Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 154

Wątek: E-System i stara lampa

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Re: stopka SCA 3202 do Metz

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D
    Nie co tylko za ile
    Oni na pewno nie uznają gwarancji EU jeżeli takową posiadasz ... to jest długa historia, ale związana z polityką Metza ...
    100 zł + koszty przesyłki

dawid_
    Gość
    Posiadam starą lampę SOLIGOR 42 AS. Czy mogę jej bezpiecznie używać z nowymi lustrzankami E-system? Ktoś miał z nią lub podobnymi urządzeniami jakieś doświadczenia?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

braun variozoom 340sca

witam serdecznie
    od niedawna mam e-410 a z czasów "analogowych" pozostała mi lampa Braun variozoom 340sca, wyczytałem tutaj http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html że napięcie na stopce lampy wynosi 4,0v-4,3v czy w takim razie podpięcie jej do aparatu nie jest ryzykowne?
    nie gniewajcie się jezeli pytam jak pięciolatek ale wolę sie upewnić wsród tych którzy znają się na tym niż podpiąć i "spitolić" aparat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przeczytaj wątek idąc w tył, bo gdzieś to było opisane. Chyba nie powinno być problemu. 4 V to bardzo małe napięcie przecież.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

braun variozoom 340sca

ano właśnie przeczytałem cały wątek ale więcej było w nim opisów jak przerobić starą lampę z większym napięciem na stopce....
    jeżeli chodzi o napięcie na stopce tej lampy rzeczywiście wydaje się być ono odpowiednio małe ale ja potrzebuję suchej informacji od kogoś "kto ma to w małym paluszku" - można bądź nie można podpinać tego modelu lampy do tego body ....
    z góry dzięki za odpowiedzi

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podepnij i sprawdź

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, podpinałem do E1 Soligora 30DA i teraz Sunpaka 422(chyba?). Nic mi sie nie spaliło.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

braun variozoom 340sca

tak też zrobiłem ale najpierw zmierzyłem jeszcze raz napięcie na stopce przy naładowanych na maxa akumulatorkach (4xAA 2600 mAh) i wyszło mi największe napięcie w okolicy 4,10V, zaryzykowałem i ..... poszło jak po maśle!!!!
    początkowo aparat nie robił zdjęcia przy prawie całkowitym wyciemnieniu pomieszczenia - winą było ustawienie autofocusa (S-AF) po prostu nie mając podświetlenia AF nie był w stanie wyostrzyć po przestawieniu na krórykolwiek tryb + MF lub tylko MF błyska bezproblemowo!!

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie znam się na tym i nigdy nie wpadłem na pomysł, by mierzyć napięcie na stopce.
    Może to błąd?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    z tego co wyczytałem na forum canona "ich" aparaty cyfrowe powinny mieć napięcie na stopce lampy nie większe niż około 6V, nie wiem ile taka wartość wynosi w "naszych" Olkach.
    na początku tego wątku wyczytałem że jeden z kolegów podłączył do e-5oo lampę z napięciem na stopce wynoszącym około 57V ale potem przerobił ją aby zminimalizować tę wartość napięcia....
    mogę napisać tylko tyle e-410 z lampą braun variozoom 340sca (nap. na st. 4,1V) współpreacuje bardzo dobrze

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jako zwolennik tanich lamp niesystemowych wracam do tematu z 2006 roku o usprawnieniu Metza CT-1. Chodzi o płynną regulację mocy za pomocą potencjometru. Właśnie wylutowałem czujnik tzn. fotoopór i wyprowadziłem go kablem na zewnątrz lampy (to było bardzo proste). Jutro zrobię próby z potencjometrem (może ktoś z elektroników doradzi mi od jakich wartości oporu trzeba rozpocząć eksperyment?)--pozdr.
    ps: Jeśli próby nie przyniosą sukcesu to umieszczenie czujnika na stopce E1 także będzie ciekawym usprawnieniem -- zewnętrzny czujnik do metza można dokupić, ale za dużą kasę!