Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    NIESTETY, wszystko wskazuje na to że obiektyw ma wadę fabryczną...
    Dzisiaj byłem na wsi, zrobiłem ponad 200 fotek, część krótkim, część długim obiektywem
    sorki za pytanie , a po co robisz tak dużo fotek., nie szkoda Ci sprzętu ???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    To moze byc wada obiektywu, czy probujesz ostrzyc na jednym punkcie AF, czy na wszystkich?
    czesc.Ch.

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Hmm... 200 to dużo fotek?
    Szkoda to by mi było gdyby aparat leżał w domu na półce. Właśnie dlatego kupiłem najtańszy E-model żeby się nie przejmować żywotnością migawki i innymi tego typu bzdurami... poza tym nie co dzień trafia się "plenerek".

Mój kompaktowy Pentax który jeszcze działa zrobił już ponad 25 tysięcy fotek w trzy lata Bez żadnych awarii - sprzęt nie do zdarcia!

Wracając do moich problemów: Próbowałem ostrzyć różnymi punktami AF - (d)efekt dokładnie ten sam
    E500 double kit = 14-150

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Toż to sama radość Zgadzam się z Gregoriusem - szkoda to jak aparat leży na półce

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tyle, że starości nie starczy potem, żeby te wszystkie fotki obejrzeć , omówić z wnukami, zaciekawić... Przy robieniu 15 dobrych zdjęć aparat też nie leży na półce :> No ale, jeśli masz 200 dobrych to szacun :]

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wnuki będą musiały często wpadać Robienie zdjęć jest ekstra i w dodatku nie przybywa od niego kalorii, ani nie muszę (jak w analogu) płacić za każde "pstryk" - czysta radość bez konsekwencji W związku z tym żeby mój pogląd zmienić trzeba by cięższych argumentów niż komfort moich wnuków, których nie mam

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podstawa to selekcja
    - 10% zdjęć od razu kasuję bo zawsze się trafi jakieś nieostre, bardzo krzywe etc.
    - z tych co zostaną wybieram jakieś 10% do "ulubionych", z których w razie potrzeby łatwo trafić do odpowiedniej serii zdjęć.

Z większości zdjęć które robię jestem zadowolony, więc chyba nie jest ich za dużo
    Za analogowych czasów pamiętam że robiłem cały film (36+ sztuk) w weekend i każdy robił wielkie oczy że "robię tak dużo zdjęć"

PS. Wadliwy obiektyw wysłałem do sklepu, nie robili najmniejszych problemów, czekam na nowy egzemplarz!
    E500 double kit = 14-150

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    KU#%#$%@$%$%@!!!

Dostałem nowy obiektyw, według sprzedawcy ten który odesłałem był sprawny... i to prawda.
    Z nowym egzemplarzem jest to samo, pewnie wina leży po stronie body...

Zrobiłem kilkanaście fotek, z nich może ze dwa jest ostre tam gdzie trzeba, reszta do wyrzucenia.
    Zostaje mi chyba tylko serwis firmy Olympus...
    E500 double kit = 14-150

Mieszka w
    NY
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A z innym obiektywem, np 40-150 , dzieje sie to samo?

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak pisałem, z obiektywem 40-150 tego problemu nie stwierdziłem.

Odesłałem obiektyw do sklepu, tam sprawdzali i napisali że jest OK, wysłali mi inny egzemplarz. Z nim to samo...
    Wygląda jak wielki Front Focus (liczony w metrach!) na większości zdjęć.

Skoro obiektyw jest dobry to zostaje body.

I niech nikt mi nie pisze że "ten typ tak ma", bo mój kompaktowy Pentax ostrzył 10x lepiej... o Dynaxie 7D nie wspominając.

A tutaj przykład ostrzenia z obiektywem który dzisiaj dostałem:

Ostrzyłem na drzewa dokładnie w środku kadru, środkowym punktem AF, a widać gdzie jest ostro... i tak wygląda większość zdjęć tym obiektywem.

Już mnie kurwica bierze... druga lustrzanka w przeciągu pół roku i znowu problemy mogłem sobie kompakt kupić... ale żona się uparła na lustro.
    E500 double kit = 14-150