rapidshare
serwer - wybierasz plik i klikasz uploadpozniej zasyłasz linka z plikiem mi i jest ok. cos w stylu imageshacka tylko ze dla plików
pozdr
rapidshare
serwer - wybierasz plik i klikasz uploadpozniej zasyłasz linka z plikiem mi i jest ok. cos w stylu imageshacka tylko ze dla plików
pozdr
Podaje:
http://rapidshare.de/files/31239919/...edz_1.ORF.html
coś nie tak poszło..?
i drugie:
http://rapidshare.de/files/31241776/...zenie.ORF.html
Na dole po prawej jest free, następnie trzeba odczekać 70 sekund i przepisac kod z obrazka i już zasysa
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Proszę... Mój trzeci HDRTa technika jest świetna! Trochę chyba za bardzo wyostrzyłem i sie lekkie ziarenko zrobiło, a może to przeostrzenie? W każdym razie wydaje mi się, że efekt jest w miarę przyjemny...
Zastanawiam się - lepiej zrobic HDRa z pięciu plików z różnica co 1EV, z trzech co 1EV, a może z trzech co2EV?
I jeszcze jedno - jak załaduję jpg-a, to koło nazwy pliku (w oknie u góry - pasek z nazwą - wiecie o co chodzi) pojawia sie napis 26%, 15%, 22% - o co z tym chodzi?
pozdr
Tp i ja troche pobawilem sie w HDR i oto efekt:
Wg mnie nie ma złotej recepty - tak naprawdę wszystko zależy od fotografowanej sceny i od efektu, który chcesz osiągnąć. Biorąc za przykład moje zdjęcie z poprzedniej strony - nie zastanwiałem się jaka jest różnica tonalna między I i II planem - wiedziałem, że chcę mieć dobrze naświetlone obydwa plany i tak mierzyłem światło. Z doświadczenia (niewielkeigo) wiem, że dążenie do maksymalizacji rozp. tonalnej daje więcej złego niż dobrego... ale eksperyment jest najlepszą metodą dochodzenia do prawdyZamieszczone przez PrzemQ_09
![]()
Właśnie też tak zauważyłem... Jak jest za duża rozpiętość to wychodziło jakoś tak... Ale może to zależy od przykładu..
Co sądzicie o tym moim HDR wyżej ?
No to, że dużo lepiej niż moje!!Zamieszczone przez PrzemQ_09
Z ilu zdjęć złożyłeś i jakie wartości ev wziąłeś?
Nie wiem dlaczego - robiłem już kilka RAWów i niebo wychodzi zaszumione przy ISO 80 (lub 100) - co może być powodem?
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Z trzech: -1EV, 0EV i +1EV. Podczas wywoływania troche wyostzyłem, podciągnąłem Saturation, dołożyłem kontrastu i cos tam jeszcze
Troche pobawiłem sie suwakami w Tone mapping i jest. Może niech zrobi to jeszcze jakiś master - np nurek, albo mariush
pozdr
http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm
tu macie czarno na białym o hdr tyle że w pogańskim narzeczu - jest o robieniu w Psie i Photomatixie, jak robić fotki pod hdr itd...
Ja drąże temat coraz głębiej...
Pooglądajcie też obrazki na flickr robione w hdr - niektóre zwalają z nóg
aha, co zauwważyłem - PS robi hdry takie bardziej realne - dla mnie do poprawiania fotek idealne rozwiązanie w tej chwili, a Photomatix ma tendencje do "bajkowości" i nierealności fotek - fajne do widoczków na pulpit...![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Z mojego niewielkiego na razie doświadczenia z HDRami wyciąganymi z jednego RAWa doszedłem do wniosku, że lepiej by na focie było dobrze naświetlone niebo. Dół może być w głębokim cieniu, Photomatix ładnie wyciąga szczegóły (dodaje ziarno, ale ja lubię ziarno, zwłaszcza w takich odrealnionych fotach).
Jeśli są przepalenia to **** blada. Program wlewa szary kolor w wypalone miejsca i marnie to wygląda.