Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Pokrycie styków wyciera się przy każdym ruchu niezbędnym do zmiany szkła, tworząc ścieżkę o zmniejszonej rezystancji (z cząstek przewodzących i brudu) wzdłuż styków na obiektywie.
    Nie żebym się czepiał ale o zwiększonej Jak ona by się tak zmniejszała i zmniejszała od wymiany szkieł to by się nam nadprzewodnik zrobił

Pozdrawiam
    E-500,E1, ZD 14-54, ZD 50-200, ZD 14-45, ZD 40-150, ZD 35, FL36, SLIK PRO 700 DX

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ozzie
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Pokrycie styków wyciera się przy każdym ruchu niezbędnym do zmiany szkła, tworząc ścieżkę o zmniejszonej rezystancji (z cząstek przewodzących i brudu) wzdłuż styków na obiektywie.
    Nie żebym się czepiał ale o zwiększonej Jak ona by się tak zmniejszała i zmniejszała od wymiany szkieł to by się nam nadprzewodnik zrobił
    Nie zrozumiałeś - chodzi o wytworzenie ścieżki przewodzącej pomiędzy stykami na samym obiektywie. Powoduje to powstanie rezystancji pomiędzy stykami tam, gdzie powinna być izolacja (bardzo duża rezystancja). Po prostu piny w aparacie "rysują" ścieżkę na części złącza znajdującej sie na obiektywie. Nie chodzi mi o rezystancję styku pomiędzy puszką a szkłem - ta oczywiście rośnie wraz z czasem i warstwą zabrudzeń.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    ciekawe ile jeszcze osób ma takie same problemy, może porównamy numery seryjne??
    Numer seryjny mojego: 102333450 - back focus

Teraz jest drugi raz w serwisie.

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ciekawe...
    Mój aktualny Zuiko z Front Focusem: 102333294
    Pierwszy egzemplarz który dostałem z aparatem (też FF): 102324776

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Serwis odpowiada wymijająco:
    W sprawie serwisowania, proszę komunikować się bezpośrednio z naszym serwisem, zgłaszany sprzęt, zgodnie z moją sugestią, powinien obejmować i obiektyw i korpus.

Chyba wyślę im obiektyw po raz czwarty... do skutku

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A to ciekawe... Dzwoniłem pod numer podany na stronie olympus.pl (doradca techniczny) i tam wyjaśniono mi, że korpusy nic nie mają do ustawiania ostrości i żebym wysyłał sam obiektyw.

Co do wysyłania po raz czwarty - po trzeciej naprawie, która nie usunęła usterki, muszą wymienić sprzęt na inny egzemplarz. Ja w każdym razie zażądam takiej wymiany. Nie mam zamiaru grać w ping-ponga z serwisem w nieskończoność.

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    casper, człowiek który odpisał mi z serwisu powoływał się na "rozmowę telefoniczną" którą niby ze mną odbył w zeszłym tygodniu Może chodziło mu o Ciebie.

Ale jeszcze sprawa się nie wyjaśniła do końca... wymiana e-maili trwa... może jednak się uda!

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hmm

wracam do watku 14-45mm... dzisiaj wyslalem aparat po raz drugi lacznie z z 40-150mm ktory tez nie ostrzy tak jak nalezy... mam nadzieje ze w koncu to naprawie jak nie to chcialbym sie umowic z kims na jakis test (lodz warszawa) wtedy bede myslal co dalej w tej sprawie.... patrzac na posty Gregorius plakac mi sie chce jak pomysle co mnie czeka... druga sprawa jak jest z wymiana sprzetu na nowy przez serwis o ktorej pisaliscie wczesniej w przypadku zakupu aparatu w stanach? robi to jakas roznice? posiadam fakture i karty gwarancyjne

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Serwis odpowiada wymijająco:
    W sprawie serwisowania, proszę komunikować się bezpośrednio z naszym serwisem...
    Jesteś pewien, że korespondowałeś z serwisem ? Z tej Twojej wypowiedzi wynika jednoznacznie, że chyba chciałeś zadać pytanie serwisowi, ale odpowiedzi to już z serwisu nie dostałeś, tylko z innego miejsca (albo może są dwa olkowe serwisy i uprawiają wzajemną spychologię )
    Jack

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może to niektórych zaskoczy, ale... serwis wymienił mi obiektyw!
    Oto fragment listu który dostałem dwa dni temu:
    Niestety, nie mam możliwości wymiany obiektywu na NOWY (czyli zdjęty z półki w magazynie), ale mam możliwość wymiany na INNY (tzn. niemal nowy, ale wyjety z zupełnie innej szafy) egzemplarz obiektywu. Proponuję zatem następujace rozwiązanie. Zapakowałem właśnie obiektyw 14 -45 i zaraz go wyślę kurierem, proszę o potwierdzenie adresu, na który kurier może dostarczyć przesyłkę w godzinach 8:00 - 16:00, oraz proszę o podanie kontaktowego numeru telefonu. Po sprawdzeniu obiektywu, odeśle mi Pan z powrotem, albo ten, który wysłałem, albo swój dotychczasowy.
    Dzisiaj dostałem obiektyw zastępczy. Wygląda jak NOWY (nie licząc niewielkiego zakurzenia), no i DZIAŁA! Ostrzy tam gdzie powinien. Czyli zgodnie z moimi przypuszczeniami, mój Zuiko ma wadę fabryczną.
    Obawiałem się że przyślą mi jakiś zajeżdżony szajs na wymianę... ale mile się rozczarowałem

Teraz mam dwa obiektywy do porównań jutro odsyłam ten zepsuty.
    Jako gratis dostałem jeszcze koszulkę Olympus
    Czyli serwis zachował się uczciwie, a już zacząłem tracić wiarę w Olympusa