Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 154

Wątek: E-System i stara lampa

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ta wersja 2, uznalem ze bedzie najbezpieczniejsza, siedze teraz i upycham calosc do obudowy lampy, a doszly 2 resystory bo nie mialem 47k i musialem kombinowac..

A na stopce mam 5,8v pomomo iz R1 dalem 460 ohm, sadze ze to przez akusy bo mam na nich podan 1,5 V

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podsumowanie tematu.

Potrzebne elementy:
    Układ scalony (optotriak): MOC3021
    Tranzystor pnp: np. BC557
    Rezystory: 47 kOhm - 2 szt. , 330 Ohm - 1 szt
    Lub przy zasilaniu 3V rezystory 47 kOhm, 330 Ohm, 22 kOhm

Schemat połączenia: poniżej

Do nóg 4 i 6 układu MOC3021 podlutowujemy te przewody które dochodziły do stopki.
    Jeżeli lampa nie ma masy bezpośrednio wyprowadzonej na stopkę to należy poprowadzić dodatkowy przewód.
    Przewód zasilający układ scalony należy poprowadzić bezpośrednio ze styków baterii lub z przed włącznika lampy, poprowadzenie zasilania z za włącznika (włączanie układu wraz z włączeniem lampy) uniemożliwi rozładowanie lampy po wyłączeniu zasilania.

Poniższe zdjęcia pokazują sposób połączenia oraz odpowiednie zaizolowanie elementów. Dokładna izolacja tych elementów jest bardzo istotna ponieważ w obudowie lampy nie ma wiele wolnego miejsca na zamontowanie dokładanych elementów, wiec bardzo łatwo o zwarcie.

Podczas lutowania proszę uważać aby nie doprowadzić do zwarć ponieważ pomimo wyjętych baterii nadal może występować napięcie w układzie (trzymane w kondensatorach lampy).

Teraz napięcie na stopce wynosi około 5V, a cała stopka (a zarazem aparat) jest całkowicie odizolowany od układów lampy.

Całość wykonana przy współpracy z DaDu, za co bardzo dziękuję.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	k1062581_388.jpg
Wyświetleń:	203
Rozmiar:	52,2 KB
ID:	308   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	k1062577_278.jpg
Wyświetleń:	217
Rozmiar:	56,4 KB
ID:	309   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mod_lamp_119.jpg
Wyświetleń:	1012
Rozmiar:	34,8 KB
ID:	310  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Główne zasady bezpieczeństwa podczas modernizacji lampy ( od strony elektrycznej).

Podczas wszystkich prac przy lampie ,wszystkie źródła zasilania muszą być odłączone , baterie zasilające wyjęte!!!

Pierwszy demontaż przeprowadzić po min. 30 minutach od momentu odłączenia zasilania.
    Czas ten niezbędny do częściowego samoczynnego rozładowania kondensatora głównego
    lampy , gdyż podczas demontażu może dojść do zwarć lub porażenia demontującego lampę.

Po otwarciu obudowy lampy przeprowadzić rozładowanie głównego kondensatora lampy przy pomocy np: żarówki 230V 60W (żarowej sprawnej) przez około 5 sekund przyłączając ją do wyprowadzeń tego kondensatora (zapewnić poprawny styk elektryczny).
    Kondensator ten można poznać po znacznych gabarytach i wartości około 470uF / 400 V.
    Nie wolno zwierać kondensatora przed wcześniejszym rozładowaniem opisaną metodą.

Uwaga na nie rozładowanym kondesatorze występuje niebezpieczne dla życia (i elektroniki) napięcie od 300 V do 400V.

Podłączyć do zacisków kondensatora głównego lampy rezystor około 1k ohma
    Dopiero teraz możemy przystąpić do pracy przy modernizacji lampy.

Po zakończeniu pracy odłączyć rezystor zwierający kondensator główny (zamontowany na czas prac przy lampie).

Darek

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    wlasnie dostalem w prezencie ruska lampa CZAJKA
    Tak sie zastanawiam czy jest mozliwosc wyzwalania dedykowanej FL-50 oraz tej starej lampy poprzez jakis mechanizm... ktos probowal takich polaczen?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	lampa_czajka_147.jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	49,5 KB
ID:	332  
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    wlasnie dostalem w prezencie ruska lampa CZAJKA
    Tak sie zastanawiam czy jest mozliwosc wyzwalania dedykowanej FL-50 oraz tej starej lampy poprzez jakis mechanizm... ktos probowal takich polaczen?
    najprosciej bedzie wbudowanie fotoceli w lampe
    w zalaczniku schemat, polecam zamiane fotodiody na baterie sloneczna, uzyskuje sie dzieki temu
    o wiele wieksza czulosc fotoceli, koszt calosci max 10-12zl a dziala bezblednie - stosowalem to rozwiazanie
    z czasow canona A80, ktorego mialem zamontowanego na szynie obok lampy Metz 32CT3, ktora byla
    wyzwalana fotocela (wkrotce zdjecia szyny z zamontowana fotocela)

Spis elementow:
    1 * tyrystor: TIC106E, M, N, S lub dowolny tyrystor średniej mocy , prąd bramki około 0,2 mA
    2 * fotodioda BPW34 w zalewie przezroczystej - czuła na światło widzialne (zastapic mozna bateria sloneczna)
    1 * kondensator 100nF/63V
    1 * mostek prostowniczy 300V/1A
    1 * GN (na schemacie) - gniazdo synchronizacji (lub wbudowac cele w lampe)

Nazwa:	fotocela_176.jpg
Wyświetleń:	1192
Rozmiar:	6,3 KB
ID:	333  
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Można połączyć do gniazda "PC" aparatu poprzez wcześniej przedstawiony schemat z optoizolacją , a FL50 na stopkę. Trzeba dodać baterię lub akumlator do zasilania tego układu optoizolacji (niema jej w lampie). Mankamentem jest przewód łączący aparat z lampą .Osobiście używam mikroprocesorowej fotoceli i radia ( własnych konstrukcji ).
    Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Można połączyć do gniazda "PC" aparatu poprzez wcześniej przedstawiony schemat z optoizolacją , a FL50 na stopkę. Trzeba dodać baterię lub akumlator do zasilania tego układu optoizolacji (niema jej w lampie). Mankamentem jest przewód łączący aparat z lampą .Osobiście używam mikroprocesorowej fotoceli i radia ( własnych konstrukcji ).
    to lepsze rozwiazanie, natomiast z tak prosta fotocela duza tansze (do studia), gdzie Jeronimo moze potestowac, czy ta lampa bedzie Mu pasowac. Fotocela ma ta zalete (jak i wyzwalanie radiem), ze izoluje galwanicznie niebezpieczna dla aparatu lampe (duze napiecie na stopce) od samego aparatu

bynajmniej polecam oba rozwizania

dadu, moze podzielisz sie schematem wyzwalania radiowego?
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ok. w późniejszym terminie jak wykonam dokumentację , ale ostrzegam że są dwa procesory , jeden w nadajniku i jeden w odbiorniku. Z zasięgiem chyba przesadziłem ( 300m).
    Darek

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    to lepsze rozwiazanie, natomiast z tak prosta fotocela duza tansze (do studia), gdzie Jeronimo moze potestowac, czy ta lampa bedzie Mu pasowac.
    no dokladnie testy testy testy... takie rozwiazanie na moje potrzeby (na poczatek) jest w sam raz Mozesz wrzucic jakies fotki tej fotoceli?

Pomijam obudowe do tego itp. pierdoly.... gdzie moge kupic gniazdo PC?

BTW.
    Fotocela MIF v1.0 akurat jest promocja 54zl
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przedstawiam własną konstrukcję lampy doświetlającej zbudowanej do współpracy z E1 i lampą FL50.Wąska wiąska emitowanego światła idealnie nadaje się do odbicia od sufitów i ścian. Obrotowa głowica pozwala na skierowanie światła w dowolnym kierunku w poziomie i pionie. Zasilanie z wbudowanych akumlatorów.

Darek