Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Ech... ostre te fotki jak żyleta... wada mojego body i już!

W zeszłym tygodniu sprzęt trafił do naprawy gwarancyjnej. O dziwo dostaję odpowiedzi na wszystkie e-maile wysłane do serwisu! Miła niespodzianka po tym, jak naczytałem się na tym forum jak to serwis Oly olewa klientów...
    To niech kolega spróbuje się do nich dodzwonić Do tego serwisu w Duchnicach na ten przykład. Jest to dobry test na cierpliwość
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Aparacik wrócił z serwisu, niestety teraz mam go w pracy i nie mam ani baterii ani karty pamięci... po południu sprawdzę co też tam Czesi naprawili albo popsuli...

Ogólnie kontakt z serwisem przez e-mail oceniam na bardzo dobry Żadnych problemów, szybko dostawałem konkretne odpowiedzi.

[4 godziny później]

No i za przeproszeniem **** blada... jest dokładnie tak samo, nadal nie można robić zdjęć!
    Nie zmieniło się nic, poza resetem ustawień aparatu (nowy firmware albo wymieniali elektronikę)...
    Ręce opadają

robin102
    Gość
    Cholewica !!!, nie chcę sie wymądrzać ,ale przyślij mi ten obiektyw do testów . Miałem z 3 sztukami doczynienie przez kilka dni więc znam je trochuuu . Zobaczę co i jak , ewentualnie może jakieś e-szkolenie zrobimy . Tylko się nie obraź od razu.

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    No i za przeproszeniem **** blada... jest dokładnie tak samo, nadal nie można robić zdjęć!
    Nie zmieniło się nic, poza resetem ustawień aparatu (nowy firmware albo wymieniali elektronikę)...
    Ręce opadają
    No cóż. Mnie to nie dziwi w ogóle. Identycznie jak w moim przypadku. Cóż Ci mogę powiedzieć? Walcz dalej!
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Cholewica !!!, nie chcę sie wymądrzać ,ale przyślij mi ten obiektyw do testów . Miałem z 3 sztukami doczynienie przez kilka dni więc znam je trochuuu . Zobaczę co i jak , ewentualnie może jakieś e-szkolenie zrobimy . Tylko się nie obraź od razu.
    To nic nie da. Obiektyw wymieniałem na nowy egzemplarz. I stary i nowy według sprzedawców działał bez zastrzeżeń...
    Zuiko 40-150 chodzi jak marzenie, więc nie jest to wina moich niezgrabnych łapek

Będę walczył dalej...

robin102
    Gość
    Mam wrażenie ,że dopadł Cię ostrościowy ZNN , częsta sprawa. Sam też to przechodziłem.
    Nie żartuje . Przyślij mi ten obiektyw.

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Hm... a co to jest "ZNN" jeśli można wiedzieć? Fundusz zdrowia zwraca za leczenie tej przypadłości?

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oto wyniki małego testu który zrobiłem dzisiaj.
    Trzy zdjęcia z balkonu, ta sama ogniskowa (40mm), zbliżona przysłona (F5.6, F5.3).
    Zablokowany środkowy punkt AF, wycelowany na budynek, więc niech nikt nie mówi o zbyt małym kontraście...

1) Zuiko 14-45mm, Autofokus... dałem mu kilka szans na złapanie ostrości zanim zrobiłem zdjęcie... hm...
    Spójrzcie na lewy górny róg i wiszące kable, chyba nie to ma być ostre?

CROP 100%...

2) Zuiko 14-45mm, Manual focus... ustawiłem najdalej jak się dało, czyli nieskończoność:
    Gdyby tak działał AF, to bym nie zakładał tego tematu i nie wysyłał aparatu do serwisu...

CROP 100%...

3) Zuiko 40-150mm, Autofokus, z tym obiektywem nie ma problemów!

CROP 100%... MIODZIO!

robin102
    Gość
    czyli zrobiles ten sam błąd co w poprzednim teście z kszaczorami. Af nie wyostrzy Ci na ten punkt ktorych chciałeś.

ZNN - zespół niespełnionych nadziei

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Że niby jak? Przecież napisałem, zablokowany środkowy punkt AF...

Ciekawe zjawisko, z tym obiektywem ZAWSZE ostrzy mi nie na ten punkt co trzeba... nie ważne na co celuję... na krzaki, samochód, ścianę, telewizor w którym właśnie widać Leppera, wieżowiec czy dziecko.

Już mnie wkurza takie gadanie.

ZPA = Zespół Popsutego Aparatu