Napisałem do serwisu Olympusa i dostałem grzeczną odpowiedź.
Drukuję zdjęcie i wysyłam jeszcze raz.
Przy okazji: Aureus, dzięki za przysłaną fotkę, zrobiłem sobie coś podobnego![]()
Napisałem do serwisu Olympusa i dostałem grzeczną odpowiedź.
Drukuję zdjęcie i wysyłam jeszcze raz.
Przy okazji: Aureus, dzięki za przysłaną fotkę, zrobiłem sobie coś podobnego![]()
Dziś rano dostałem aparat po drugiej naprawie, no i **** blada.
Nic się nie zmieniło.
Nie mam zamiaru wysyłać po raz kolejny, mam ochotę pieprznąć ten cały sprzęt przez okno... serwis Olympusa to są po prostu kpiny...
Największe głupstwo jakie zrobiłem to sprzedaż sprawnej Minolty 7D i kupno sprzętu z wadą fabryczną której nikt nie potrafi usunąć...![]()
Stary !! przyślij mi te szklo ,albo wyślij Radkowi lub innemu trochę bardziej doświadczonemu użytkownikowi.
Dzięki za propozycję... spróbuję sam z innym obiektywem. Zrobię tak jak niektórzy, "wyślę" tego Zuiko na Allegro...
Tyle tylko że w moim mieście chyba nie znajdę sklepu z wyborem obiektywów do Olka
Niebawem czeka mnie kilka wyjazdów do Gdańska to może tam się rozejrzę.
PS. Chcę dać mu jeszcze jedną szansę... jaka jest ostatnia wersja firmware do tego obiektywu? Może spróbuję zrobić upgrade? Body ma 1.2, feralny obiektyw... 1.0??
Najnowsza wersja firmware w tym obiektywie to 1.0Zamieszczone przez Gregorius
Co dziwne w moim 14-45 było 1.1 i po upgrade zrobiło się 1.0. Natomiast w 40-150 dalej mam 1.1 i nie zamierzam go zakładać na body podczas jakiegoś kolejnego upgrade bo się zrobi to samo co z 14-45.
Tak swoją drogą to ja bym nie rezygnował z tej naprawy. Pamiętaj, że każda PONOWNA wizyta sprzętu w serwisie (generuje tzw. ticket reopen) powoduje automatyczne uruchomienie innych procedur. Jest to spory problem dla takich serwisantów. Sprawę zazwyczaj przejmuje ktoś inny. Któryś tam z rzędu taki "reopen" wyjdzie wreszcie poza region, czyli Czechy i wtedy takiemu oddziałowi już nie jest do śmiechu. Pod warunkiem oczywiście, że Olympus ma poprawnie zdefiniowane SLA w swojej korporacji dla kwestii serwisowych. Tak przynajmniej dzieje się w firmie, w której pracuje. Olympus to globalna korporacja i zakładam, że bez takich procedur nie stali by się "globalni", więc one pewnie istnieją.
E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25
Hm... ciekawe jest to co piszesz...
Tylko że nie mam ochoty po raz kolejny robić i drukować zdjęcia "poglądowego" i znowu rozstawać się z Olkiem na dwa tygodnie z marną szansą że wreszcie naprawią...
Nie kupiłem aparatu po to żeby sobie leżał w serwisie tylko żeby robić nim zdjęcia... teraz przynajmniej sobie teleobiektywem porobię i ruskimi obiektywami...
Może jednak skorzystam z propozycji i wyślę to szkiełko do kogoś do sprawdzenia????
Rozumiem Cię doskonale. Też pewnie bym się denerwował z takiego traktowania przez serwis. Jeden z forumowiczów pisał, że dopiero za czwartym razem Olympus Czechy naprawił mu aparat![]()
Wspominałeś coś, że wybierasz się kilka razy do Gdańska. Samochodem? Jeżeli tak, to może z raz przejedź przez Warszawę to zrobimy parę testów.
E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25
No cóż... chyba jednak wyślę aparat po raz kolejny![]()
Nie podoba mi się to co prawda, ale nie po to władowałem tyle kasy w sprzęt żeby teraz leżał na półce (przynajmniej jego 1/3 cześć)...
Kolejnego zdjęcia nie będę robił, wyślę to samo co poprzednio - wszystko widać jak na dłoni.
A wycieczka do Gdańska czeka mnie raczej na początku przyszłego roku, mam nadzieję że do tego czasu wszystko będzie OK.
[EDIT]
A tutaj efekt pracy autofocusa z obiektywem z którym nie mam problemów: Zuiko 40-150
Pomimo trudnych warunków, szyby i małego kontrastu wyostrzył dokładnie tam gdzie chciałem:
Gdyby tak samo ostrzył ten mały Zuiko...
mam rozwiązanie dla Ciebie jeśli Ci starczy cierpliwosci to jest bardzo prawdopodobne ,że będe sprzedawał swój 14-45 - bardzo dobrze ogniskujacy i działajacy bez problemów z moim body, porównywalem go z 2 innymi i ostrzył najlepiej , jest jeszcze na półtorarocznej gwarancji.
A poza tym przyślij mi swoj to sprawdzę co i jak.
Dzięki za propozycję![]()
Mam zamiar wysłać mój zestaw do naprawy jeszcze raz, może jutro...
Jak wróci z naprawy i nadal będzie kicha to się będę zastanawiał co z tym zrobić.
Może się zdecyduję na zakup jeżeli propozycja będzie jeszcze aktualna![]()