Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Wątek: E1 nawalil podczas deszczu

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Hmmmmmmmmmmm

Tak. CO ja Wam mam kochani napisać ?
    Hmmmmmmmmmmm

Mam aparat, zrobili wszystko co chciałem(przynajmniej tak widać patrząc na to co leży). Ale nic więcej nie wiem.

W ciągu dwóch dni powinienem dostać info z serwisu, co i jak było zrobione.

Acha.

Serdeczne pozdrowienia dla bardzo miłej Pani w Europejskim Centrum Obsługi <-- Kobieta anioł na skołatane nerwy, z dużym poczuciem humoru.
    było sobie życie

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Znaczy, że działa? Ciekawe czego dowiesz się za 2 dni...

Jeszcze w kwestii ogólnej... Przeczytałem wątek od początku i... jeśli obedrzeć posty chomskiego z semantycznej ekstremy to ziarno prawdy, a nawet dwa, w nich jest. Oczywiście poza zdaniem, że "E-1 jest gówniany" Faktycznie nie jest to aparat do fotografowania pod wodospadem. Niemniej przegięcie w drugą stronę jest IMHO równie bezsensu. Jeśli willow32 był akurat w Pradze w złą podogę i focił, to dobrze, właśnie tak trzeba. Po to go kupił, żeby robić zdjęcia. E-1 jest własnie tym aparatem dla nas amatorów, który względnie pozwala na fotografowanie w podobnych warunkach. Niektórzy pewnie pamietają, że wcześniej broniłem szczelności E-1 nieco bardziej stanowczo. Dzsiaj powiem tak: nie wybrałbym sie w plener specjalnie w deszczową pogodę (zresztą wtedy też bym się nie wybrał ), ale jeśli zacznie padać w trakcie takowego, nie będę w popłochu chował maszyny do torby, pstryknę jeszcze te kadry na które miałem ochotę, obetrę go bibułą i nie będę się przejmował. W końcu po to go kupiłem żeby:
    • 1. Jakość obrazu ciągle powalała mnie na kolana, już piętnasty miesiąc z rzędu
      2. mieć właśnie >TEN< obiektyw, na którego ekwiwalent w innym systemie nie byłoby mnie stać
      3. patrzeć w porządny wizjer i wreszczie
      4. nie przejmować się (zbytnio) deszczem.

W listopadzie 2005 cytowałem wątek z dpreview. Pozwolę go sobie przypomnieć:
    http://forums.dpreview.co...essage=15695331

E-mailed Olympus today concering cold and humid weather here at the coast of norway where things can get rough now in the winter. Here is the answer I got;

"The camera and lenses are "splash-proof" and therefore secured for the humidity. Concerning the temperature it is only the battery that is “suffering”. (The E-1 has for example been on expeditions on Antarctic) I would recommend you to bring a spare battery and then always keep one in your WARM inner pocket. In this way you can always change with one warm and ready."
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Znaczy, że działa? Ciekawe czego dowiesz się za 2 dni...
    ja mam nadzieję usłyszeć konkrety, włacznie z tym jakie uszczelki kto gdzie wtykał i kto to weryfikował.
    było sobie życie

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Treść emaila od serwisu olympusa.

Dnia 29.08.2006r. zostały wymienione następujące części:

VJ 441400 POW PCA
    VE 484700 CMP FPCB
    VE 520400 FRONT G RUBBER
    VE 551100 FG TAPE 1
    VE 551200 FG TAPE 2
    VE 551300 FG TAPE 3
    VE 551400 FG TAPE 4
    VE 551500 FG TAPE 5
    VE 551500 FG TAPE 5

Aparat został wyczyszczony z kurzu oraz załadowana została do niego ostatnia wersja oprogramowania.
    Ja tam widziałem parę na 99% od wewnątrz

Tyle zrobiono, Tylko ?
    Co o tym sądzicie ?

P.S. obrazki to wycinki ze specyfikacji, sam kolorowałem [/quote]
    było sobie życie

robin102
    Gość
    Z pobieżnej analizy widać ,że przyczyną awari była woda , poszła chyba jakoś tak po gripie do środka i do podstawy body. Chłopaki spisali się dobrze wymienili troche eloktroniki , jakiś mikrouklad na mmalej płyteczce ( z lokalizacji mozna wnioskować ,ze odpowiedzialny za zasilanie) i jednorazowe elemnty montażowe , więcej można by rzec jakby sie samemu rozpruło takie body ten rysuneczek za dużo nie wskazuje. Można także wnioskować , że ta paskudna guma odklejąjąca sie na gripie po części przyczyniła się do tej usterki.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    niezła analiza, ja też obstawiałem że poszło od gripa, wskazje na to wymiana części z tamtej strony na samym dole, ale nie wpałem ze może to być wina odklejającej się gumy :/ .W sumie może ....... ale czy tam po odklejeniu gumy sa jakieś miejsca że może coś przecieknać ?

Kto kleił sam niech się wypowie.

Bo guma to mi zaczeła solidnie odchodzić w okolicy czujnika IR.
    było sobie życie

robin102
    Gość
    Z tego co widać to koledzy którzy mają odklejoną gume na gripie powinni się tym przejąć i pod wodospad koniecznie nie wchodzić . Jest ona po prostu dodatkowym uszczelnieniem otworów technologicznych , niezbednych szczelin w produkcji , otworów pod wkrety czy inne zatrzaski . Na to wszystko przykleja sie gume i po herbacie , a że sie odklei to inna para kaloszy . Myślę , żei z tego powodu serwis tak chetnie jak słyszałem te gumy przykleja bo skutki mogą być oplakane. W moim C5050 pod guma na gripie jest dostep do wnetrza aparatu po odkręceniu wkrętów. Tak na dobrą sprawę to niekoniecznie deszcz może być zagrożeneim , wystarczy ,że komuś nadmiernie pocą się ręce i też może być kłopot.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

robin102
    Gość
    Oooo DŻIZAS !!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    A nie można sobie po prostu kupić takiego etui które zabezpiecza co bardziej wrażliwe części aparatu ?
    Sam mam e500 i rozglądam się za czymś takim, bardziej pod kontem zabezpieczenia obudowy przed porysowaniem, itp itd ( na deszcz z aparatem póki co się nie wybieram ).

Jedyne co znalazłem, to pokrowce wodoszczelne, do którego chowa się w całości apart :
    http://www.multifoto.pl/go/_category...ede409ed4944f3

Nie do końca to jest to o czym myślałem. Ale jak na problemy z wodą co poniektórych, wydaje się być dobrym rozwiązaniem