Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Karta SM i czytnik

| OlyJedi
    Mieszka w
    Złocieniec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Karta SM i czytnik

Dalszy ciąg prolemów z kartą lub aparatem?
    Jak odczytujecie zdjęcia w komputerze?
    Do tej pory robiłem to poprzez czytnik PQI USB 2,0 w Windows 98, a od niedawna w XP, po zczytaniu usuwam je, zachowując katalogi DCI i OLYMP100 powstałe przy formatowaniu karty w aparacie.
    Niestety już trzeciej karty po w/w operacji mój Oli c-4000 nie widzi (error card).
    Co jest tego przyczyną: czytnik, system czy aparat?
    Czy można formatować karty w komputerze, jeśli tak to jak?
    LM

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A usuwasz pliki poprzez windowsa, czy bezpośrednio z menu aparatu?
    W instrukcji do aparatu pisze bowiem, że lepiej nie usuwać zdjęć z poziomu windowsa, bo może to powodować zmniejszanie ilości miejsca na karcie itd.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Masz możliwośc zrobienia tych samych operacji na innym kompie?
    Czy dzieje się tak zawsze przy 3-ciej karcie, bez względu na to która jest tą trzecią? A może dziwnym trafem zawsze ta sama karta jest trzecią i to karta jest uszkodzona? Nie mam XP i nie znam jego mechanizmów...
    Zakładam że na dysku nie brakuje miejsca... a katalogi tymczasowe nie "pękają w szwach"...
    Pozdr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Złocieniec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Karta SM czy karta

Odp. -Krupek: do tej pory usuwałem pliki fotek z poziomu Windowsa, nie usuwając katalogów utworzonych przy formatowaniu karty w aparacie. Nie zauważyłem zmniejszenia się pojemności karty. Nie formatowalem kart w kompie, bo to jak czytałem mogłoby spowodować rak odczytu karty w aparacie.

Odp. qwerty: to nie trzecia w kolejności jak sugerujesz, ale już trzy karty są błędne w aparacie, komp przez czytnik nadal je widzi (kopiuje i usuwa w każdą stronę. Obawiam sie, że to usterka aparatu, a nie mam następnej karty, żeby sprawdzić lub wykluczyć usterkę bądź aparatu, bądź czytnika lub W-XP.

LM

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    LM, nie chciałbym Cię martwić ale wygląda na to że to wina aparatu... Jeżeli możesz to sformatuj w aparacie kartę i sprawdź jaką ma ona pojemnośc (zwaną także wagą ) ale z dokładnościa co do bajta... potem zrób jakieś foty, zczytaj je aby pojawił się ten błąd i sprawdź czy pojemnośc po tej operacji jest taka sama... być może że kasowane są także jakieś pliki systemowe zapisywane na karcie...
    Pozdr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mam C-700 i na początku jak mieszałem na karcie z kompa(kasowanie lub kopiowanie zdjęć) to mój Olek głupiał. Objawiało się to tym, że w czasie przeglądania zdjęć indeksami(obojętnie ile było ustawione fotek na jeden ekran) aparat się wieszał i nic go nie wzruszało. Cały czas czytał z karty. Pomagało tylko wyjęcie baterii.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z tego co wiem jak sformatujesz kartę przez kompa to zmieni się jej organizacja na taki format jak masz w systemie czyli np zrobi Ci FAT 32 lub NTFS i aparat nie będzie w stanie nic zapisać na karcie lub wogóle jej nie zobaczy.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja chciał bym sie przyłączyć jestem nowy tutaj i mam OLympusa C-840L ,ostatnio zacząłęm się bawić czytnikiem, aparat z kartą działa dalej... za to czytnik przestał odczytywać kartę pokazuje że jest pusta, a aparat twierdzi że mieści sie tam mniej zdjęć niż wcześniej, stało się to po sformatowaniu karty.Jak sie tą karte formatuje w moim aparacie??

| OlyJedi
    Mieszka w
    Złocieniec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Karta SM i czytnik

Odp. Rycho: wyciagąnie baterii z aparatu nie pomaga, czytnik działał bez problemów przez pół roku i działa nadal bo karty czyta (można kopiować z karty i na kartę), nie formatowałem kart w komputerze tylko usuwałem fotki. Nie wiem więc co żle roiłem lu co się zepsuło.
    Odp. Kopernik8: nie wiem jak formatować kartę w Twoim aparacie, ale na pewno w menu aparatu jest Setup card i Format. Najlepiej zgłoś swój problem osobno to odezwą się uzytkownicy takiego samego modelu i poradzą.
    LM

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Spróbuj sformatować karty w aparacie. Za pomoca czytnika odczytuj tylko fotki z karty, ale nic na niej nie zapisuj i nie kasuj. Fotki kasuj tylko w aparacie za pomoca opcji kasowania albo formatowania karty(jest szybciej)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów