100 zł + koszty przesyłkiZamieszczone przez RobertW3D
100 zł + koszty przesyłkiZamieszczone przez RobertW3D
Posiadam starą lampę SOLIGOR 42 AS. Czy mogę jej bezpiecznie używać z nowymi lustrzankami E-system? Ktoś miał z nią lub podobnymi urządzeniami jakieś doświadczenia?
witam serdecznie
od niedawna mam e-410 a z czasów "analogowych" pozostała mi lampa Braun variozoom 340sca, wyczytałem tutaj http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html że napięcie na stopce lampy wynosi 4,0v-4,3v czy w takim razie podpięcie jej do aparatu nie jest ryzykowne?
nie gniewajcie się jezeli pytam jak pięciolatek ale wolę sie upewnić wsród tych którzy znają się na tym niż podpiąć i "spitolić" aparat.
Przeczytaj wątek idąc w tył, bo gdzieś to było opisane. Chyba nie powinno być problemu. 4 V to bardzo małe napięcie przecież.
ano właśnie przeczytałem cały wątek ale więcej było w nim opisów jak przerobić starą lampę z większym napięciem na stopce....![]()
jeżeli chodzi o napięcie na stopce tej lampy rzeczywiście wydaje się być ono odpowiednio małe ale ja potrzebuję suchej informacji od kogoś "kto ma to w małym paluszku" - można bądź nie można podpinać tego modelu lampy do tego body ....
z góry dzięki za odpowiedzi![]()
Podepnij i sprawdź
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, podpinałem do E1 Soligora 30DA i teraz Sunpaka 422(chyba?). Nic mi sie nie spaliło.
tak też zrobiłemale najpierw zmierzyłem jeszcze raz napięcie na stopce przy naładowanych na maxa akumulatorkach (4xAA 2600 mAh) i wyszło mi największe napięcie w okolicy 4,10V, zaryzykowałem i ..... poszło jak po maśle!!!!
początkowo aparat nie robił zdjęcia przy prawie całkowitym wyciemnieniu pomieszczenia - winą było ustawienie autofocusa (S-AF) po prostu nie mając podświetlenia AF nie był w stanie wyostrzyć po przestawieniu na krórykolwiek tryb + MF lub tylko MF błyska bezproblemowo!!![]()
Nie znam się na tym i nigdy nie wpadłem na pomysł, by mierzyć napięcie na stopce.
Może to błąd?
z tego co wyczytałem na forum canona "ich" aparaty cyfrowe powinny mieć napięcie na stopce lampy nie większe niż około 6V, nie wiem ile taka wartość wynosi w "naszych" Olkach.
na początku tego wątku wyczytałem że jeden z kolegów podłączył do e-5oo lampę z napięciem na stopce wynoszącym około 57V ale potem przerobił ją aby zminimalizować tę wartość napięcia....
mogę napisać tylko tyle e-410 z lampą braun variozoom 340sca (nap. na st. 4,1V) współpreacuje bardzo dobrze![]()
Jako zwolennik tanich lamp niesystemowych wracam do tematu z 2006 roku o usprawnieniu Metza CT-1. Chodzi o płynną regulację mocy za pomocą potencjometru. Właśnie wylutowałem czujnik tzn. fotoopór i wyprowadziłem go kablem na zewnątrz lampy (to było bardzo proste). Jutro zrobię próby z potencjometrem (może ktoś z elektroników doradzi mi od jakich wartości oporu trzeba rozpocząć eksperyment?)--pozdr.
ps: Jeśli próby nie przyniosą sukcesu to umieszczenie czujnika na stopce E1 także będzie ciekawym usprawnieniem -- zewnętrzny czujnik do metza można dokupić, ale za dużą kasę!