Dziękuję za dobrą radę... A teraz koniec dyskusji bo jeszcze popsujemy nastrój... Przepraszam, za tamten wybryk, więcej się to nie powtórzy...
Pozdr
Dziękuję za dobrą radę... A teraz koniec dyskusji bo jeszcze popsujemy nastrój... Przepraszam, za tamten wybryk, więcej się to nie powtórzy...
Pozdr
Tak jak pisałem żeby zrobić HDR można "wywołać" TIFFa lub jpg. Można to zrobić z jednego RAWa albo strzelić kilka jpgów z aparatu z różną ekspozycją (bracketing). Dla mnie RAW jest wygodnieszy ale to chyba rzecz gustu. Ja do obróbki RAWów stosuje OlympusStudio.Zamieszczone przez PrzemQ_09
Przem!_09 ten Photomatiks naprawdę jest łatwy, lekki i przyjemny. Przeczytaj mój wcześniejszy post i powinienneś sobie poradzić.
Pozdrawiam
Nur
E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2
No juz z deka obczaiłem o co biega z tym Photomatiksem... Widzę, że to świetne narzędzie.. Mam jeszcze problemy z wywoływaniem RAWów- a wczoraj pstrykałem w RAWach z BKT... (a wystarczyło jednego RAWa albo kilka jpgów/tiffów...)
Teraz mam prośbę - czy ktoś podesłałby mi kilka fotek o różnej ekspozycji - do zabawy z Photomatiksem - pstrayknąłbym sam, ale dziś nie ma warunków - biało szare niebo, jakos tak bezsensu
ktoś pomoże? jak cos to gg - 1021912
Jak pstrykniesz jednego RAWa to możesz go wywołać z rożną ekspozycją (chyba tak to sie mówiZamieszczone przez PrzemQ_09
). No przynajmniej ja tak robię. Pstrykanie w formacie RAW z BKT wg mnie mija się z celem.
Pstryknij sobie tak bez sensu i zobacz co Ci wyjdzie. Uwierz, że efekty jakie daje ten program są zaskajuące.Zamieszczone przez PrzemQ_09
Już wiem, że pstrykanie w RAW z BKT mija się z celem
Widziałem jakie są efekty - bawiłem się z trzema fotami, jednak kadry troszkę się różniły i nie wyszło do końca... Jest tam opcja, żeby program "dopasował" do siebie różne kadry, ale w moim przypadku sobie z tym nie poradził...
Nie mam jak pstryknąć fot, na których będę mógł się pobwić.. Warunki są takie, że można od razu pstryknąć zadowalającą fotę... Poza tym leje, a mój Oly nie lubi deszczu... Gdyby znalazła się jakaś litościwa dusza - mail jest w profilu (przemulasty@wp.pl)
pozdr
...jak wszyscy, to wszyscy, babcia też...
I ja postanowiłem spróbować z HDR. Wywołałem z jednego RAW trzy foty - ekspozycje 0EV, -1EV, +1EV. Sklejkę zrobiłem w Photomatiksie. Ale mam mieszane uczucia - nie podoba mi się ten HDR. Być może wynika to z tego, że nie umiem porządnie obsłużyć Photomatiksa.
Niżej przykłady:
1. Niedoświetlona fota wyjściowa.
2. HDR.
3. Fota poprawiana w PSie (bez HDR).
Pomyślałem, że wrzucę do ściągnięcia RAWa, z którego powstały foty. Jeśli ktoś miałby ochotę, to może obrobi fotę po swojemu i wklei efekt do tego wątku.
http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/P8277613.ORF
PS. Trzecia fota w PSie manipulowana krzywymi (ale jestem w tym kiepski). Gdybym trochę więcej czasu poświęcił obróbce, to efekt byłby trochę lepszy.
Druga próba HDR z tego samego RAWa. Cóś tam poruszałem suwakami w Photamatiksie i chyba ciut lepiej wyszło. Ale dalej nie podoba mi się. W miejsce przepaleń program wraził szary kolor, wygląda to jak chamskie wlanie koloru kubełkiem w PSie. Ręka matki wyszła "brudna", a nad oczami dziecka też jakiś brud wyszedł.![]()
![]()
![]()
4
A może taki Rafał czarny :
oczywiście można jeszcze poprawić kontrast, i kolorki, ale to była wersja ultra szybka
Pozdro
Pozdrawiam Krzysztof W.
Gofer, prawdę mówiąc Twoja wersja nie przypadła mi do gustu. Za mały kontrast i taka jakaś zamglona.
Próbuj dalej.
Rafał wiem że to nie "Ocena zdjęć" ale w tym przypadku 3 chyba najlepsza. W tym typie fotek HDR się raczej nie sprawdził. Za to wg mnie rewelacyjne efekty osiąga się np przy krajobrazach itp.Zamieszczone przez Rafał Czarny