Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Wątek: HDR - kompendium

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    rapidshare

serwer - wybierasz plik i klikasz upload pozniej zasyłasz linka z plikiem mi i jest ok. cos w stylu imageshacka tylko ze dla plików

pozdr

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Podaje:

http://rapidshare.de/files/31239919/...edz_1.ORF.html

coś nie tak poszło..?

i drugie:

http://rapidshare.de/files/31241776/...zenie.ORF.html

Na dole po prawej jest free, następnie trzeba odczekać 70 sekund i przepisac kod z obrazka i już zasysa

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Proszę... Mój trzeci HDR Ta technika jest świetna! Trochę chyba za bardzo wyostrzyłem i sie lekkie ziarenko zrobiło, a może to przeostrzenie? W każdym razie wydaje mi się, że efekt jest w miarę przyjemny...

Zastanawiam się - lepiej zrobic HDRa z pięciu plików z różnica co 1EV, z trzech co 1EV, a może z trzech co2EV?
    I jeszcze jedno - jak załaduję jpg-a, to koło nazwy pliku (w oknie u góry - pasek z nazwą - wiecie o co chodzi ) pojawia sie napis 26%, 15%, 22% - o co z tym chodzi?

pozdr

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tp i ja troche pobawilem sie w HDR i oto efekt:

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Zastanawiam się - lepiej zrobic HDRa z pięciu plików z różnica co 1EV, z trzech co 1EV, a może z trzech co2EV?
    Wg mnie nie ma złotej recepty - tak naprawdę wszystko zależy od fotografowanej sceny i od efektu, który chcesz osiągnąć. Biorąc za przykład moje zdjęcie z poprzedniej strony - nie zastanwiałem się jaka jest różnica tonalna między I i II planem - wiedziałem, że chcę mieć dobrze naświetlone obydwa plany i tak mierzyłem światło. Z doświadczenia (niewielkeigo) wiem, że dążenie do maksymalizacji rozp. tonalnej daje więcej złego niż dobrego... ale eksperyment jest najlepszą metodą dochodzenia do prawdy

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Właśnie też tak zauważyłem... Jak jest za duża rozpiętość to wychodziło jakoś tak... Ale może to zależy od przykładu..

Co sądzicie o tym moim HDR wyżej ?

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Właśnie też tak zauważyłem... Jak jest za duża rozpiętość to wychodziło jakoś tak... Ale może to zależy od przykładu..

Co sądzicie o tym moim HDR wyżej ?
    No to, że dużo lepiej niż moje!!

Z ilu zdjęć złożyłeś i jakie wartości ev wziąłeś?
    Nie wiem dlaczego - robiłem już kilka RAWów i niebo wychodzi zaszumione przy ISO 80 (lub 100) - co może być powodem?

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Z trzech: -1EV, 0EV i +1EV. Podczas wywoływania troche wyostzyłem, podciągnąłem Saturation, dołożyłem kontrastu i cos tam jeszcze
    Troche pobawiłem sie suwakami w Tone mapping i jest. Może niech zrobi to jeszcze jakiś master - np nurek, albo mariush

pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm
    tu macie czarno na białym o hdr tyle że w pogańskim narzeczu - jest o robieniu w Psie i Photomatixie, jak robić fotki pod hdr itd...
    Ja drąże temat coraz głębiej...
    Pooglądajcie też obrazki na flickr robione w hdr - niektóre zwalają z nóg

aha, co zauwważyłem - PS robi hdry takie bardziej realne - dla mnie do poprawiania fotek idealne rozwiązanie w tej chwili, a Photomatix ma tendencje do "bajkowości" i nierealności fotek - fajne do widoczków na pulpit...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Z mojego niewielkiego na razie doświadczenia z HDRami wyciąganymi z jednego RAWa doszedłem do wniosku, że lepiej by na focie było dobrze naświetlone niebo. Dół może być w głębokim cieniu, Photomatix ładnie wyciąga szczegóły (dodaje ziarno, ale ja lubię ziarno, zwłaszcza w takich odrealnionych fotach).

Jeśli są przepalenia to **** blada. Program wlewa szary kolor w wypalone miejsca i marnie to wygląda.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.