmowe na którym widać jak aparat ustawia ostrość. No i... owszem, jest ostro. Tyle tylko że na niewielkich odległościach problemów z działaniem AF NIE MA i NIE BYŁO!
Czy jest to możliwe, aby serwisanci sprawdzali aparat tylko "z bliska"? Czy nikt nie wpadł na to żeby skierować aparat na chmurki i sprawdzić na nieskończoności?
Tym bardziej że zdjęcie przykładowe które zrobiłem, wydrukowałem i wysłałem przedstawia błędne ustawienie ostrości właśnie na nieskończoności...
No i jak radzicie? Wysyłać po raz kolejny obiektyw z adnotacją "AF problems for big distances (infinity) only"??
Jeżeli wyślę to tylko sam obiektyw. Problem polega tylko na tym że nie jestem na 100% pewien że to wina obiektywu i nie mam gdzie go sprawdzić. Nikt ze znajomych nie ma Olka, a u mnie w mieście (w Kielcach) obiektywy 4/3 nie leżą na półkach sklepowych i trzeba zamawiać, a głupio zamawiać obiektyw tylko po to żeby sobie sprawdzić czy działa...
Moim zdaniem powinieneś wysłać z adnotacją tak jak napisałeś.
Jak chcesz mieć pewność czy Twój obiektyw poprawnie pracuje z innym korpusem, możesz wysłać obiektyw np. do mnie. Sprawdzę Ci go i dam znać jak on ostrzy (i odeślę zwrotnie).
Uważam jednak że powinna tu nastąpić wysyłka do serwisu, szkoda czasu na sprawdzanie własnym sumptem szkła, i chyba jednak nadal komplet trzeba wysłać: korpus+szkło.![]()
Dobrze, że przynajmniej aura nie jest sprzyjająca foceniu... Kicha z tym obiektywem.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Gregorius:
wydaje mi się że po trzeciej naprawie przysługuje Ci inny, nowy KIT albo zwrot keszu?
poczytaj o prawach konsumenta i walcz o swoje.
sprzęt po tylu wizytach w serwisie uznałbym za "średnio pewny" - nigdy nie wiadomo.
w sumie głupia sprawa: aparat nie ostrzący na nieskończoność.
Dobra uwaga Karol.
Gregorius, pisz podanie o polubowne załatwienie sprawy, a jak nie, to pismo o "niezgodność towaru z umową" i odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży. W necie sporo jest informacji na ten temat jak załatwić taką sprawę.
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Macie rację.
Miałem zresztą tak zrobić, tzn. pisać mejle i pisma do Olka, ale po trzeciej nieudanej naprawie mi się odechciało.
Dzięki za słowa otuchy.
Zacznę od e-maila do serwisu.
Gregorius:
Możesz zrobić coś lepszego: w każdym większym mieście działa Rzecznik Praw Konsumenta. Znajdź takiego gościa np. w Urzędzie Miejskim, umów się i przedstaw fakty. Doradzi Ci jak to ugryźć najlepiej, może też sam osobiście interweniować w grubszych sprawach.
Atakuj!
Może spróbuję. Na razie napisałem długiego mejla do serwisu. Zobaczymy co odpowiedząZdam relację gdy dostanę odpowiedź.