swiatlo podoba mi sie na 2 i 4
swiatlo podoba mi sie na 2 i 4
Naprawdę nie widzisz tych kwadracików? Wygląda to jak parkiet z klepki kupionej w czasach słuszniejszego systemu.Zamieszczone przez robin102
Ja lubie sobie popatrzec na fotki Tadeusza choc sa czasem niedoskonałe jak każdego, a lubię dlatego ,że są troche inne , nie sili się strasznie żeby coś niezwyklego rzucajacego na kolana pokazać . Pokazuje po prostu to co lubi fotografować , nie objeżdza ich Psem do bólu ,że człowiek nie wie czy to fikcja czy real.
Nie rozumiem. Skoro sprzęt daje możliwości, to po co wrzucać rzeczy wyglądające kiepsko, kiedy poprawa wyglądu wymaga jedynie przesunięcia suwaka "JAKOŚĆ JPG" z 20 na 85...Zamieszczone przez robin102
Fakt, czy ktoś obrabia zdjęcia, czy też nie, nie ma tutaj nic do rzeczy.
Robin,
Ty piszesz o kolorach, a lgrabun o artefaktach. Dwie rozna sprawy.
lgrabun formalnie ma racje, bo w kazdym zdjeciu JPG sa
kwadraciki wynikajace z kompresji (na tym właśnie polega ta kompresja) i to
jest prawda, ale ważniejsza prawda jest, ze na moich fotkach, ani na wielu
innych tu prezentowanych tych kwadracików nie widać w normalnych
powiększeniach., nie sa pierwszym elementem, który oko dostrzega, ni rzucają się w oczy. Ale gdyby się uprzeć, to lgrabun ma rację - jest kompresja, są kwadraciki..
Robin, przychylam się do Twojego zdania, ze kolory na fotce nr 2 są takie jakieś podobne do kolorow uzyskiwanych z filmow Kodaka. Bardzo czesto przechodze koło laboratorium fotograficznego Kodaka/ W witrynie sąwywieszane zdjecia, kiedys z analogow, teraz z cyfrowek i nie moge sie oprzec wrazeniu, ze Kodak ma swoją wlasną specyficzną palete kolorow, tym bardziej, ze od czasu do czasu robie odbitki w labie Agfy i tam kolorki sa mocno inne, u Kodaka leciutki nadmiar brazow, u Agfy niebieskiego. Takie są moje wrażenia
Pzdr, TJ
Tadeuszu, przepraszam, ale to -- te kwadraciki -- było pierwsze, co dostrzegłem, mimo całego uroku tych zdjęć.Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
lgrabun,
Formalnie masz rację, kwadraciki są, tylko nie każdy je dostrzega, bo są bardzo tyci, tyci, są w ogóle niewidzialne przy normalnych powiększeniach i umiarkowanych rozdzielczościach, przynajmnie ja i robin102 nie dostrzegliśmy ich. Nie wiem, jak inni, ale sądzę, że forumowicze nie chcą się wypowiadać na ten temat z powodu jego marginalnego znaczenia dla oceny zdjęcia.
Pzdr. TJ