Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z C8080 POMOŻECIE?

Mieszka w
    Chieri
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z C8080 POMOŻECIE?

Po wciśnięciu POWER wysuwa sie tylko lekko obiektyw.Nic nie widać na ekranie LCD,a w okienku wizjera jest nieostry szary obraz i nie ma zadnych elektronicznych oznaczen.Nie wiem co sie dzieje.Na LCD tez nie ma zadnych oznaczen,Czy to wysiadla elektronika?Popsula mi sie ładowarka olympusa od bateri potrzebowalam szybko tej ladowarki ale nie byla dostepna w sprzedazy i zakupilam jej zamiennik AVMP.Naladowalam baterie.A jak sprawdzic czy bateria jest naladowana?Mam nadzieje ze to nie jest powazna usterka.Moze ktos z Was tez mial takie problemy.Czekam na informacje!

Pozdrawiam
    Anna

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam, sprawdzić baterie możesz miernikiem napięcia,

piszesz o bateri hmm gdyby nie była naładowana to by ci pokazywał na wyświetlaczu że bateria słaba albo po prostu by się wyłaczał a jak sie włącza i działa tylko nie wysówa obiektywu to nie problem baterii, z mechanika tez chyba wszystko ok bo pokazał by bład o jakims oznaceniu, gdyby była jakas blokada mechaniczna obiektywu, może to byc oznaka jakiegos błedu w oprogramowaniu ale nie wiem, wczesniej było wszystko ok? sprzęt masz na gwarancji jeszcze?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    szurkas:

znajdź kogoś ze swojej okolicy, kto dysponuje sprawnym, naładowanym BLM-1. zasadź taki aku i sprawdź aparat.

z kompaktami (nawet tak dobrymi jak 8080) trzeba uważać, żeby obiektyw nie został w pośrednim położeniu bez fazy. może być z tego problem. sprzęt powinien mieć obiektyw albo wsunięty albo wysunięty, bez stanów przejściowych.

p.s. jeśli nie masz nikogo innego z BLM-1, to zamów gdzieś zamiennik i zażycz sobie żeby naładowali przed wysyłką i sprawdzili w aparacie. myślę, że jest to wykonalne. 90 pln i masz jasność sytuacji a dwa aku to minimum.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ALE GDYBY TO BYŁ NIENAŁADOWANY AKU TO APARAT BY POKAZAŁ ALBO SIĘ NIE WŁACZYŁ, najprosciej sprawdzić na mierniku bez dodatkowych kosztów, jak nie masz to znajdz choć by sasiada który ma i niech zmierzy, albo podejdz do dowolnego jakiegoś serwisu i tam ci zmierza prad na baterii i bedziesz wiediała czy to wina aku cy nie

Mieszka w
    Chieri
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje wszytkim za informacje! Przepraszam ze teraz dopiero odpisuje ale od 6 tygodni jestem mama i mam sporo obowiazkow .
    Problem z aparatem rozwiazal sie sam .Sprawdzilam baterie byly naladowane ale aparat nadal nie dzialal.Poszlam wiec wyslac go do serwisu.Mam jeszcze gwarancje.Pan w sklepie kilka razy go sprawdzil i nie dzialal. Wypisalismy formularz zgloszeniowy i Pan mowi jeszcze raz go zobacze i co ............. i sie uruchomil.Pan przekrecil programator ,wszytkie opcje i nacisnol przycisk menu i Olek ozyl
    Teraz go testuje bo jesli potorzy sie taka sytuacja to oddaje go do serwisu poki jest na gwarancji ale od soboty dziala.
    Dziekuje wszystkim co pisali.
    Pozdrawiam
    Anna