Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Macro na kitowych obiektywach

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Macro na kitowych obiektywach

Jako że jestem tu nowy - Witam wszystkich członków i uczestników tego zacnego forum.
    Aparaty Olympusa mam już od 4 lat i nie zamierzam zmieniać firmy, aktualnie posiadam E-500 z obiektywami 14-45 oraz 40-150.

Po wczytaniu się w forum znalazłem wiele informacji od dołączaniu do aparatu obiektywów Helios (z uwagi na oszczędności). Ja ponieważ nie mam jeszcze obiektywu typowo do macro połączyłem ze sobą te obiektywy które posiadam 40-150 do body a 14-45 zamontowany odwrotnie dołączyłem do obiektywu 40-150. I popstrykałem kilka fotek znalezionej na parapecie muszce (wielkości ok. 3mm).
    Oto, co mi wyszło:

http://onephoto.net/info.php3?id=313641

Przyznaję, że sama fotka nie powala na kolana, a i ja sam się muszę wiele nauczyć ale zbliżenie wydaje mi się dobre.

Pozdrawiam
    Komarus

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak połączyleś dwa obiektywy w jeden? Po prostu w trakcie focenia trzymałeś? I drugie pytanie - jak aparat wtedy sobie radzi z ustawianiem ostrości?

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Obiektywy połączyłem na szybko czarną taśmą izolacyjną (taką materiałową), co do ostrości to najpierw ustawiłem manualnie 40-150 najbliżej jak się tylko dało (zgodnie z instrukcją do chyba 1,5 m) Oczywiście maksymalna ogniskowa (przy skracaniu ogniskowej tego obiektywu tworzyło się koło na zdjęciach ( chyba to się winietowanie nazywa)). Po podłączeniu 14-45 ostrość można było regulować skracając ogniskową obiektywu 14-45 ale szło to w parze ze zmianą powiększenia. Przy maksymalnej ogniskowe obu obiektywów GO jest strasznie mała i musiałem się mocno nagimnastykować aby trafić z GO na główkę muszki ( a i tak nie jest idealnie trafiona)

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oczywiście ponieważ aparat był zamontowany w statywie, cały zestaw był źle wyważony i podnoszenie lustra mocna kiwało całością, ustawiłem podnoszenie lustra na 5 s.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    IMHO lepszy i prostrzy sposob to przejsciowka na M42 - Esystem M42. Mozna podczepic jakis tani obiektyw + pierscienie czy tez poprostu mieszek.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeronimo – zapewne masz rację, a i efekty niewątpliwie będą lepsze, ale obiektyw i pierścienie to jest jakiś koszt (może i niewielki), a te dwa obiektywy już mam i nic mnie to już nie kosztuje.

robin102
    Gość
    szczęka mi na podlogę opadła , taśma dwa obiektywy ??? wytocz u tokarza-ślusarza polaczenie dwóch szkieł , przecież tam są gwinty . Dżizas ale masz pomysły !!!

Mieszka w
    Chełmno
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przyznaję Robercie że mało to oryginalny sposób połączenia i pierścień łączący zapewne jest rozwiązaniem jakie należy zastosować, lecz nie wiedząc czy to zadziała, a wiec w formie testu zbędnym było szukanie tokarza który wykona mi taki pierścień. Teraz gdy wiem że to działa zapewne taki pierścień dam wykonać. Chyba że skorzystam z rady i zakupię przejściówkę z ž na inny obiektyw ponieważ właśnie dziś dostałem coś takiego MC Flektogon 2.4/35 Carl Zeiss Jena DDR nie wiem co to za obiektyw wiec proszę o pomoc.

Mam jeszcze pentagon 4/200 oraz lampę hanimex TZ*2

Proszę o informację czy mogę to (dokładnie chodzi mi o lampę bo wiem że obiektywy można ile dobrze czytałem forum to potrzebna jest mi do tego przejscie z ž na M42) podłączyc do E-500.

Pozdrawiam
    Komar

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Oba obiektywy podepniesz do EOlka poprzez przelotkę z Lublina.

Tu ją kupisz: http://www.foto-akcesoria.com.pl/

Gwint przy Twoich obiektywach ma oznaczenie M42.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.