Zobacz wyniki ankiety: Jeżeli miałbym komuś ogólnie powiedzieć który lepszy to:

Głosujących
21. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • E-500

9 42,86%
  • E-330

12 57,14%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: E-330 vs. E-500

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Dexter:

PRYZMAT to ma tylko E-1 i pisałem o nim w tym sensie, że nie zamieniłbym takiego wizjera na gorszy ale z LIVE VIEW.

E-500 ma układ luster - w tej cenie nie spodziewaj się cudów.

p.s. E-1 ma dobry wizjer, ale E-10 to miał dopiero wielki jak stodoła...
    Sorry za pomyłkę. Dałem się zmylić specyfikacjom na dpreview, które kiedyś czytałem.
    Teraz wiem, że według tego sławnego serwisu "Top mounted pentaprism" = "Lustro typu dachowego" (według oryginalnej specyfikacji Olympusa).
    Pozdrawiam.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Używam obu aparatów i chyba najlepiej odda różnicę między nimi to, że mimo iż E330 ma mniejszą megapikselowo matrycę, to E500 jest backupem.
    Ergonomicznie oba aparaty są podobne, wizjery mają podobne, E330 jest metalowy (co się w ręku czuje) i jest cięższy (co w sumie jest bardziej wadą jak zaletą). Miło wziąć do ręki E500 i odpocząć od wagi E330 z dodatkami.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    ....E330 jest metalowy (co się w ręku czuje) i jest cięższy (co w sumie jest bardziej wadą jak zaletą).
    Pozdrawiam
    Czyli jak Radku z tym E330 ma on metalowe szasis , czy to taki bełkot reklamowy. Bo chyba nie cały korpus jak w E-1 . Nie miałem 330 w reku .

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Masz rację! Jest plastikowy, plastik "młotkowany/piaskowany", większość miejsc które się dotyka jest oklejona gumą (jeszcze nie odchodzi). Pewnie fakt, że aparat jest cięższy, uchwyty ogumione, wyświetlacz na metalowym koszyku, wprowadziło mnie w błąd.

W porównaniu z E500 "feelning" 330 jest zdecydowanie przyjemniejszy. W E500 ogumiony jest kawałek gripa. W E330 cały przód gripa (do bagnetu), miejsce pod kciuk i lewa strona korpusu (przy gnieździe uniwersalnym).

Anyway, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sijas
    No właśnie, ale w nomenklaturze Olka to jak są ustawione te modele? Do tej pory myślałem, że im większy numer tym lepszy wg. producenta model, tutaj jakoś to się nie sprawdza... Jak to jest?
    E300 --> E330 (bo nowszy) --> E-500 (bo większy numer?)
    czy
    E300 --> E-500 --> E-330 (bo droższy)
    czy jeszcze jakoś inaczej?
    Numerologia, no właśnie wedle tzw bardzo "szanujących" się firm jak najkonik lub bardziej camunik możemy tam mówić o numerkach w dół, im mniejszy tym model lepsiejszy, a u oly coś pokręcono E-300 i E-330 (lepszy a wyższy ) ? A w ogóle to dlaczego koniecznie E-3, a gdzie E-2....??? Wot i takie mam dygresje na marginesie...
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    ... Numerologia, no właśnie ...
    Olympus ma to do siebie, że nie trzyma się konwenansów w numerowaniu . To już historyczna "przypadłość" - jak kto zorientowany w temacie, to proponuję przypomnieć sobie numerację modeli C-8xx w latach 1996-1999 - kompletny brak konsekwencji Sugerowanie się numerem modelu w przewidywaniu jego właściwości, chyba jest błędem
    Jack

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów