Zobacz wyniki ankiety: Jeżeli miałbym komuś ogólnie powiedzieć który lepszy to:

Głosujących
21. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • E-500

9 42,86%
  • E-330

12 57,14%
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: E-330 vs. E-500

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

E-330 vs. E-500

Hej!

Od kilkunastu dni regularnie czytam sobie to forum, przekopałem już chyba 80% archiwum - zacna lektura
    To co mnie uderzyło, to takie uogólnione zdanie uzytkowników tego forum na temat E-330 i E-500. Otóż o E-500 ktoś pisał, że jest aparatem najtańszym z serii, innym razem (przy porównaniu do Sony A-100), że E-330 nigdy nie będzie tak tani (w domyśle, że ze względu na klasę) itp. Wyłania się z tych wypowiedzi milcząco przyjmowane założenie, że E-330 nie bez powodu jest droższy od E-500, bo po porstu jest lepszy.

Chciałbym to przedyskutować na forum Taka mała prowokacja

Osobiście, podobnie jak ludzie z dpreview.com jestem innego zdania - że E-500 jest i tańszy i lepszy!

Niech przemówią za mnie

The introduction of the E-330 confused us, it was difficult to see where this new camera fitted into the current digital SLR market. It's more expensive than the more traditional (but in my opinion better) E-500 yet offers very little more other than live view. Olympus has tried to address one complaint we (and others) had about the E-300, and that's the design and styling. To me at least it's only a partial achievement, the E-330 does look and handle better than the E-300 but honestly it's still not as nice a camera to use as the E-500...

...Lastly let's discuss the price, this camera has a real price problem. At $1099 for the kit it's some $320 more than the Canon EOS 350D kit and worse still $300 more than the E-500 kit (a camera which in my opinion is a much better choice)....

Jakie jest Wasze zdanie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    testy można traktować jako wskazówkę, nie jako wyrocznię.

jeśli miałbym obecnie brać OLKA, to z racji braku E-1 postawiłbym na pewno na E-330+14-54+FL-50. jedyną alternatywę w podobnej cenie widziałbym w postaci FUJI S3 z SB800 i jasnym obiektywem, ale to już grubsza maszyna, do nieco innych zastosowań.

E-330 to nowa klasa matrycy (szumy niższe od innych OLKÓW), pewniejszy AF, no i LIVE VIEW, który na pewno się przydaje (ale trzeba go najpierw mieć). do tego wizjer chyba większy niż w E-500.

jeśli masz na tyle keszu, to chwytaj E-330 zamiast E-500 a na pewno nie będziesz żałował. jeśli nie masz na E-330, to E-500 styknie w zupełności.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Moim zdaniem w E-330 szum jest bardziej akceptowalny, chociaż moze występować coś w rodzaju bandingu na najwyższym ISO. Postęp w zakresie szumologi między E-330 a E-500 jest zbyt mały.

Różnice za E-500:

- lepiej się obsługuje tzn. lepsza ergonomia w klawiszach
    - jaśniejszy wizjer
    - lżejszy

Różnice za E-330

- podgląd on-line na LCD to naprawdę świetna funkcja (to się chyba LiveView nazywa)
    - przyjemniejszy "klik" migawki
    - wrażenie większej solidności

Reszta jest porównywalna i E-330 nie wnosi większego postępu w jakosci zdjęć oraz obsłudze dslr w systemie E. Różnice między jednym modelem, a drugim są zbyt małe żeby płacić 1 tys więcej za E-330 chyba, że dla kogoś tyle warte jest Live View, to można wejść w E-330.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    testy można traktować jako wskazówkę, nie jako wyrocznię.
    Zgoda, absolutna zgoda - jednk w sklepie nie możesz przetestować aparatu tak jak oni mogą. Ale zgoda.

E-330 to nowa klasa matrycy (szumy niższe od innych OLKÓW), pewniejszy AF, no i LIVE VIEW, który na pewno się przydaje (ale trzeba go najpierw mieć). do tego wizjer chyba większy niż w E-500.
    Zaskakujesz mnie z tą nową matrycą Cytat z już cytowanego testu:
    Image quality is a mixed bag, you can get some excellent results by shooting RAW and converting, unfortunately the camera's internal processor appears to be the same as the E-300 / E-500 (with a little tweaking) which means a more 'consumer like' appearance to JPEG images and pretty unsophisticated noise reduction, ISO 1600 is so soft as to render many of those 7.4 megapixels unused. Color was good, tonal response was good and dynamic range just where we expected it to be. We just expected more.
    Jak jest z tymi szumami?
    Co do prędkości AF - myślałem, że AF jest funkcją głównie obiektywu, a nie korpusu.
    Live View - dobrze mieć, ale jakoś mi go nie brakuje. Przed E-500 korzystałem z Canona A70 gdzie oczywiście jest Live View i wcale za nim nie tęsknię Celując przez wizjer wygląda się bardziej na "Pro"

jeśli masz na tyle keszu, to chwytaj E-330 zamiast E-500 a na pewno nie będziesz żałował. jeśli nie masz na E-330, to E-500 styknie w zupełności.
    Już jestem posiadaczem E-500, który jak na moje warunki kosztował jakieś astronomiczne pieniądze Dlatego tak się dziwię tym, którzy jeszcze doinwestowują do E-330 dla Live View (bo to jest dla mnie jedyna istotna różnica)...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    musisz jeszcze wiele poczytać i o matrycy zastosowanej w E-330 (niezłe ISO800) i o działaniu AF. miłej lektury...

testy jakości obrazu na podstawie plików JPG można od razu olać. E-1 w takiej konkurencji odpadłby w przedbiegach bo nie wyostrza na chama.

p.s. dla mnie LIVE VIEW też nie stanowi jeśli miałby być wstawiony kosztem pryzmatu...

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    p.s. dla mnie LIVE VIEW też nie stanowi jeśli miałby być wstawiony kosztem pryzmatu...
    Może i E-500 ma wizjer z pryzmatem, ale mały, z niedużym punktem ocznym, wcale nie będący przesadnie funkcjonalny. Również IMO pokazywanie nastaw z prawej strony obrazu w wizjerze jest co najmniej frustrujące (chyba, że ktoś pstryka na automacie ).

Pod względem wizjerów, jedynym dobrym Olympusem jest (był...) E-1.

Jedynie w E-330 live view jest w stanie jakoś brak dobrego, dużego pryzmatu zrekompensować, niestety za cenę mniej pewnego trzymania aparatu (dużo większe ryzyko poruszenia), amatorskiego wyglądu podczas fotografowania, mniejszego komfortu obsługi (jednak wizjer optyczny to jest to!) no i oczywiście za cenę w rozumieniu dosłownym.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dexter:

PRYZMAT to ma tylko E-1 i pisałem o nim w tym sensie, że nie zamieniłbym takiego wizjera na gorszy ale z LIVE VIEW.

E-500 ma układ luster - w tej cenie nie spodziewaj się cudów.

p.s. E-1 ma dobry wizjer, ale E-10 to miał dopiero wielki jak stodoła...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Olek ma dziwną politykę. W tej chwili na rynku są trzy w zasadzie podobne do siebie aparaty E300, E500 i E330. A nie ma body, które mogłoby uchodzić za profi. Zwleka nie wiadomo dlaczego z E3. Jednocześnie na rynku jest sporo super profi szkieł ZUIKO, za profi pieniądze.

PS. Dziwię się, że Olek powtórzył w E330 (po E300) wzornictwo zaczerpnięte z kompaktów. Mnie ten wygląd jakoś szczególnie nie razi, ale większość moim zdaniem fotoamatorów woli, jeśli jego aparat przypomina "prawdziwą" lustrzankę. Ja też w sumie kierowałem się tym wybierając E500, a nie E300.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar sijas
    Mieszka w
    Zambrów, PD
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Olek ma dziwną politykę. W tej chwili na rynku są trzy w zasadzie podobne do siebie aparaty E300, E500 i E330. A nie ma body, które mogłoby uchodzić za profi. Zwleka nie wiadomo dlaczego z E3. Jednocześnie na rynku jest sporo super profi szkieł ZUIKO, za profi pieniądze.
    No właśnie, ale w nomenklaturze Olka to jak są ustawione te modele? Do tej pory myślałem, że im większy numer tym lepszy wg. producenta model, tutaj jakoś to się nie sprawdza... Jak to jest?
    E300 --> E330 (bo nowszy) --> E-500 (bo większy numer?)
    czy
    E300 --> E-500 --> E-330 (bo droższy)
    czy jeszcze jakoś inaczej?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    PS. Dziwię się, że Olek powtórzył w E330 (po E300) wzornictwo zaczerpnięte z kompaktów. Mnie ten wygląd jakoś szczególnie nie razi, ale większość moim zdaniem fotoamatorów woli, jeśli jego aparat przypomina "prawdziwą" lustrzankę. Ja też w sumie kierowałem się tym wybierając E500, a nie E300.
    Wygląd uzależniony jest od LiveView.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów