Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Oly - światło i kolory

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    swiatlo podoba mi sie na 2 i 4

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    nie znam się w ogóle , a poza tym chyba pijany jestem.
    Normalnie jak kolorowa fotka robiona moją starą practiką MTL na filmie kodaka kupionym w pewexie (subiektywnie)
    Naprawdę nie widzisz tych kwadracików? Wygląda to jak parkiet z klepki kupionej w czasach słuszniejszego systemu.

robin102
    Gość
    Ja lubie sobie popatrzec na fotki Tadeusza choc sa czasem niedoskonałe jak każdego, a lubię dlatego ,że są troche inne , nie sili się strasznie żeby coś niezwyklego rzucajacego na kolana pokazać . Pokazuje po prostu to co lubi fotografować , nie objeżdza ich Psem do bólu ,że człowiek nie wie czy to fikcja czy real.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Ja lubie sobie popatrzec na fotki Tadeusza choc sa czasem niedoskonałe jak każdego, a lubię dlatego ,że są troche inne , nie sili się strasznie żeby coś niezwyklego rzucajacego na kolana pokazać . Pokazuje po prostu to co lubi fotografować , nie objeżdza ich Psem do bólu ,że człowiek nie wie czy to fikcja czy real.
    Nie rozumiem. Skoro sprzęt daje możliwości, to po co wrzucać rzeczy wyglądające kiepsko, kiedy poprawa wyglądu wymaga jedynie przesunięcia suwaka "JAKOŚĆ JPG" z 20 na 85...

Fakt, czy ktoś obrabia zdjęcia, czy też nie, nie ma tutaj nic do rzeczy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Robin,
    Ty piszesz o kolorach, a lgrabun o artefaktach. Dwie rozna sprawy.
    lgrabun formalnie ma racje, bo w kazdym zdjeciu JPG sa
    kwadraciki wynikajace z kompresji (na tym właśnie polega ta kompresja) i to
    jest prawda, ale ważniejsza prawda jest, ze na moich fotkach, ani na wielu
    innych tu prezentowanych tych kwadracików nie widać w normalnych
    powiększeniach., nie sa pierwszym elementem, który oko dostrzega, ni rzucają się w oczy. Ale gdyby się uprzeć, to lgrabun ma rację - jest kompresja, są kwadraciki..

Robin, przychylam się do Twojego zdania, ze kolory na fotce nr 2 są takie jakieś podobne do kolorow uzyskiwanych z filmow Kodaka. Bardzo czesto przechodze koło laboratorium fotograficznego Kodaka/ W witrynie sąwywieszane zdjecia, kiedys z analogow, teraz z cyfrowek i nie moge sie oprzec wrazeniu, ze Kodak ma swoją wlasną specyficzną palete kolorow, tym bardziej, ze od czasu do czasu robie odbitki w labie Agfy i tam kolorki sa mocno inne, u Kodaka leciutki nadmiar brazow, u Agfy niebieskiego. Takie są moje wrażenia
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    tych kwadracików nie widać w normalnych
    powiększeniach., nie sa pierwszym elementem, który oko dostrzega, ni rzucają się w oczy. Ale gdyby się uprzeć, to lgrabun ma rację - jest kompresja, są kwadraciki..
    Tadeuszu, przepraszam, ale to -- te kwadraciki -- było pierwsze, co dostrzegłem, mimo całego uroku tych zdjęć.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    lgrabun,
    Formalnie masz rację, kwadraciki są, tylko nie każdy je dostrzega, bo są bardzo tyci, tyci, są w ogóle niewidzialne przy normalnych powiększeniach i umiarkowanych rozdzielczościach, przynajmnie ja i robin102 nie dostrzegliśmy ich. Nie wiem, jak inni, ale sądzę, że forumowicze nie chcą się wypowiadać na ten temat z powodu jego marginalnego znaczenia dla oceny zdjęcia.
    Pzdr. TJ