Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 88

Wątek: roznice praktyczne pomiedzy ZD 17.5-45mm, a 14-45mm

Awatar Dudi_
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja używam 17,5-45 mm. Teraz będę chciał kupić jakiś obiektyw, przydałby mi się jakis telezoom, waham się pomiędzy ZD 40-150 a Sigmą 55-200, choć słyszałem że Sigma wiele odstaje. Rozważam też Sigmę 18-125 , ale to po solidniejszym zaciśnięciu pasa :/ Zamiany tego kita na razie raczej nie rozważam, sprzedawać się nie opłaca, choć jak trafi się okazja to może kupię ten 14-45, tylko czy różnica będzie warta tych xxx zł ?

Zdjęcia wrzucam na www.piotrekdudkiewicz.digart.pl

poniżej kilka dodatkowych (oprócz kadrowania czy zamiany na B&W nie było ingerencji PS w stylu jakieś wyostrzanie czy cuś)

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Dziś miałem w ręku nowy numer Practical Photography UK a w nim, jeżeli to kogoś interesuje, jest test "kitowych" obiektywów między innymi ZD14-45m. Dostał cztery gwiazdki na pięć możliwych

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    A jak wypadł na tle innych kitów?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    A jak wypadł na tle innych kitów?
    Gazetke miałem chwilę w ręku zwycięzcami została Sigma (nie pamiętam jaka ) - wybór "cena/możliwości" a wybór "testerów" Nikkor 17- coś tam. Baba w kiosku się piekliła że to nie czytelnia ale na pewno pojawiło się słowo "excellent" + 4 gwiazdki

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeżeli na testach obiektyw 14-45 wypada świetnie, to oznacza tylko tyle, że egzemplarz przeznaczony do testowania tak się ma do tego co olympus sprzedaje w Polsce, jak rolls do malucha.
    Od grudnia po raz trzeci reklamuję ten bubel, który się nazywa zuiko 1445, bez rezultatu!
    O ostrości można tylko śnić, silnik AF zastanawia się długawo, a spróbujcie sfotografować chmury!!
    Aparat E500 nabrał życia po kupnie do niego obiektywu sigmy 18-125.
    W odróżnieniu od koszmaru o nazwie zuiko, sigma bezbłędnie prowadzi ostrość, ma kontrast ii
    przyzwoicie reprodukuje kolory!
    W jednym ze sklepów wysyłkowych jest do nabycia za 850 złotych.
    A zuiko 1445 pięknie wygląda na półce razem ze starą leicą, rollajem i praktisixem.
    Do tego nadaje sie wyśmienicie!

robin102
    Gość
    Miałem doczynienie z 3 sztukami 14-45 i robiłem porownania w zasadzie wszystkie ogniskowały na wybranym punkcie , ale jeden z nich zazwyczaj ogniskował kilka cm przed. i w ogóle był jakiś mydlany . Kumpel wysyłal go kilka razy do serwisu , aż w końcu wysłał na allegro

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Witam.
    Ponieważ padła tu prośba o jakieś przykładowe zdjęcia, a tych ciągle chyba mało, to posyłam kilka zrobionych obiektywem 17.5-45.
    Kupiłem go w "kicie" z moim E-500 z prozaicznych względów... atrakcyjnej ceny - na większy wydatek nie było mnie stać. Ponieważ śledziłem już wcześniej forum "bałem się" bardzo tego obiektywu i... mile się rozczarowałem.
    Nie jestem w stanie dokonać porównania z 14-45, bo nie miałem szczęścia go używać, ale na podstawie części zdjęć z netu (a i swoich) mogę mniemać, że czasami rozrzut jakościowy fotek jest wynikiem warunków i techniki robienia ujęcia, a nie samych szkieł...
    Dokupiłem szybko, co prawda, 40-150, bo brakowało mi ogniskowej, ale tu dla odmiany po pozytywnych opiniach z forum nieco się rozczarowałem - zwłaszcza szybkością i jakością pracy AF. Wybierałem z trzech egzemplarzy, z których każdy "chodził" inaczej (do dziś nie wiem, czy nie lepiej było kupić Sigmę - nie mogłem bezpośrednio porównać, bo sklep nie miał jej na stanie, a ja po opiniach forum nie rozpaczałem z tego powodu).
    Myślę, że wszystkie powyższe obiektywy to mniej więcej ta sama półka, i dopóki nie ma się kuupy grosza to nie ma co marzyć o dużo lepszych szkłach. A 17.5-45 jest gorszy właśnie o te kilka centymetrów ogniskowej i brak osłony przeciwsłonecznej.

Ale do fotek.
    Oprócz zmniejszenia rozmiaru do wymaganych rozmiarów (linki do dużych plików też podaję) nie było żadnej obróbki - nic z kolorami, ostrzeniem, kadrowaniem...
    Zdjęcia robione w różnych warunkach oświetleniowych, z różnymi ogniskowymi - dane w EXIFach dużych zdjęć (na życzenie mogę wszystko tutaj wypisać, ale teraz nie mam czasu)

1.

2.

3.
    Foto z ręki (czas 2s) opartej o balustradę mostu, po którym bez przerwy przejeżdżały auta i niemiłosiernie trzęsło...

4.

5.

6.

7.
    Tu używałem filtra polaryzacyjnego

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

zuiko 17.5-45

Ogladając zdjęcia zrobione obiektywem zuiko 17.5-45 można dojść do wniosku, że odsądzanie tego szkła od czci i wiary i pisanie, że warto je sprzedać za kilka złotych, to zwykły szpan i przemożna chęć zaimponowania innym.
    Marne to.
    Pozdrowienia

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    też twierdze, że to całkiem godny uwagi obiektyw. Jednakże, jeżeli miałbym zmieniać ten obiektyw na 14-45 F3.5-5.5 tylko dla tych 3 mm to raczej zastanowiłbym się nad zakupem 14-55 F2 - to jest klasa. Tylko 2 tys. sic.
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: zuiko 17.5-45

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Ogladając zdjęcia zrobione obiektywem zuiko 17.5-45 można dojść do wniosku, że odsądzanie tego szkła od czci i wiary i pisanie, że warto je sprzedać za kilka złotych, to zwykły szpan i przemożna chęć zaimponowania innym.
    Marne to.
    Pozdrowienia
    Porównaj kiedyś działanie AF aparatu z tym szkłem i czegokolwiek innego. 17,5 cośtam to jest fajans nad fajanse, a że zdjęcia robi? m42 + rzeźnicki Helios zrobi lepsze, a taniej.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto