Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 135

Wątek: E500 + 14-45 i problemy z autofocusem?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Yx: ja radzilem tak ogolnie, do wszystkich, jakby ktos nie wiedzial Swoja droga, to czy ktos oprocz mnie mial ten sam problem z 14-45 (nagle przestaje ostrzyc ani AF, ani MF)? Ciekaw jestem, czy jestem odosobnionym przypadkiem, czy moze to jakas czestsza przypadlosc.
    Pzdr

P.S. Jak widac z FL50 tez mozna
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Yx: ja radzilem tak ogolnie, do wszystkich, jakby ktos nie wiedzial Swoja droga, to czy ktos oprocz mnie mial ten sam problem z 14-45 (nagle przestaje ostrzyc ani AF, ani MF)? Ciekaw jestem, czy jestem odosobnionym przypadkiem, czy moze to jakas czestsza przypadlosc.
    Pzdr

A było coś takiego, ale to ziązane z tym, że jakiś "pacan" nie tak jak trzeba obiektyw zmieniał...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    Pzdr

A było coś takiego, ale to ziązane z tym, że jakiś "pacan" nie tak jak trzeba obiektyw zmieniał...
    ? Dzieki... Nie robilem ze zmiana obiektywu nic dziwnego. Jesli tak, to chyba powinny mi pasc tez dwa inne obiektywy... Co ten "pacan" takiego zlego robil przy zmianie obiektywu?

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

? Dzieki... Nie robilem ze zmiana obiektywu nic dziwnego. Jesli tak, to chyba powinny mi pasc tez dwa inne obiektywy... Co ten "pacan" takiego zlego robil przy zmianie obiektywu?
    pierwsze nie wyłączony aparat, drugie w jakiej pozycji to nawet trudno opisać, ale na prawdę co najmniej dziwna. Trzecie to cud, że ten aparat i 2 obiektywy działają...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Swoja droga, to czy ktos oprocz mnie mial ten sam problem z 14-45 (nagle przestaje ostrzyc ani AF, ani MF)? Ciekaw jestem, czy jestem odosobnionym przypadkiem, czy moze to jakas czestsza przypadlosc.
    Wyczyść styki na obiektywie izopropanolem lub etanolem - powinno pomóc.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx

pierwsze nie wyłączony aparat, drugie w jakiej pozycji to nawet trudno opisać, ale na prawdę co najmniej dziwna. Trzecie to cud, że ten aparat i 2 obiektywy działają...
    No to to nie ja Nie zdazylo mi sie prawie na pewno zmieniac obiektywu przy wlaczonym aparacie, nie zmieniam go w jakis dziwnych pozycjach i zawsze staram sie chronic od wszelkich czynnikow zewnterznych (np. wiatr, jakis piasek).

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Swoja droga, to czy ktos oprocz mnie mial ten sam problem z 14-45 (nagle przestaje ostrzyc ani AF, ani MF)? Ciekaw jestem, czy jestem odosobnionym przypadkiem, czy moze to jakas czestsza przypadlosc.
    Wyczyść styki na obiektywie izopropanolem lub etanolem - powinno pomóc.
    Dzieki siwyjohn, jakby mi sie jeszcze kiedys tak zdarzylo to sprobuje wyczyscic styki. Bardzo mnie zdziwila tamta awaria, bo naprawde nie robilem ze zmiana obiektywu nic dziwnego, nie zrobilem nic z tego co wymienial Yx, bo wiem, ze to sie moze zle skonczyc. Jednak obiektyw sie zawiesil.

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Olympus się nie odzywa, ale mniejsza z tym.

Kupiłem sobie na Allegro używanego Zuiko 17-45. Chodzi IDEALNIE, bez porównania z tym wadliwym egzemplarzem, po prostu niebo a ziemia. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko wadę obiektywu Zuiko 14-45, który mam zamiar reklamować do skutku.

Najciekawsze jest to, że ten mój wadliwy Zuiko 14-45 był zaraz po zakupie wymieniany na inny egzemplarz zachowujący się prawie tak samo, oznacza to tylko jedno: wadliwą serię obiektywów ciekawe ile jeszcze osób ma takie same problemy, może porównamy numery seryjne??

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzieki siwyjohn, jakby mi sie jeszcze kiedys tak zdarzylo to sprobuje wyczyscic styki. Bardzo mnie zdziwila tamta awaria, bo naprawde nie robilem ze zmiana obiektywu nic dziwnego, nie zrobilem nic z tego co wymienial Yx, bo wiem, ze to sie moze zle skonczyc. Jednak obiektyw sie zawiesil.
    Pokrycie styków wyciera się przy każdym ruchu niezbędnym do zmiany szkła, tworząc ścieżkę o zmniejszonej rezystancji (z cząstek przewodzących i brudu) wzdłuż styków na obiektywie. Nie ma żadnego znaczenia w jaki sposób zmieniasz obiektywu - i tak kiedyś powstanie. Wszelkie styki należy od czasu do czasu czyścić i konserwować - są do tego odpowiednie preparaty chemiczne zwyczajowo zawierające w swej nazwie "kontakt". Do styków złoconych można np. użyć Kontakt Gold 2000 firmy Kontakt Chemie. Z tańszych rodzimych specyfików: Kontakt U, czy Kontakt S61.

UWAGA: Takie preparaty zazwyczaj sprzedawane są w postaci areozoli. NIE PRYSKAĆ BEZPOŚREDNIO NA OBIEKTYW - zapaćkanie tylnej soczewki gwarantowane! Prysnać delikatnie na watkę owiniętą na patyczku i dopiero tym czyścić styki.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Pokrycie styków wyciera się przy każdym ruchu niezbędnym do zmiany szkła, tworząc ścieżkę o zmniejszonej rezystancji (z cząstek przewodzących i brudu) wzdłuż styków na obiektywie. Nie ma żadnego znaczenia w jaki sposób zmieniasz obiektywu - i tak kiedyś powstanie. Wszelkie styki należy od czasu do czasu czyścić i konserwować - są do tego odpowiednie preparaty chemiczne zwyczajowo zawierające w swej nazwie "kontakt". Do styków złoconych można np. użyć Kontakt Gold 2000 firmy Kontakt Chemie. Z tańszych rodzimych specyfików: Kontakt U, czy Kontakt S61.

UWAGA: Takie preparaty zazwyczaj sprzedawane są w postaci areozoli. NIE PRYSKAĆ BEZPOŚREDNIO NA OBIEKTYW - zapaćkanie tylnej soczewki gwarantowane! Prysnać delikatnie na watkę owiniętą na patyczku i dopiero tym czyścić styki.
    Aha, czyli wedlug Ciebie moj problem to bylo po prostu zabrudzenie stykow. Dzieki, obys mial racje, bo juz sie zaczalem zastanawiac, czy to nie problem wiekszy z obiektywem. W dwoch innych obiektywach to sie jeszcze nie zdazylo, bo zazwyczja uzywam 14-45, wiec przy zmianie zazwyczaj zmieniam 14-45 na ktorys z tych dwoch pozostalych. W zwiazku z tym 14-45 zdejmowany i zakladany jest sporo czesciej, niz pozostale obiektywy. 14-45 jest wiec czesciej "goly" i styki maja wiecej czasu na zabrudzenie sie. Z tego co napisales wynika, ze za jakis czas i na stykach tych dwoch innych obiektywow powstalaby warstwa nieprzowodzaca. Bede teraz przecieral styki i zobaczymy, czy jeszcze kiedys mi sie ktorys z obiektywow "zawiesi".
    Pzdr i dzieki za pomoc