Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: 4000zł i co tu wybrac...

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

4000zł i co tu wybrac...

Zaraziłem moją byłą fotografią... Dziewczyna uciułała 4 koła i chce kupic sprzęt. Ma to byc lustrzanka.. Do tej pory nie fotografowała, ale widzę, że ją do tego cholernie ciągnie i jak tylko dorwie mój sprzęt czy cokolwiek innego co posiada obiektyw i matrycę, bądź film to pstryka jak szalona

Terz pytanie - co tu za te pieniądze kupić? Nie posiada żadnego sprzętu więc musi zdecydować sie na któryś ze systemów... Proszę - zostawcie patriotyzm i doradźcie... Też chce jej doradzić coś z Olka, ale Canonki (tfu) i Nikony tez prewzentują się ciekawie...
    Co byście poradzili ?

Pozdrawiam

P.S. Warto poczekać z zakupem na Fotokinę? Kiedy ceny powinny spaść?

pozdr

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: 4000zł i co tu wybrac...

Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    P.S. Warto poczekać z zakupem na Fotokinę? Kiedy ceny powinny spaść?
    Akurat na Photokine zawsze warto poczekać. To tylko miesiąc!
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    PrzemQ_09:

jeśli Kobita zaczyna, to pomyśl o jakimś Pentax'ie: największe wizjery w klasie, stabilizacja matrycy. duży wizjer to podstawa, czysta przyjemność focenia - można nawet manualnie ostrzyć.

OLKI są fajne, ale osiągami drepczą w miejscu a wizjery (poza E-10/E-20/E-1) parszywie małe. na Photokinie dalej nic nowego w temacie E...

jest jeszcze najkon D80, ponoć niezły a kamunia odradzam, na serio.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z całym szacunkiem do Pentaxa mojego długoletniego poprzedniego systemu - ta firma sobie nie radzi w sprzęcie cyfrowym. Obiektywy są super, ale aparaty albo ich softy do niczego.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    jeśli Kobita zaczyna, to pomyśl o jakimś Pentax'ie: największe wizjery w klasie, stabilizacja matrycy. duży wizjer to podstawa, czysta przyjemność focenia - można nawet manualnie ostrzyć.
    Takie rzeczy to tylko w Erze . W Pentaksie albo duży wizjer w modelu *ist Ds, albo stabilizacja w K100D. Ja nie wchodziłbym w Pentaksa (sam zresztą nie zamierzam - w końcu też wybieram teraz system). Korpusy generują dość przeciętne zdjęcia - nawet w RAW-ach. Oprócz pomysłowego podgladu głębi ostrosci nic szczególnego IMO nie prezentują. Firma ta opuściła się też w produkcji obiektywów. Trzeba by ganiać po rynku wtórnym w poszukiwaniu starych, znakomitych stałoogniskowców - w tej chwili do 2500zł nie widzę w ofercie firmy żadnych NAPRAWDĘ dobrych obiektywów.

Dla porównania, w Olympusie do tej ceny są 35/3,5, 50/2 i 14-54/2,8-3,5, a nawet najtańsze 14-45 i 40-150 też sobie dobrze radzą. W Canonie znakomity 50/1,4, stałki: 28/2,8, 35/2, 24/2,8, 85/1,8, 50/2,5, 60/2,8 i 100/2,8 Macro, portretowy 135/2,8 ze sterowaniem nieostrością obrazu i znakomity telezoom 70-300 IS, który gdyby nie jasność (4-5,6) spokojnie byłby szkłem typu "L". Również nieźle radzi sobie 28-135 IS. W Nikonie bardzo tani (500 zł) i bardzo dobry 50/1,8. Do tego 35/2, 24/2,8, 60/2,8 i 100/2,8 Micro. Oraz znakomite manualne stałki - choć aby się przydały potrzebny byłby przynajmniej D200 . Również (w razie potrzeby zoomów) do Nikona i Canona najłatwiej jest znaleźć szkła producentów pobocznych: Sigmy, Tamrona czy Tokiny.

Proponuję zaczekać do Photokiny. Sam też tak uczynię. Co prawda, miałem już kupić E-1, ale postanowiłem poczekać na oferty konkurencji, po czym okazało się, że Olympus wyprzedał wszystko i teraz nawet nie ma co mówić o tym modelu (ech, chyba się trochę "sfrajerzyłem" tym czekaniem). Moje typy w tej chwili to Nikon D80 - duży, porządny wizjer oparty na pryzmacie (żywcem wzięty z D200) - na pewno lepszy od Pentaksowego - bo jaśniejszy, do tego dobra ergonomia - najważniejsze funkcje dostępne z obudowy, duży LCD i, przede wszystkim bardzo dobra jakość fotek (najprawdopodobniej też żywcem z D200) do tego fajne funkcje, jak wielokrotna ekspozycja. Twojej kobiecie zapewne spodoba się też polskie menu i retusz zdjęć w aparacie - choć pomimo wszystko lepiej to robić na komputerze. Do tego 50/1,8 na dobry początek - nadaje się do "prawie" wszystkiego, a w przyszłości stałoogniskowe Nikkory lub zoomy np. Sigmy. Jeśli macie zastrzeżenia do plastikowego wykończenia obudowy, bądź chcecie korzystać też z obiektywów wyłącznie manualnych (również np. na gwint M42) - jest jeszcze Canon 20D/30D.
    Pozdrawiam.

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja zas zrobilem krotki rekonesans obiektyow za dosc normalne pieniadze. I skupiajac sie wlasnie na 28, 35, 50 oraz zoomach cos kolo 28-80/100 oraz 80-200/300 wyszlo mi, ze Canon i Minolta to dobre typy. Oprocz cen (w przypadku Canona i Minolty bardzo zbliozone) wazna jest ich ocena. Troche schemtaycznie potraktowalem sprawe i wskoczylem na Photodo i wyszlo ze z tych typow np 28 ze swiatlem 2,8, 35, ze swiatlem 2,0 oraz 50 ze swiatlem 1,7 lub 1,8 (na wybor jasnosci wymienionych obiektyow miala znaczenie cena, ktora za swiatlo 2,0 jest min 2-3 razy wieksza!) Minolta ma najlepsze obiektywy potem Canon na koncu Nikon. Co wiecej zarowno w Canonie i Minolcie mozna dorwac starsze zoom ( w tych przedzialach jakie wymienilem) cechujace sie bardzo dobrymi parametrami, ktorych ceny wahaja sie od 500 do 1000 zł ( w tym długie śr. po 600).
    Wiadomosci te popralem informacjami z forum KMi Canona.
    Sam teraz nie wiem co zaatakowac czy 20 D czy 7D.

p.s dzid kolega z pracy wrzucil kilka fotek z 7D - robione "zwyklymi" zoomami Minolty
    jestem pod wrazeniem

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    czyli jak myślicie? Który SYSTEM wybrać? Bo zastanawiając się nad systemem dla niej myślę też o tym co ja wybiorę za jakiś rok zawsze będzie od kogo szkło pożyczyć...

Serce woła, że "Oli. Oli" ale obiektywy drogie, system stoi w miejscu... do minolty jakoś nie mam zaufania jak chodzi o cyfrę... Alfa raczej odpada, Fuji też...

Biorę pod uwagę systemy Nikona, Canona, Olego i ew. tej Minolty (tyle, że czy to body dobre? i czy system nie padnie niedługo - na rzecz Sonego)

Z Nikona biorę pod uwage D50,D70/D70s, Z Canona chyba tylko 350d wchodzi w rachubę, bo 20D juz drogawo (3,5 tys bez kitu) Z Olego każde body, a Minolta - chyba D7D (coś innego?)

Co jeszcze zaproponujecie?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Niezgadzam się z Tobą...
    System w miejscu nie stoi... jest panas, nowe szkła mają się zaraz pojawić... brak tylko następcy e-1

Dlaczego sądzisz, ze szkła są drogie?? Szkła sa w cenach zupełnie normalnych. Do czego je poruwnujesz?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    źle się wyraziłem... chodzi mi o to, że zdecydowanie mniej sie rozwija niz np. system Nikona czy Canona...
    Szkła są droższe niż w ww. systemach, poza tym zdecydowanie gorzej jest i z dostępnością i z alternatywa w postaci M42 czy szkieł od analogów...

Choc może rzeczywiście trochę przesadzam... ale cos w tym jest bo nawet jest opinia, że E-system to drogi system - wiele razy ją słyszałem...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ?Ile nowych szkieł ostatnio C i N wypuścił?

Szkła sa droższe...? Podaj przykłady.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.