Nie żebym się czepiał ale o zwiększonejZamieszczone przez siwyjohn
Jak ona by się tak zmniejszała i zmniejszała od wymiany szkieł to by się nam nadprzewodnik zrobił
Pozdrawiam
Nie żebym się czepiał ale o zwiększonejZamieszczone przez siwyjohn
Jak ona by się tak zmniejszała i zmniejszała od wymiany szkieł to by się nam nadprzewodnik zrobił
Pozdrawiam
E-500,E1, ZD 14-54, ZD 50-200, ZD 14-45, ZD 40-150, ZD 35, FL36, SLIK PRO 700 DX
Nie zrozumiałeś - chodzi o wytworzenie ścieżki przewodzącej pomiędzy stykami na samym obiektywie. Powoduje to powstanie rezystancji pomiędzy stykami tam, gdzie powinna być izolacja (bardzo duża rezystancja). Po prostu piny w aparacie "rysują" ścieżkę na części złącza znajdującej sie na obiektywie. Nie chodzi mi o rezystancję styku pomiędzy puszką a szkłem - ta oczywiście rośnie wraz z czasem i warstwą zabrudzeń.Zamieszczone przez ozzie
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Numer seryjny mojego: 102333450 - back focusZamieszczone przez Gregorius
Teraz jest drugi raz w serwisie.
Ciekawe...
Mój aktualny Zuiko z Front Focusem: 102333294
Pierwszy egzemplarz który dostałem z aparatem (też FF): 102324776
![]()
Serwis odpowiada wymijająco:
W sprawie serwisowania, proszę komunikować się bezpośrednio z naszym serwisem, zgłaszany sprzęt, zgodnie z moją sugestią, powinien obejmować i obiektyw i korpus.
Chyba wyślę im obiektyw po raz czwarty... do skutku![]()
A to ciekawe... Dzwoniłem pod numer podany na stronie olympus.pl (doradca techniczny) i tam wyjaśniono mi, że korpusy nic nie mają do ustawiania ostrości i żebym wysyłał sam obiektyw.
Co do wysyłania po raz czwarty - po trzeciej naprawie, która nie usunęła usterki, muszą wymienić sprzęt na inny egzemplarz. Ja w każdym razie zażądam takiej wymiany. Nie mam zamiaru grać w ping-ponga z serwisem w nieskończoność.
casper, człowiek który odpisał mi z serwisu powoływał się na "rozmowę telefoniczną" którą niby ze mną odbył w zeszłym tygodniuMoże chodziło mu o Ciebie.
Ale jeszcze sprawa się nie wyjaśniła do końca... wymiana e-maili trwa... może jednak się uda!
wracam do watku 14-45mm... dzisiaj wyslalem aparat po raz drugi lacznie z z 40-150mm ktory tez nie ostrzy tak jak nalezy... mam nadzieje ze w koncu to naprawie jak nie to chcialbym sie umowic z kims na jakis test (lodz warszawa) wtedy bede myslal co dalej w tej sprawie.... patrzac na posty Gregorius plakac mi sie chce jak pomysle co mnie czeka... druga sprawa jak jest z wymiana sprzetu na nowy przez serwis o ktorej pisaliscie wczesniej w przypadku zakupu aparatu w stanach? robi to jakas roznice? posiadam fakture i karty gwarancyjne
pozdrawiam
Jesteś pewien, że korespondowałeś z serwisemZamieszczone przez Gregorius
![]()
? Z tej Twojej wypowiedzi wynika jednoznacznie, że chyba chciałeś zadać pytanie serwisowi, ale odpowiedzi to już z serwisu nie dostałeś, tylko z innego miejsca
(albo może są dwa olkowe serwisy i uprawiają wzajemną spychologię
![]()
![]()
)
Jack
Może to niektórych zaskoczy, ale... serwis wymienił mi obiektyw!
Oto fragment listu który dostałem dwa dni temu:
Dzisiaj dostałem obiektyw zastępczy. Wygląda jak NOWY (nie licząc niewielkiego zakurzenia), no i DZIAŁA! Ostrzy tam gdzie powinien. Czyli zgodnie z moimi przypuszczeniami, mój Zuiko ma wadę fabryczną.Niestety, nie mam możliwości wymiany obiektywu na NOWY (czyli zdjęty z półki w magazynie), ale mam możliwość wymiany na INNY (tzn. niemal nowy, ale wyjety z zupełnie innej szafy) egzemplarz obiektywu. Proponuję zatem następujace rozwiązanie. Zapakowałem właśnie obiektyw 14 -45 i zaraz go wyślę kurierem, proszę o potwierdzenie adresu, na który kurier może dostarczyć przesyłkę w godzinach 8:00 - 16:00, oraz proszę o podanie kontaktowego numeru telefonu. Po sprawdzeniu obiektywu, odeśle mi Pan z powrotem, albo ten, który wysłałem, albo swój dotychczasowy.
Obawiałem się że przyślą mi jakiś zajeżdżony szajs na wymianę... ale mile się rozczarowałem
Teraz mam dwa obiektywy do porównańjutro odsyłam ten zepsuty.
Jako gratis dostałem jeszcze koszulkę Olympus
Czyli serwis zachował się uczciwie, a już zacząłem tracić wiarę w Olympusa![]()