Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: HDR - kompendium

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dziękuję za dobrą radę... A teraz koniec dyskusji bo jeszcze popsujemy nastrój... Przepraszam, za tamten wybryk, więcej się to nie powtórzy...

Pozdr

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Żeby korzystac z Photomatiksa trzeba wywołac RAWa do TIFF ? W czym? W PSie ? Nie wywoływałem jeszcze RAWów..

pozdr
    Niech ktos napisze mały poradnik dlas Photomatiksa...
    Tak jak pisałem żeby zrobić HDR można "wywołać" TIFFa lub jpg. Można to zrobić z jednego RAWa albo strzelić kilka jpgów z aparatu z różną ekspozycją (bracketing). Dla mnie RAW jest wygodnieszy ale to chyba rzecz gustu. Ja do obróbki RAWów stosuje OlympusStudio.
    Przem!_09 ten Photomatiks naprawdę jest łatwy, lekki i przyjemny. Przeczytaj mój wcześniejszy post i powinienneś sobie poradzić.

Pozdrawiam
    Nur
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    No juz z deka obczaiłem o co biega z tym Photomatiksem... Widzę, że to świetne narzędzie.. Mam jeszcze problemy z wywoływaniem RAWów - a wczoraj pstrykałem w RAWach z BKT... (a wystarczyło jednego RAWa albo kilka jpgów/tiffów...)

Teraz mam prośbę - czy ktoś podesłałby mi kilka fotek o różnej ekspozycji - do zabawy z Photomatiksem - pstrayknąłbym sam, ale dziś nie ma warunków - biało szare niebo, jakos tak bezsensu

ktoś pomoże? jak cos to gg - 1021912

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam jeszcze problemy z wywoływaniem RAWów - a wczoraj pstrykałem w RAWach z BKT... (a wystarczyło jednego RAWa albo kilka jpgów/tiffów...)
    Jak pstrykniesz jednego RAWa to możesz go wywołać z rożną ekspozycją (chyba tak to sie mówi ). No przynajmniej ja tak robię. Pstrykanie w formacie RAW z BKT wg mnie mija się z celem.

Teraz mam prośbę - czy ktoś podesłałby mi kilka fotek o różnej ekspozycji - do zabawy z Photomatiksem - pstrayknąłbym sam, ale dziś nie ma warunków - biało szare niebo, jakos tak bezsensu

ktoś pomoże? jak cos to gg - 1021912
    Pstryknij sobie tak bez sensu i zobacz co Ci wyjdzie. Uwierz, że efekty jakie daje ten program są zaskajuące.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Już wiem, że pstrykanie w RAW z BKT mija się z celem

Widziałem jakie są efekty - bawiłem się z trzema fotami, jednak kadry troszkę się różniły i nie wyszło do końca... Jest tam opcja, żeby program "dopasował" do siebie różne kadry, ale w moim przypadku sobie z tym nie poradził...

Nie mam jak pstryknąć fot, na których będę mógł się pobwić.. Warunki są takie, że można od razu pstryknąć zadowalającą fotę... Poza tym leje, a mój Oly nie lubi deszczu... Gdyby znalazła się jakaś litościwa dusza - mail jest w profilu (przemulasty@wp.pl)

pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    ...jak wszyscy, to wszyscy, babcia też...

I ja postanowiłem spróbować z HDR. Wywołałem z jednego RAW trzy foty - ekspozycje 0EV, -1EV, +1EV. Sklejkę zrobiłem w Photomatiksie. Ale mam mieszane uczucia - nie podoba mi się ten HDR. Być może wynika to z tego, że nie umiem porządnie obsłużyć Photomatiksa.

Niżej przykłady:

1. Niedoświetlona fota wyjściowa.

2. HDR.

3. Fota poprawiana w PSie (bez HDR).

Pomyślałem, że wrzucę do ściągnięcia RAWa, z którego powstały foty. Jeśli ktoś miałby ochotę, to może obrobi fotę po swojemu i wklei efekt do tego wątku.

http://www.marekhlasko.republika.pl/Foto/P8277613.ORF

PS. Trzecia fota w PSie manipulowana krzywymi (ale jestem w tym kiepski). Gdybym trochę więcej czasu poświęcił obróbce, to efekt byłby trochę lepszy.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Druga próba HDR z tego samego RAWa. Cóś tam poruszałem suwakami w Photamatiksie i chyba ciut lepiej wyszło. Ale dalej nie podoba mi się. W miejsce przepaleń program wraził szary kolor, wygląda to jak chamskie wlanie koloru kubełkiem w PSie. Ręka matki wyszła "brudna", a nad oczami dziecka też jakiś brud wyszedł.

4
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A może taki Rafał czarny :
    oczywiście można jeszcze poprawić kontrast, i kolorki, ale to była wersja ultra szybka
    Pozdro
    Pozdrawiam Krzysztof W.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Gofer, prawdę mówiąc Twoja wersja nie przypadła mi do gustu. Za mały kontrast i taka jakaś zamglona.

Próbuj dalej .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny

Niżej przykłady:

1. Niedoświetlona fota wyjściowa.

2. HDR.

3. Fota poprawiana w PSie (bez HDR).
    Rafał wiem że to nie "Ocena zdjęć" ale w tym przypadku 3 chyba najlepsza. W tym typie fotek HDR się raczej nie sprawdził. Za to wg mnie rewelacyjne efekty osiąga się np przy krajobrazach itp.