Dzięki za odpowiedź ...
A w takim razie jaki maksymalny "voltaż" jest bezpieczny dla 510 ?
Dzięki za odpowiedź ...
A w takim razie jaki maksymalny "voltaż" jest bezpieczny dla 510 ?
TTL to jest max 3,5-5V dla wartości "1" i to jest chyba bezpieczny poziom. Ja mam reporterskiego Metza 2045 TC i E-510, też przymierzam się do przeróbki za pomocą MOC3043. Na kabelku synchro mam hłe hłe 350V. W środku w lampie kondensator bagatelka - 1500uF/360V ale też do wymiany bo jest z .... 1980r.
veritas temporis filia est
DLP czy szkło ?
Witajcie !
Ale TTL w elektronice to Transistor-Transistor-Logick i nie ma nic wspólnego z
TTL w fotografii .
Logiki TTL nie używa się w fotografii no chyba ,że w zegarach ciemniowych.
W aparatach do odpalania lamp błyskowych obecnie stosuje się półprzewodniki
( kiedyś to były mechanicznie zwierane styki ).
Półprzewodniki mają określone napięcie przebicia struktury półprzewodnika, oraz bezpieczne
napięcie wsteczne podawane przez producenta. Jakie półprzewodniki zastosował producent aparatu nie wiemy.Podawane napięcie na stopce przez producenta aparatu gwarantuje ,że
lampa nie uszkodzi układu wyzwalania lampy w aparacie.
Półprzewodniki które stosuje producent aparatu napewno mają jakiś bezpieczny zapas
wytrzymałości napięciowej ale to nie znaczy, że można je bezkarnie katować wyższym napieciem. Te półprzewodniki mogą wytrzymać nawet wielokrotne odpalenie lampy ze
zbyt wysokim napieciem na stopce,ale przy którymś razie nastapi przebicie napieciowe
struktury lub też termiczne( przy wyższym napieciu płyną wielokrotnie większe prądy
wywołując silny wzrost temperatury złącza półprzewodnika niszczace strukturę).
Jeśli producent aparatu podaje jakie napięcie jest dopuszczalne na stopce to radzę
stosować się do tej informacji. Stosowanie lamp o dużo wyższym napieciu na stopce
może zniszczyć układ wyzwalania lampy w aparacie. I nie musi to nastąpić przy pierwszym
błysku ,może to być po dziesiaty lub piedziesiątym.
Nie zawsze producent podaje napięcie dopuszczalne ale sugeruje używanie lamp dedykowanych i warto zmierzyć napięcie na ich stopce ono jest napewno bezpieczne
dla układów w aparacie .
I to byłoby na tyle.
Pzdr
PS.
Ten kondensator niekoniecznie musi być do wymiany.
Jeśli nie wysechł ,nie ma przebicia to może wystarczy go poddać typowemu formowaniu.
Tzn. włączyć lampę i tak zostawić ją na parę godzin włączoną i nie bawić się wyzwalaniem
lampy.Kondensator powinien być przez cały czas pod pełnym napieciem pod jakim będzie pracował.Najcześciej to wystarcza aby kondziol odzyskał swe parametry.
Ostatnio edytowane przez henry1 ; 1.07.08 o 23:43
Through the lens - TTL -pomiar światła przez obiektyw. Ok masz rację. Ale mozna z innej beczki. Lampa Olympusa - FL-40, link do strony - http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html. Tam mamy ....... 3V. No a ostatecznie bateria (akumulator to 7,2V). Henry, interesuje mnie, gdzie jest podane (instrukcja ?) max napięcie na stopce dla E-510. W ogóle, przydała by się topografia stopki, bo tam jest kilka styków w tym jeden który na stałe ma 3V.
DLP czy szkło ?
http://allegro.pl/item388632428_kost...m_fs_1100.html
Wbudowany konwerter napięć pozwlana na bezpieczne używanie starych lamp błyskowych.
Czy to bezpieczne ??
jakie 3V?
e-1 ma 220V,albo 180V wytrzymałoścvi na stopce... instrukcja.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Mierzyłem na sankach E-510. Nie twierdzę , że jest to napiecie wyzwalane. Czy E-1 i E-510 są pod tym względem kompatybilne ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo fajna stronka ze schematami dla fotografików - lampy, sprzegi etc.
http://ws.ps.pl/
Ostatnio edytowane przez Peterek ; 5.07.08 o 20:32 Powód: Automatyczne scalenie postów
DLP czy szkło ?
Witam !
Tu nie chodzi o napięcie na sankach aparatu tylko o napięcie na stopce lampy,
styk centralny i blacha sanek ( styk boczny ).
Pozostałe styki lampy służą do komunikacji korpusu z lampą.
Zmierz napięcie na styku centralnym i bocznym FL 36 lub FL 50.
To napiecie będzie napewno bezpieczne dla aparatu.
Inne lampy podłączaj tylko przez układ z optoizolacją .
Będzie to napewno bezpieczne dla elektroniki aparatu.
Gotowe przejściówki można kupić często na allegro.
W necie można znaleźć schematy jak samemu coś takiego zmontować.
Ale lepiej kupić gotowca bo jeśli poradzisz sobie z elektroniką to polegniesz
na rzeźbieniu obudowy do tego .Nie zawsze da się to upchnąć w obudowie lampy.
A trzeba zachować pewne bezpieczne odległości pomiędzy elementami ze względu
na panujące tam wysokie napięcie.
Lamp FL nie posiadam i nie zmierzę napięć na ich stopce.Musisz sam to zrobić.
Pzdr
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
W aparacie jest element półprzewodnikowy ( tyrystor , mosfet a może igbt ),który z nich
niestety nie wiem ale każdy z nich może pełnić tą rolę .A polega ona na zwarciu styku centralnego z bocznym w celu wyzwolenia lampy.Pozostałe styki są nieistotne-służą do komunikacji lampy z aparatem.
A akumulator w aparacie służy do zasilania całej elektroniki w aparacie + mechaniki i
jeszcze do zasilania wewnętrznej lampy. I żeby nie było to takie proste to to napiecie akumulatora 7,2 V jest przetwarzane na wiele innych napieć dużo niższych od 7,2V
a także wyższych np.kilkaset volt do wyzwolenia wewnętrznej lampy.
Ale o co Tobie z tymi napieciami chodzi to do końca nie wiem.
Topogrgafi stopki nie znam .Standart to styk centralny i boczny jak w starych lampach.
W każdym systemie układ styków jest trochę inny ale centralny i boczny pełni ta samą rolę.
W niektórych systemach zrezygnowano z charakterystycznego styku centralnego np:
lampa Olympus G-40 .Są cztery identyczne styki ułożone w kształcie trapezu.
Innymi systemami ( C,N,S,P itd )się nie interesowałem.
Układ styków i ich funkcje są najczęściej tajemnicą twórcy systemu.
Choć mając stosowną wiedzę i dobrze wyposażone labolatorium np Metz można z powodzeniem rozgryźć transmisję body-lampa i produkować sprzet kompatybilny z
dedykowanym.
Pzdr
Ostatnio edytowane przez henry1 ; 5.07.08 o 22:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
A co to znaczy, jeśli między centralnym i bocznym (sanki aparatu E-510) nie ma żadnego napięcia ?
DLP czy szkło ?