Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Gregorius - nic tylko Ci współczuć. Może wpadniesz na wspólny plenerek, to przetestujesz swojego E-500 z innymi obiektywami?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    RobertW3D - chętnie bym wpadł, tylko trochę daleko...

Aparat + obiektyw wysłałem po raz trzeci, wcześniej wysłałem mejla informującego że nieskuteczne działanie serwisu mi się nie podoba starałem się nie rzucać mięchem...

Jeżeli wróci po raz trzeci z naprawy nienaprawiony napiszę skargę, najpierw do serwisu, potem do szefostwa tego serwisu, potem do szefostwa szefostwa itp... w razie potrzeby do samej Japonii Może ktoś coś wreszcie zrobi dla klienta firmy Olympus który miał zamiar w przyszłości stać się wiernym fanem E-systemu...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    RobertW3D - chętnie bym wpadł, tylko trochę daleko...

Aparat + obiektyw wysłałem po raz trzeci, wcześniej wysłałem mejla informującego że nieskuteczne działanie serwisu mi się nie podoba starałem się nie rzucać mięchem...

Jeżeli wróci po raz trzeci z naprawy nienaprawiony napiszę skargę, najpierw do serwisu, potem do szefostwa tego serwisu, potem do szefostwa szefostwa itp... w razie potrzeby do samej Japonii Może ktoś coś wreszcie zrobi dla klienta firmy Olympus który miał zamiar w przyszłości stać się wiernym fanem E-systemu...
    Mam nadzięję, że w końcu ci naprawią, ale pociesz się że bo znajomy Canona S2IS tak odsyłał, aż w końcu mu wymienili obiektyw. Tyle że parę miesięcy był bez aparatu .
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

PROBLEM Z AF ?????

witam jestem poczatkujacym uzytkownikiem e500 po przeczytaniu tego tamatu zaczalem sie zastanawiac czy problem nie dotyczy mojego aparatu... Poradzilem sie kolegi i zrobilismy prosty test. Kartka a4 w kratke na srodku kropka zrobiona markerem i robilismy zdjecia pod katem ok 45 stopni ustawienia apartau - F5.6 1/80sek iso100 z centralnym punktem AF skierowanym dokladnie na kropke. Na kazdym zdjeciu AF lapie kilka centymetrow przed kropka a nie doklanie na kropke... Nie wiem czy nasz test byl odpowiedni i czy faktycznie cos jest nie tak z AF prosze o pomoc doswiadczonych uzytkownikow...

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kolego sympatyczny, test z kartką niestety mało wiarygodny jest. Weź statyw, potem pobierz dokument ze strony ftp://digital.pl/BF/focus.pdf. Zrób to origami, o którym tam piszą i z wynikami wróć na forum.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Kolego sympatyczny, test z kartką niestety mało wiarygodny jest. Weź statyw, potem pobierz dokument ze strony ftp://digital.pl/BF/focus.pdf. Zrób to origami, o którym tam piszą i z wynikami wróć na forum.
    ok jak zrobie podrzuce wyniki.... dzieki

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

AF cd

ok juz po tescie... nie wyglada to dobrze rownie dobrze aparat moze stac na polce bo zadne zdjecie nie wyjdzie ostre....
    Pytanie do was co zrobic? czy jest cos takiego jak kalibracja AF czy da sie to naprawic tanim kosztem? i do osob z Lodzi jakie serwisy moga polecic.... prosze o pomoc

tutaj wyniki testu i 2 losowo wybrane fotki z wczorajszego wypadu:
    http://www.retsat1.com.pl/cableman/komar/PA211402.JPG
    http://www.retsat1.com.pl/cableman/komar/PA211300.JPG
    http://www.retsat1.com.pl/cableman/komar/PA211292.JPG

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rzeczywiście z testu wychodzi FF jak nic. Jest tylko jedno ale... Kiedy ja robiłem ten test wyczytałem na forum, że trzeba go zrobić w sposób następujący:

- po pierwsze obliczyć głębię ostrości mozliwie jak najdokładniej. Głównie chodzi o to, żeby GO była jak najmniejsza. Z testu wynika, że GO u Ciebie jest dosyć spora. Powiedziałbym, że za duża. Wychodzi mi tak na oko 30-40mm. GO wyliczysz pod adresem: http://www.dofmaster.com/dofjs.html Postaraj się test zrobić tak, żeby GO wynosiła ok. 15mm lub mniej.

- podczas wykonywania testu ważne jest wcześniejsze poprawne ustawienie AF. Jak już ustawisz aparat na statywie, przestaw AF na manual, pokręć pierścieniem AF tak, aby ostrość ustawić maksymalnie "do siebie". Potem przestaw w menu AF na auto i cyknij fotke. Chodzi o to, aby AF wykonał ustawienie ostrości "jadąc" (przepraszam za wyrażenie) od maksymalnej bliży do celu. Następnie ponownie ustaw AF na manual i ręcznie przestaw ostrość jak najdalej od siebie (maksimum). Potem przestaw AF w menu na auto i cyknij fotkę. AF wykona ostrzenie z maksymalnej dali do celu, czyli odwrotnie niż przed paroma chwilami.

Po tak wykonanych testach, zauważysz, że GO wypada gdzie indziej w zależności od tego, z której strony AF ostrzył na obiekt. Raz będzie bliżej, raz dalej. To normalne. Ważne żeby średnia wypadała w odpowiednich okolicach.

Ja dodatkowo robiłem test z pilotem, żeby nie było, że poruszyłem podczas zwalniania spustu migawki. Można unieść też lustro jeżeli ma się kiepski statyw. Wykonałem też kilkanaście prób dla każdego przypadku, żeby przekonać się, że efekt jest powtarzalny.

To tyle, jeżeli gdzieś plotę bzdury, to niech doświadczeni forumowicze mnie poprawią. Ja tu jestem żółtodziub i ciągle się uczę

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Rzeczywiście z testu wychodzi FF jak nic. Jest tylko jedno ale... Kiedy ja robiłem ten test wyczytałem na forum, że trzeba go zrobić w sposób następujący:

- po pierwsze obliczyć głębię ostrości mozliwie jak najdokładniej. Głównie chodzi o to, żeby GO była jak najmniejsza. Z testu wynika, że GO u Ciebie jest dosyć spora. Powiedziałbym, że za duża. Wychodzi mi tak na oko 30-40mm. GO wyliczysz pod adresem: http://www.dofmaster.com/dofjs.html Postaraj się test zrobić tak, żeby GO wynosiła ok. 15mm lub mniej.

- podczas wykonywania testu ważne jest wcześniejsze poprawne ustawienie AF. Jak już ustawisz aparat na statywie, przestaw AF na manual, pokręć pierścieniem AF tak, aby ostrość ustawić maksymalnie "do siebie". Potem przestaw w menu AF na auto i cyknij fotke. Chodzi o to, aby AF wykonał ustawienie ostrości "jadąc" (przepraszam za wyrażenie) od maksymalnej bliży do celu. Następnie ponownie ustaw AF na manual i ręcznie przestaw ostrość jak najdalej od siebie (maksimum). Potem przestaw AF w menu na auto i cyknij fotkę. AF wykona ostrzenie z maksymalnej dali do celu, czyli odwrotnie niż przed paroma chwilami.

Po tak wykonanych testach, zauważysz, że GO wypada gdzie indziej w zależności od tego, z której strony AF ostrzył na obiekt. Raz będzie bliżej, raz dalej. To normalne. Ważne żeby średnia wypadała w odpowiednich okolicach.

Ja dodatkowo robiłem test z pilotem, żeby nie było, że poruszyłem podczas zwalniania spustu migawki. Można unieść też lustro jeżeli ma się kiepski statyw. Wykonałem też kilkanaście prób dla każdego przypadku, żeby przekonać się, że efekt jest powtarzalny.

To tyle, jeżeli gdzieś plotę bzdury, to niech doświadczeni forumowicze mnie poprawią. Ja tu jestem żółtodziub i ciągle się uczę
    po co to skoro widze po wszystkich zdjeciach ze sa nieostre... serwis jak w morde strzelil

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k0marus
    po co to skoro widze po wszystkich zdjeciach ze sa nieostre... serwis jak w morde strzelil
    No cóż. Jak już za którymś tam razem serwis "nie podzieli" Twoich spostrzeżeń w stylu "widze po wszystkich zdjeciach, ze sa nieostre" i tak zrobisz ten test jeszcze raz lub wiele razy. Będziesz go robił po każdym razie jak otrzymasz z serwisu swojego E-500 będąc coraz bardziej poirytowanym. Czego Ci oczywiście nie życzę.