Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    widzę, że coraz więcej chłopaków narzeka na ostrzenie E-500... czyżby jakiś babol?
    o tego typu przypadłościach E-300 czy E-330 (którego ma 5 osób na krzyż) nie słychać

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    widzę, że coraz więcej chłopaków narzeka na ostrzenie E-500... czyżby jakiś babol?
    o tego typu przypadłościach E-300 czy E-330 (którego ma 5 osób na krzyż) nie słychać
    Myślę, że chodzi tutaj raczej o 14-45 niż sam korpus - zauważ, że u Gregoriusa 40-150 działa jak należy. Może coś skopali w produkcji albo to jakiś problem z Firmwarem ...
    14-45 demonem ostrości nie jest, ale na pewno nie jest tak źle jak na zdjęciach pokazanych przez k0marus
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Myślę, że chodzi tutaj raczej o 14-45 niż sam korpus - zauważ, że u Gregoriusa 40-150 działa jak należy. Może coś skopali w produkcji albo to jakiś problem z Firmwarem ...
    14-45 demonem ostrości nie jest, ale na pewno nie jest tak źle jak na zdjęciach pokazanych przez k0marus
    nie do konca bo na 40-150 tez nieostro... mniej bo mniej ale widac... zaraz wrzuce nowy soft bo wszedzie 1.0 ale nie wiem czy cos pomoze

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zuiko 14-45 nadal nie działa jak trzeba Po TRZECH wizytach w serwisie razem z aparatem!!

Ty razem dostałem wydrukowane zdjęcie firmowe na którym widać jak aparat ustawia ostrość. No i... owszem, jest ostro. Tyle tylko że na niewielkich odległościach problemów z działaniem AF NIE MA i NIE BYŁO!

Czy jest to możliwe, aby serwisanci sprawdzali aparat tylko "z bliska"? Czy nikt nie wpadł na to żeby skierować aparat na chmurki i sprawdzić na nieskończoności?
    Tym bardziej że zdjęcie przykładowe które zrobiłem, wydrukowałem i wysłałem przedstawia błędne ustawienie ostrości właśnie na nieskończoności...

No i jak radzicie? Wysyłać po raz kolejny obiektyw z adnotacją "AF problems for big distances (infinity) only"??
    Jeżeli wyślę to tylko sam obiektyw. Problem polega tylko na tym że nie jestem na 100% pewien że to wina obiektywu i nie mam gdzie go sprawdzić. Nikt ze znajomych nie ma Olka, a u mnie w mieście (w Kielcach) obiektywy 4/3 nie leżą na półkach sklepowych i trzeba zamawiać, a głupio zamawiać obiektyw tylko po to żeby sobie sprawdzić czy działa...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Moim zdaniem powinieneś wysłać z adnotacją tak jak napisałeś.

Jak chcesz mieć pewność czy Twój obiektyw poprawnie pracuje z innym korpusem, możesz wysłać obiektyw np. do mnie. Sprawdzę Ci go i dam znać jak on ostrzy (i odeślę zwrotnie).

Uważam jednak że powinna tu nastąpić wysyłka do serwisu, szkoda czasu na sprawdzanie własnym sumptem szkła, i chyba jednak nadal komplet trzeba wysłać: korpus+szkło.

Dobrze, że przynajmniej aura nie jest sprzyjająca foceniu... Kicha z tym obiektywem.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Gregorius:

wydaje mi się że po trzeciej naprawie przysługuje Ci inny, nowy KIT albo zwrot keszu?
    poczytaj o prawach konsumenta i walcz o swoje.

sprzęt po tylu wizytach w serwisie uznałbym za "średnio pewny" - nigdy nie wiadomo.

w sumie głupia sprawa: aparat nie ostrzący na nieskończoność.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dobra uwaga Karol.

Gregorius, pisz podanie o polubowne załatwienie sprawy, a jak nie, to pismo o "niezgodność towaru z umową" i odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży. W necie sporo jest informacji na ten temat jak załatwić taką sprawę.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Macie rację.
    Miałem zresztą tak zrobić, tzn. pisać mejle i pisma do Olka, ale po trzeciej nieudanej naprawie mi się odechciało.

Dzięki za słowa otuchy.
    Zacznę od e-maila do serwisu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Gregorius:

Możesz zrobić coś lepszego: w każdym większym mieście działa Rzecznik Praw Konsumenta. Znajdź takiego gościa np. w Urzędzie Miejskim, umów się i przedstaw fakty. Doradzi Ci jak to ugryźć najlepiej, może też sam osobiście interweniować w grubszych sprawach.

Atakuj!

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Może spróbuję. Na razie napisałem długiego mejla do serwisu. Zobaczymy co odpowiedzą Zdam relację gdy dostanę odpowiedź.