Nie mam na celu podsycac was do jakieś walki ani też wzbudzać w was złość, jednak na innym forum (chyba mniej kulturalny) można poczytać krytyczne opinie na temat E-1 i 14-54 - http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....r=asc&start=15
Nie mam na celu podsycac was do jakieś walki ani też wzbudzać w was złość, jednak na innym forum (chyba mniej kulturalny) można poczytać krytyczne opinie na temat E-1 i 14-54 - http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....r=asc&start=15
Krishu:
odgrzewasz stare kotlety? tu nie sekta, niech sobie piszą skoro Im to pomaga. leją na olka, ja leję na najkona i to nie tylko ja, bo znaczek taki żółty jakiś...
Czytał ja to i powiem tak, zacietrzewiony ignorant jeden z drugim uprawia sprzęto dyrdymały bez dotykania sprzętu... ale cóż żyjemy w wolnym kraju (prawie)...Zamieszczone przez krishu
Pozdrowionka
krishu przeczytałem - zauważyłem Twoją wypowiedź na forum Nikona o braku lamp z trybem highspeed do olympusa - otóż i FL-36 i FL-50 MAJĄ TRYB HIGHSPEED (dokładnie w nomenklaturze Olympusa high-speed synchronisation), a obecnie można też kupić Metz'a 44 AF-4 O z obsługą trybu HSS... tak więc o ile punkt o braku tanich stałek w Olym jest prawdziwy (chyba, że bierzesz pod uwagę M42), to z lampami nie rozpoznałeś dokładnie rynku![]()
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
fakt może myle dwa pojecia, albo sa podobnie nazywane a chodzi o dwie rozne rzeczy.
nie chodzi mi o szybki czas synchronizacji co pewnie w wiekszosci przypadkow nazywa sie high speed , tylko o stroboskop czyli szybkosc blyskow na min. czyli speed light
hmmm... krishu nie bardzo wiem o co chodzi, więc wierzę na słowo, że Oly tego nie ma... choć podejrzewam, że lampa FL-50 w dodatkowym HighVoltage unit'em ładuje się bardzo szybko i pozwala na dużą szybkostrzelność.
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
potwierdzam, bo mam
FL-50 na uchycie zasilającym (nawet nie z power packiem) ładuje sie błyskawicznie, patrz: niezauważalnie szybko
Ani FL30 ani FL50 nie ma strobo. A szkoda.
strobo to jest kilka blyskow w trakcie jednego naswietlania?
[quote="nex"]Ja rozumiem , że gdyby napisał jeden nikoniarz z drugim, że każdy posiadacz Olka ma np małego siusiaka to może byłoby jeszcze z czego raban podnosić by bronić honoru żon... Ale że jedno dziecko powiedziało drugiemu , że jego łopatka do piasku ładniejsza...Zamieszczone przez krishu
Pozdrawiam