Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Dwór w Ożarowie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Radio, chmury takie były czy dorobione z innej foty?

Kucze, muszę kiedyś spróbować HDRa. Zaczynam się przyzwyczajać do takich odrealnionych fot. Na początku bardzo mi się nie podobały, ale powoli się do HDRów przekonuję. Myślę, że jak w każdej dziedzinie tak i w HDRze, trzeba zachować umiar.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    HDR często przypomina obrazy. Zastanówcie się dlaczego? Czy z powodu tego, że są nienaturalne, czy może dlatego, że nieczęsto widujemy takie fotograficzne oddanie rzeczywistości (bliższe widzeniu człowieka, dalsze widzeniu "maszynowemu")?
    Cały czas poszukuję najlepszego sposobu na spłaszczenie rzeczywistości zarestetrowanej w takim "pojemnym" RAWie jakim jest HDR.
    btw - ze względu na spłaszczenie kontrastu oglądanie obrazków HDR w miniaturkach pokazuje brzydkie strony tej techniki. Im większy obraz, tym odbiór lepszy.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    porządnie dopieszczone zdjęcia , miło się patrzy , choć zdecydowanie wolę fotki typu real-natural

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czy da sie uzyskac taki efekt majac zwykly aparat fotograficzny cyfrowy np. czy ja swoim c4000 tez moge cos takiego zrobic? I w czym sklada sie te HDR'y? PS CS2 nie zabardzo sobie z tym radzi... przetesowalem na fotkach sciagnietych z netu i efekt nie byl taki jaki uzyskal autor pewnego artykulu...
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100

Awatar nib
    Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dla mnie te fotki to bardzie obrazy pedzlem malowane a nie fotki

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Radio, chmury takie były czy dorobione z innej foty?
    Chmury są tej samej klatki (złożonej z 5 ekspozycji). Trudno więc powiedzieć czy to jest ta sama fota czy może nie .
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Myślę, że jak w każdej dziedzinie tak i w HDRze, trzeba zachować umiar.
    Ano, trzeba znaleźć złoty środek. Ostatnio sporo czasu poświęcam na jego szukanie.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Bajecznie to wygląda, tylko pytanie, gdzie jest granica między fotografią, a cyfrowym rzeźbieniem materiału foto ?
    Wg. mnie powinna być zamieszczana fota orginał, a obok wynik prac programów robiących ze zdjęcia bajeczkę.
    ( sam ograniczam się tylko do kadrowania i zmiany rozmiaru, ew. podciągnięcia ekspozycji w raw'ie - może kiedyś dorosnę do zniekształcania zdjęć filtrami programowymi ).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    ładniutkie...HDRy, chętnie obejrzałbym oryginalne pliki. Ale robota świetna..
    Nie macie wrażenia z HDR zaczyna robić sporo szumu, jak swego czasu Dragan i jego "malowanie światłem" ?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów