Tak. Od 0,5A do 1,5A na 400V lub więcej.
Tak. Od 0,5A do 1,5A na 400V lub więcej.
Darek
Dadu i myslisz ze to wystarczy aby blyskala na kazdym razem,
Bo jeszcze jedno, po rozebraniu lampy okazalo sie ze masa do stopki nie szla bezposredni z minusa baterii tylko gdzies z pod palnika czy to moze byc przyczyna ??
Tak, to może być przyczyna złej pracy lampy.Bez schematu tej lampy nie mogę ci pomóc.
Darek
sprawdze jeszcze dodanie diody, oraz posratam sie rozrysowac gdzie idzie masa poniwaz schematu nie posiadam. Jesli moge to wieczorkiem podeslie na priva. A jak nam sie uda ten problem rozwiazac to zamieszcze dokladny schemat przerobki na forum.
Komar
OK.czekam na wiadomość.
Darek
Dadu a jak jest w aparacie roswiazane wyzwalanie lampy ??
Zamyka on zwyczajnie obwod (zwykle zwarcie) czy jeest to jakos bardziej skomplikowane?
Bo zauwazylem cos takiego ze jak przed zdobieniem fotki wcisne przycisk test (na lampie) to aparat wyzwoli blysk, inaczej za diabla nie chce.
W analogach był to styk zwierający wyjście lampy. W cyfrówkach jest to element półprzewodnikowy lecz zasada jest taka sama.Zamieszczone przez komar
Tak jak przypuszczałem dowodzi to ,że MOC3051 pozostał w stanie przewodzenia po poprzednim błysku. W jego wyłączeniu ma pomóc dodana dioda. Jak dioda nie pomoże podeślij odreczny schemat to powiem co trzeba zrobić.Zamieszczone przez komar
Darek
niestety, po dodaniu diody jest tak samo. Siedzie wlasnie nad schematem.
Dadu w zalaczniku przesylam schemat odreczny, jest to plytka do ktorej dochodza bezposrednio kable ze stopki. Mam nadzieje ze nic nie pokrecilem.
Troszke pokręciłeś ale najważniejsze elemeny są ok.
Podaj wartości elementów zaznaczone jako R1,R2,C1 na załączniku (mogą być kolory pasków w kolejności).
Darek