To niech kolega spróbuje się do nich dodzwonićZamieszczone przez Gregorius
Do tego serwisu w Duchnicach na ten przykład. Jest to dobry test na cierpliwość
![]()
To niech kolega spróbuje się do nich dodzwonićZamieszczone przez Gregorius
Do tego serwisu w Duchnicach na ten przykład. Jest to dobry test na cierpliwość
![]()
E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25
Aparacik wrócił z serwisu, niestety teraz mam go w pracy i nie mam ani baterii ani karty pamięci... po południu sprawdzę co też tam Czesi naprawili albo popsuli...
Ogólnie kontakt z serwisem przez e-mail oceniam na bardzo dobryŻadnych problemów, szybko dostawałem konkretne odpowiedzi.
[4 godziny później]
No i za przeproszeniem **** blada... jest dokładnie tak samo, nadal nie można robić zdjęć!
Nie zmieniło się nic, poza resetem ustawień aparatu (nowy firmware albo wymieniali elektronikę)...
Ręce opadają![]()
Cholewica !!!, nie chcę sie wymądrzać ,ale przyślij mi ten obiektyw do testów . Miałem z 3 sztukami doczynienie przez kilka dni więc znam je trochuuu . Zobaczę co i jak , ewentualnie może jakieś e-szkolenie zrobimy . Tylko się nie obraź od razu.
No cóż. Mnie to nie dziwi w ogóle. Identycznie jak w moim przypadku. Cóż Ci mogę powiedzieć? Walcz dalej!Zamieszczone przez Gregorius
E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25
To nic nie da. Obiektyw wymieniałem na nowy egzemplarz. I stary i nowy według sprzedawców działał bez zastrzeżeń...Zamieszczone przez robin102
Zuiko 40-150 chodzi jak marzenie, więc nie jest to wina moich niezgrabnych łapek
Będę walczył dalej...
Mam wrażenie ,że dopadł Cię ostrościowy ZNN , częsta sprawa. Sam też to przechodziłem.
Nie żartuje . Przyślij mi ten obiektyw.
Hm... a co to jest "ZNN" jeśli można wiedzieć? Fundusz zdrowia zwraca za leczenie tej przypadłości?![]()
Oto wyniki małego testu który zrobiłem dzisiaj.
Trzy zdjęcia z balkonu, ta sama ogniskowa (40mm), zbliżona przysłona (F5.6, F5.3).
Zablokowany środkowy punkt AF, wycelowany na budynek, więc niech nikt nie mówi o zbyt małym kontraście...
1) Zuiko 14-45mm, Autofokus... dałem mu kilka szans na złapanie ostrości zanim zrobiłem zdjęcie... hm...
Spójrzcie na lewy górny róg i wiszące kable, chyba nie to ma być ostre?
CROP 100%...
2) Zuiko 14-45mm, Manual focus... ustawiłem najdalej jak się dało, czyli nieskończoność:
Gdyby tak działał AF, to bym nie zakładał tego tematu i nie wysyłał aparatu do serwisu...
CROP 100%...
3) Zuiko 40-150mm, Autofokus, z tym obiektywem nie ma problemów!
CROP 100%... MIODZIO!
czyli zrobiles ten sam błąd co w poprzednim teście z kszaczorami. Af nie wyostrzy Ci na ten punkt ktorych chciałeś.
ZNN - zespół niespełnionych nadziei
Że niby jak? Przecież napisałem, zablokowany środkowy punkt AF...
Ciekawe zjawisko, z tym obiektywem ZAWSZE ostrzy mi nie na ten punkt co trzeba... nie ważne na co celuję... na krzaki, samochód, ścianę, telewizor w którym właśnie widać Leppera, wieżowiec czy dziecko.
Już mnie wkurza takie gadanie.
ZPA = Zespół Popsutego Aparatu