Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 154

Wątek: E-System i stara lampa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mam pytanie, nie wiem gdzie zadać.

czy i jak się da podłączyć stare lampy poprzez gniazdo synchronizacyjne?
    mam zenitowskie 'norma fil 102' x 2..

pytanie, gdzie można dostać zaślepkę na to gniazdo bo wczoraj zgubiłem na mieście (((((((
    to #$@% się łatwo odkręca (((

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Odgrzewam temacik

Chcę podłączyć na początek starą polską lampę typu 18LA2 do Olka E500.
    Z moich poprzednich prób z fotocelami wynika, że lampa owa nie reaguje na działanie optotriaka typu MOC xxxx, w związku z tym moje fotocele korzystają z przekaźnika kontaktronowego który ruszy nawet najstarszą ruską lampę i sprawdza się to w praktyce.

Ale mniejsza z tym... chcę zrobić test z bezpośrednim podłączeniem lampy do Olka. Wymyśliłem że zasilę cewkę przekaźnika z baterii lampy (oryginalnie napięcie na stykach lampy osiąga 160V), tyle tylko że wtedy masy aparatu i lampy są połączone. Czy to może stanowić jakieś ryzyko dla aparatu? Jak sądzicie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gregorius
    Ale mniejsza z tym... chcę zrobić test z bezpośrednim podłączeniem lampy do Olka. Wymyśliłem że zasilę cewkę przekaźnika z baterii lampy (oryginalnie napięcie na stykach lampy osiąga 160V), tyle tylko że wtedy masy aparatu i lampy są połączone. Czy to może stanowić jakieś ryzyko dla aparatu? Jak sądzicie?
    Nie jest to dobry pomysł.
    1) przekroczysz wartość prądu wyłączenia tyrystora w E500 i w efekcie wyzwolisz tylko jeden błysk poczym tyrystor pozostanie w stanie przewodzenia.
    2) W momęcie przerwaniwa prądu cewki przekaźnika indukuje się napięcie przeciwnej polaryzacji dążące do podtrzymania prądu w cewce , które w obwodzie otwartym uzyskuje bardzo dużą wartość (tysiące Volt).
    3) Przekaźnik jest elementem powolnym i wprowadza znaczne opóźnienie czasowe

Jedyną zaletą jest prostota układu
    Zaproponowane przez ciebie rozwiązanie nie nadaję się do aparatów systemu Ex....
    Darek

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rozumiem, ale:
    1) Cewka będzie zasilania nie bezpośrednio "przez tyrystor" ale przez dodatkowy tranzystor.
    2) Cewka przekaźnika ma posiadać diodę przełączającą która ma za zadanie wszelkie indukowane napięcia zniwelować (cewka będzie zasilana 6V).
    3) Opóźnienie takiego przekaźnika jest pomijalne, co wiele razy stwierdziłem robiąc fotocele z przekaźnikiem. Nawet zwykły sieciowy na 220V wyzwalał lampę przy czasie rzędu 1/30s bez problemów.

Dodatkowo: Lampa typu 18LA2 w trakcie ładowania pobiera taki prąd (zwłaszcza na początku), że napięcie na bateriach znacznie spada, co może pomóc "odblokować" tyrystor.

EDIT:
    Chyba jednak dam sobie spokój... nie warto ryzykować. Zostanę przy swoich fotocelach...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam Forumowiczów!

Jestem nowy na forum, więc na wstępie pozdrawiam wszystkich Członków.
    Od pewnego czasu zaglądam tutaj w poszukiwaniu cennych informacji i w większości przypadków je znajduję.
    Zaciekawił mnie wątek Komara dotyczący użycia starego flesza w E-Systemie i pozwolę sobie podpiąć się pod niego.
    Noszę się z zamiarem zakupu do mojego E-330 lampy starego typu i nurtuje mnie podobna wątpliwość... Chcę nabyć jeden ze starszych modeli lamp Nikon’a np SB-25. Lampa o dużym potencjale, ale czy mogę ją bezpiecznie używać z moim body? Ponieważ jest ona wyposażona w gniazdo synchronizacyjne to planuję nabyć kostkę z gniazdem synchro, którą wepnę w sanki i kabelkiem synchronizacyjnym połączę z lampą. Pozostaje oczywiście pracować wyłącznie w trybie manualnym, co nie stanowi większego problemu.
    Napiszcie proszę - czy taki sposób połączenia jest bezpieczny dla aparatu?

Pozdrawiam Michał - carpax -

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gregorius
    Jeżeli dodasz wzmacniacz na tranzystorze i diodę gaszącą napięcie samoindukcji to będzie OK. Zadbaj aby prąd tyrystora nie przekroczył 0,25mA. Osobiście namawiam na optotrjak.

Carpax
    Nie znam tej lampy.
    Darek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam!

Dla zainteresowanych:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...SB25/index.htm
    Na stronie również dostępna jest do ściągnięcia instrukcja w pdf'ie.

Pozdrawiam M. - carpax -

Awatar Gregorius
    Mieszka w
    Civitas Kielcensis
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oto mój schemacik z przekaźnikiem kontaktronowym.
    "Pająk" już działa, ale do aparatu jeszcze nie podłączałem.

Na wszelki wypadek planuję dołożyć jeszcze diodę Zenera jak widać na schemacie, na pewno nie zaszkodzi.
    Prąd na stykach lampy w momencie włączenia osiąga 0.5mA.

Jak sądzicie?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	switch_scheme_861.png
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	11,9 KB
ID:	932  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Schemat jest poprawny i śmiało możesz zakładać lampę na aparat.
    Ja jednak zwiększył bym rezystancję rezystora do 47k co ograniczyło by prąd w stopce do 0,11mA a przy założeniu że parametr tranzystora h21=>100 wystarczał by do pewnego wysterowania przekaźnika.
    Darek

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

NISSIN 26T

Witam serdecznie.
    W zasadzie już wszystko co najważniejsze napisałem w temacie. Dorwałem ostatnio tę lampkę i chciałbym się dowiedzieć czy można ją wykorzystać do współpracy z Olkiem e-300. Wiem że to stare japońskie 'coś' już raczej nie jest w doskonałej formie ale jednak chciałbym na próbę zrobić kilka zdjęć tą lampą. Widziałem na tej stronie http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html że napięcie na stopce wynosi ok 230V, jednak na innym polskim forum chyba o Cannonie jakiś gość napisał że napięcie wynosi ok 10V. Zgłupiałem doszczętnie zwłaszcza że nie wiem jak to się ma do napięcia na gnieździe w aparacie.

ZAZNACZAM: NISSIN 26T!

Więc pytam, będzie to działać czy nie?

Pozdrawiam