Te trzy milimetry, to kolosalna różnica. W przeliczeniu na mały obrazek to róznica między ogniskową 28mm, a 34 mm. Czyli WIELKA róznica. Im szerzej, tym milimetr robi więszką różnicę.Zamieszczone przez studioart
Te trzy milimetry, to kolosalna różnica. W przeliczeniu na mały obrazek to róznica między ogniskową 28mm, a 34 mm. Czyli WIELKA róznica. Im szerzej, tym milimetr robi więszką różnicę.Zamieszczone przez studioart
Gdyby ktoś był ciekawy, jak wygląda 14-45 od środka (a właściwie z jakich części się składa):
http://www.album.de/bild.cfm?action=...g&albumID=1963
--
emc2
Oj, chyba sie komus 14-45 popsul i ten ktos sie bardzo na niego zdenerwowal...Zamieszczone przez emc2
![]()
Wiem, że temat już stary, ale osobiście testowałem oba obiektywy ( dokupiłem 14-45 ) i nie zgadzam się z opiniami, typu "17-45 to kapsel, 14-45 to szkło" i podobnymi.
Poza tym, że 14-45 ma szerszy kąt widzenia ( to oczywiste), to ma zdecydowanie większe zniekształcenia geometryczne ( efekt beczki ), minimalnie wolniej łapie AF i co ważne dla amatorów motylków, kwiatków itp. ostzry dopiero od 38 cm ( dla porównania 17-45 od 28 cm. I to tyle. Czy warto było? Dla szerszego kąta na pewno, ale odnoszę wrażenie, że część odpowiedzi i argumentów od forumowiczów deprecjonujących 17-45 ni jak ma się do rzeczywistości.
Adam K
Wszystko fajnie ale debata w tej kwestii jest troszke dziwna bowiem nikt nie wymieni 14-45 na 17-45 ani odwrotnie. Sensowna alternatywa obu obiektywow to jedynie 14-54.Zamieszczone przez Nephil
...był Olek jest A6000
Hejka,
Jak dla mnie czyli świeżego posiadacza E 500 już mogę stwierdzić, że na tą chwilę jedynego minusa jakiego się dopatrzyłem w kitowym 14-45 to co dziwne na niektórych zdjęciach(może jeszcze za mało ich zrobiłem) pojawia się "menisk wklęskły". On tak ma czy może już cosik się rypie?![]()
witam.
miałem jeden i drugi ale jakoś zaden mi nie zaimponował , pozbyłe sie najpierw 17.5-45 a ostatnio 14-45.
zostaje przy 40-150 3.5-4.5 (polecam)
- m42(makro i sporo eksperymentów)
zaczynam zbierać na stałke 35. na wiecej mnie nie stać na razie.
uwazam ze nie jest taki zly -zobaczcie zdjecia w Galerii bepeh.
Bepeh
Przeszedlem droge od SMIENY 8M, analogowy kompakt Kodaka, Zenita 12XP, Pentagram Photon 434, i jak na razie stalem sie posiadaczem E500. Jestem amatorem wiec z gory przepraszam za niektore pytania...
E500, Zuiko 17,5x45,14-54,40-150 stara wersja, 50-200, karty CF i XD SUNDISK/Olympus...
Mam 17-45 i 14-45.
Pierwszy jest o działkę jaśniejszy(1/3 EV) i nieco mniej ostry, chociaż pierwsze foty nim robione, zamieszczone na Fototoku spotkały się z reakcją "ale przeostrzone"Ma znacznie gorsze powłoki antyrefleksyjne, i jest kiepskiej jakości. W zestawie dostajesz tylko dwa kapsle i szkło (a w zasadzie plastik)
Jego zakres ogniskowych jest nieco przekłamany, wydaje mi się że maksymalnie jest ok 42-43 mm, a nie 45. Ma też zalety: ostrzy z dwudziestu centymetrów, a faktycznie z ok 15-16, więc sprawdza się w makrofotografii.kolory lata
Drugi: lepsze powłoki, bardzo dobrze, wiernie oddaje kolor i kontrast (kontrast można obniżyć o jedną działkę zwiększając w ten sposób rozpiętość tonalną), BDB ostrość zwłaszcza przy przysłonach 7,1 - 8, bardzo dobra konstrukcja, obiektyw jest zwarty i sztywny (17-45 ma luzy).
Oba szkła ostrzą dobrze i w takim samym czasie, z mniej więcej z taką samą ilością błędów.
Konkluzja: mam oba i nie zamierzam się ich pozbywać.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Do naprawy prześlij obiektyw i BODY. To system którego nie da się naprawić oddzielnie. Silniczek AF umieszczono w szkle, a czujniki AF w body. Jest jeszcze taka operacja jak kalibracja zestawu. Dokładnie opisz problem. Być może Twój obiektyw jest żle skalibrowany.
Ostatnio na Allegro kupiłem szkło 14-45 za grosze, sprzedający pisał że ostrzy mu przed obiektem, że wysłał dwa razy do naprawy i odesłano mu z adnotacją "szkło OK". Obiektyw na gwarancji i z wszystkimi papierami z moim korpusem chodzi jak złotoPierwsze (kupione w zestawie)szkło 14-45 sprzedałem z takiego samego powodu. Niewiedza kosztuje
![]()
Ostatnio edytowane przez sprzenski ; 17.04.08 o 21:08 Powód: Automatyczne scalenie postów
Ja niestety go mam.Moge napisac że nie nadaje sie do pracy w ciemnych pomieszczeniach,takich jak muzea.
Szkoda ze zakres ogniskowej zaczyna się od 17.5mm a nie od 14mm.Brakuje tych kilku mm, trzeba się odsunac od eksponatu dalej, a wtedy zawsze ktos wchodzi w kadrdo tego nie jest ostry przy dolnym zakresie ogniskowania.
Na szczescie na przy dobrym swietle jakos sobie radzi.
AF też demonem prędkości nie jest i czesto ma problemy.
Ma tez kilka zalet:
1. Jest lepszy niz nic, przynajmniej robi jakies fotki.
2. Jest maly i lekki.
3. Zmusza na przesiadke na lepsze szkielko. np. 14-54
Ale nie ma co wymagac od najtanszego szkla.
Szkoda ze Olympus produkuje ten obiektyw, gdyz zrownal sie z tym dziadostwem ktore wciska konkurencja w tanich KITACH.
Ja juz rozgladam sie za 14-54mm, przynajmniej nie mam dylematu czy warto sie przesiadac z 14-45 na 14-54![]()