Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nauczyć się lub nie. Czasami trzeba zwyczajnie nie dać z siebie wielbłąda zrobić. Już kiedyś pisałem, że co innego akceptacja specyfiki działania AF, a co innego gdy zestaw body+obiektyw ostrzy regularnie w sposób nieprawidłowy. Może prościej zrobić test?

ftp://digital.pl/BF/focus.pdf

Szkoda, że kolega Gregorius nie z moich okolic, bo moglibyśmy się umówić i sprawdzić organoleptycznie.
    E-500, E-1, ZD 50mm, ZD 14-54mm, ZD 14-150mm, FL-36, OMZ 50mm/1:1.8, EX-25

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Gregorius tym szkłem nie ma szans żeby Ci AF wyostrzył na te odległe drzewa w środku. "Marzenia ścietej głowy" . Trzeba po prostu dociagna ogniskowanie manualnie, albo próbować kilka razy.
    Hm.... to po kiego grzyba mi wogóle autofokus potrzebny??? Jeżeli taka jest "specyfika tego obiektywu" to ja sprzedaję cały ten zestaw i kupię sobie coś konkurencji albo kompakta

Tak być nie może.
    Byłem tydzień w górach, żadnych problemów z ostrzeniem teleobiektywem, koszmarne problemy z ostrzeniem krótkim... robiłem widoczki na szerokim kącie ostrząc ręcznie na nieskończoność i z dużą przysłoną - takie fotki wyszły pięknie.

NIE WAŻNE na co ustawiam ostrość, czy jest to obiekt kontrastowy czy nie. Wygląda to na wielki FrontFocus, a to że czasem wyjdzie coś ostro to dzięki małym (czyli dużych liczbowo) przysłonom.
    Co ciekawe na bliskich obiektach (1m) ostrzy dobrze, najgorzej jest na długich dystansach.
    Zgodnie z sugestiami na forum robię i drukuję fotkę testową i wysyłam do serwisu. Jeżeli nie naprawią i "ten typ tak ma" to do widzenia Oly...
    E500 double kit = 14-150

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak se patrze i widze że przybyło oly-maniaków, no i przy okazji sprzętu, a więc i usterek więcej, 14-45 to sprzęcik dobry ale jak widać powyżej i zawodny czasem, reklamować Panowie, reklamować moja rada i bez nerwacji
    Pozdrowionka

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Racja racja

Sprzęt cholernie mi się spodobał, robienie fotek teleobiektywem to czysta przyjemność. Cały zestaw lepiej mi pasuje niż Minolta 7D którą przez kilka miesięcy miałem.
    Gdy tak samo będzie z krótkim obiektywem to będzie pełnia szczęścia.

Nie będę robił i drukował fotki testowej, nieostrość zdjęć widać od razu, nawet na monitorze LCD. Nie ma szans żeby Czesi nie zauważyli problemu, chyba że za dużo piwka wcześniej wyżłopią
    E500 double kit = 14-150

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [quote="Gregorius"]
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Gregorius

NIE WAŻNE na co ustawiam ostrość, czy jest to obiekt kontrastowy czy nie. Wygląda to na wielki FrontFocus, a to że czasem wyjdzie coś ostro to dzięki małym (czyli dużych liczbowo) przysłonom.
    Co ciekawe na bliskich obiektach (1m) ostrzy dobrze, najgorzej jest na długich dystansach.
    Zgodnie z sugestiami na forum robię i drukuję fotkę testową i wysyłam do serwisu. Jeżeli nie naprawią i "ten typ tak ma" to do widzenia Oly...
    Kolego sympatyczny nie denerwuj się tak. Ja miałem ten sam problem. Bądź konsekwentny w postępowaniu z serwisem, tak jak pisałem wcześniej, nie daj z siebie zrobić wielbłąda, a osiągniesz to co chcesz. Jak się na Olka obrazisz to niewiele da, bo akurat u konkurencji trawa nie jest bardziej zielona i serwis chociażby Canon/Nikon cieszy się jeszcze gorszą opinią niż serwis Olka. Jak nie naprawią Ci za pierwszym razem, a pewnie nie naprawią, to po tym jak już Cię krew zaleje i ochłoniesz, zrób to wszystko jeszcze raz, tylko wydrukuj większy obrazek testowy z puszkami PIWA, tak jak ja. Czesi widać innego języka nie znają Nie od wczoraj wiadomo przecież, że to większe piwożłopy nawet niż brzuchaci Bawarczycy w krótkich spodenkach i śmiesznych czapkach

Powodzenia życzę i napisz koniecznie jak poszło

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Fakt, trochę się zdenerwowałem. Do tego dołożyła się pewna obojętność sklepu w którym kupiłem aparat, ale mniejsza z tym...
    Żałuję że nie znam osobiście nikogo kto ma Olka, chętnie bym zrobił test z innym zestawem.

Cytat Zamieszczone przez Aureus
    Powodzenia życzę i napisz koniecznie jak poszło
    Dzięki. W poniedziałek wysyłam i oczywiście opiszę efekty

Mieszka w
    z lasu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Żałuję że nie znam osobiście nikogo kto ma Olka, chętnie bym zrobił test z innym zestawem.
    Kurcze. To aż się prosi żeby zrobić jakieś spotkanie forumowe. Panie i Panowie! Zbierzmy się w końcu, przynieśmy w końcu każdy swoje zabawki do jednej piaskownicy. Pobawimy się wspolnie i zobaczymy kto ma jakie grabki, łopatki i wiaderka Porównamy, pogadamy. Zbliża się polska złota jesień, moglibyśmy najpierw pofocić trochę, potem jakieś piwko...

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aureus
    prosi żeby zrobić jakieś spotkanie forumowe. Panie i Panowie! Zbierzmy się w końcu
    Powitania, kontakty, spotkania
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Tak jak wspominałem wrzucam sampelki z 14-45, proszę nie traktować tego jako zdjęcia artystyczne.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    hehe, prawie, niektórzy mają fantazję. 14-45 jest ciemny jak ****, aberruje też jak **** no i kręci pyskiem. zrobić tym jakiekolwiek rozgraniczenie planów to mission impossible. każdy, kto porównuje jego funkcjonalność do 14-54 lekko się ośmiesza, bo to dwa światy.
    Tak jest ciemny jak **** i nic nie da się zrobić, ale fotke w pomieszczeniu z ręki można jako taką ustrzelić:

wąż 32mm F4.7 1/8s ISO 800 E-1 z ręki światło zastane bez polara

Tak aberruje jak ****

Rozgraniczenie planów & MI:

Kobitka na ławeczce, 45mm F5.6 1/400s ISO100

I sprawdziłem nie kręci mordką i jest wystarczająco ostry. Jedyna wada to aberracje, flary i kłopoty z AF w ciemnych pomieszczeniach. Porównując do 14-54 to optycznie oprócz tego, że jest ciemny wiele nie ustępuje, natomiast budowa, szybkość i jasność to spora różnica na korzyść 14-54. Jest jeden powód dla którego, warto mieć 14-54 - w 90% ten obiektyw starcza do wszystkiego!

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ech... ostre te fotki jak żyleta... wada mojego body i już!

W zeszłym tygodniu sprzęt trafił do naprawy gwarancyjnej. O dziwo dostaję odpowiedzi na wszystkie e-maile wysłane do serwisu! Miła niespodzianka po tym, jak naczytałem się na tym forum jak to serwis Oly olewa klientów...