Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: HDR - kompendium

| OlyJedi Awatar ogesio
    Mieszka w
    Siemianowice Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...od około 2 miesięcy bawię się HDR-ami, na początku było ciężko, efekty nie były zadowalające. Zrozumiałem że dużą rolę odgrywa scena jaką fotografujemy (odradzam robienie hdr-ów ludzi) czasami wydawało by się że zdjęcie jakieś takie słabe, przeciętne a można z niego taki HDR uzyskać że oczy wychodzą. Obecnie używam Photomatixa pro v3, daje naprawde duże możliwości (do PS-a się jakoś zraziłem) i składam narazie je z 3 JPG-ów choć szykuje się by powalczyć z RAW-ami (tylko niewiem czy mój komp poradzi)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ja napisze krotko.Artizen.Niewiele rozni sie od innych,ale pare funkcji ma takich co inne nie maja.
    W sieci mozna triala znalesc i dziala przez miesiac,pozniej jak sie spodoba to mozna kupic.

O,znalazlem na polskiej stronie-dla leniwych i tych co maja bana na Gooogle

http://www.instalki.pl/programy/down...rtizen_HDR.php

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ewentualnie można popróbować jeszcze tego: Dynamic Photo HDRI www.mediachance.com/hdri/index.html (trial).
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Odświeżę wątek, bo mam problem. Otóż zawsze jak próbuję zrobić hdra z rawów z E-30, to wychodzi jakaś potworna kupa (przykład na zdjęciu). Z jpegami jest wszystko ładnie, pięknie, hdry wychodzą poprawnie, więc zapomniałem o rawach i używałem jpegów. Do dzisiaj... Niestety dzisiejsze zdjęcia, mówiąc krótko, spieprzyłem, bo mi się włączyła auto gradacja i teraz za hdr-ach z jpegów wyłazi straszny banding, co wcześniej się nie zdarzało. Spróbowałem więc jeszcze raz z rawami, a nóż się uda. Ale nie udało się, problem jak był, tak jest nadal.

Wiecie, jak temu zaradzić? Konwetowałem już orfy do dng, ale to nie pomaga. Czy rawy z E-30 są jakiejś specjalnej troski, że żaden program, jakiego próbowałem sobie z nimi nie radzi (korzystam z Dynamic Photo HDR 4.4, ale sprawdzałem też Photomatix i EasyHDR no i też porażka)? Spotkaliście się z takim problemem?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3113772orf_hdr.jpg
Wyświetleń:	128
Rozmiar:	77,3 KB
ID:	30740  
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Alleg_pl
    Gość
    psc gdzies rawy, spróbujemy, i moze cos poradzimy

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    psc gdzies rawy, spróbujemy, i moze cos poradzimy
    Ba, ale gdzie wrzucić 10 rawów?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ba, ale gdzie wrzucić 10 rawów?
    Do internetu mozesz wrzucic
    o tu np http://depositfiles.com/de/

Tylko pamietaj ,ze max to 2 giga -wiecej nie wezmie

Jak wrzucisz to sie pobawie jednym malym i tanim programikiem.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 21.03.10 o 02:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

Alleg_pl
    Gość
    10 rawow to 120 mb
    chodzby tu www.wyslijto.pl
    250mb jak zalozysz konto. konto za darmo

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Dzięki, Panowie, już sobie poradziłem. Przyczyną faktycznie są "dziwne" rawy z E-30 - chodzi o tę niższą czułość i programowe rozjaśnianie zdjęć do odpowiedniego poziomu ekspozycji. Dynamic Photo HDR sobie z tym za bardzo nie radzi, jeśli ma stosować krzywe takie, jakie sobie życzy Olympus. Ale jeśli ustawi się processing rawów na zero, to wtedy wszystko gra. Już jest dobrze

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A jak mogę zrobić HDR ze zdjęć robionych w całkowitych ciemnościach. Albo inaczej - jak mam zrobić te zdjęcia, żeby nadawały się do przerobienia w HDR.

Wykonuję zdjęcia przy dłuższych czasach naświetlania używając światła latarki (taki trochę light painting).

Czy mogę wykonać np. 3 ujęcia każde przy innym czasie naświetlania (2,6,10sek) i takie zdjęcia złożyć w HDR?