Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Wątek: roznice praktyczne pomiedzy ZD 17.5-45mm, a 14-45mm

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady

2. porównanie 17.5-45mm 14-45mm i 14-54mm na 17.5mm
    http://www.iemp.net/rs/fototechnik/s...ms/index2.html
    Ale mydlo na tych 17mm (w 17-45) tragedia

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Oj, nie, nie porownywalem 14-45 do komorki, nawet tej wypasionej. Nie znam wcale tego obiektywu wiec sie nie wypowiadam. Tylko ten moj przyjaciel Robin to straszny malkontent.
    Caly czas narzeka, ze to drogie a tamto drogie i ze wartuje 6x tyle co cos innego a a jakosciowo to niewiele wiecej ( 14-45 VS. 14-54). Wiec mu poradzilem kompakcik za 400 lub komorke za 300 z aparacikiem i w koncu zrobi fotki za rozsadna cene.
    Robin po czesci ma racje, ale po czesci nie ma.
    Wartosc przedmiotum to; wartosc projektu (czas, inzynierowie- wysoko oplacani, koszt laboratoriow i materialow) + koszt wdrozenia produkcji ( maszyny, szkolenie pracownikow itp.) + reklama + siec sprzedazy + serwis ( jego szkolenia, czesci zapasowe) + magazynowanie + hurtownie + koszt marzy + jeszcze z dziesiec innych------ teraz dzielone na ilosc sztuk sprzedanych.
    Jak sie sprzeda 5 000 000 kitow z lipnymi szkielkami i obudowami z plastiku to ich koszt wyjdzie 100$ a jak 20 000 szkiel wielkich i ciezkich to ich koszt wyniesie 1000 $.
    Juz wiesz Robinie?!? Dlatego jest tak drogo i nie dla wszystkich.
    czesc.Ch.
    A jak ja technolg może tego nie wiedzieć > przesadziłeś tylko w kosztach rekalmy bo na nią nie wydają , a poza tym to koszty produkcji tego szkła są takie same jak 14-45 no może 20% więcej czyli jakieś w sumie max 100 dolarków . A sprzedają je za tyle bo "MY" za nie tyle placimy. Jest jeszcze coś takiego jak pozycjonowanie wyrobu na rynku !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Znalazłem inny hicior. Wrotniak pisze na swojej stronce, że napisał do Niego zawiedziony posiadacz Zuiko 14-45 z CZARNYM PLASTIKOWYM bagnetem - ponoć to jedna z innowacji (cięcie kosztów?).

to prawda, czy jakaś sciema?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Blady, wygrzebane przez Ciebie testy z netu potwierdzają, że różnice w jakości obrazu 14-45 i 14-54 są niewielkie. Ten kicior to naprawdę zacny kicior. Optycznie odstaje na Canonowego kita o kilka długości. I jeszcze Canon kręci mordą i ma plastikowy bagnet.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Robin, nie zapominaj, że sprzęt foto sprzedaje się głównie na rynkach zachodnich. Tam ponoć pielęgniarki zarabiają 10 razy więcej niż w naszym pięknym kraju. Więc dla takiej pielęgniarki sprzęt jest 10 razy tańszy niż dla naszej piguły.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Blady, wygrzebane przez Ciebie testy z netu potwierdzają, że różnice w jakości obrazu 14-45 i 14-54 są niewielkie. Ten kicior to naprawdę zacny kicior. Optycznie odstaje na Canonowego kita o kilka długości. I jeszcze Canon kręci mordą i ma plastikowy bagnet.
    14-45 istotnie nie wypada źle, potwierdza to w jakiś sposób, że mój 14-45 mógł być sprawny inaczej i przez to dawać troszkę większe mydło, co spowodowało zainwestowanie w 14-54 - czego napewno nie żałuję. E-500 z 14-54 ma pewniejszy AF, działa w trudniejszych i na mniej kontrastowych tłach, no i zaczyna się od f2.8. I pozbyłem się marudzenia, że mam mydło na fotkach.

17.5-45 to będzie odpowiednik Canonowego kita i po przymknięciu do f8 będzie działał, przy większych ogniskowych nie trzeba, az tak mocno przymykać. Niestety to jest najbardziej budżetowy i najbardziej ograniczający fotografa obiektyw z napisem Zuiko.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Awatar xtomi
    Mieszka w
    K-P
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to co pokazał blady jest w 100 % prawdą, zdjęcia poniżej 22mm sa mdłe , ok wypada przy 45 mm , znośnie pomiędzy ale poniżej przy zbliżeniach w kompie tragedia. Po zakupie większość zdjęć robiłem przy powyęj 22, wczoraj popstrykałem poniżej i to co zobaczyłem zmusiło mnie do zakupu 14-45 mm, zbliżenia ok ale oddalenia kicha....

Awatar xtomi
    Mieszka w
    K-P
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Model EZ-1445.....................................Model EZ-1745
    Długość ogniskowej
    14mm - 45mm zoom............................17,5mm - 45mm zoom

Odpowiednik długości ogniskowej w systemach małoobrazkowych
    28mm - 90mm.....................................35mm - 90mm

Konstrukcja
    Obiektyw 12 elementów........................Obiektyw 7 elementów
    w 10 grupach, zawiera 2 elementy..........w 7 grupach, zawiera 2 elementy
    asferyczne oraz 1 szklany element.........asferyczne oraz 1 szklany element
    o ultra wysokim stopniu refrakcji...........o ultra wysokim stopniu refrakcji

Mechanizm
    Przednie ogniskowanie z mechanizmem niezależnego poruszania grup soczewek

Kąt widzenia
    27 - 75 stopni..................................27 - 63 stopni

Najbliższa odległość ogniskowania
    0.38m............................0,28m

Maksymalne powiększenie obrazu
    0.16x.............................0,23x

Przysłona

Liczba lamelek przysłony 7

Maksymalny otwór przysłony 1:3.5 (wide) - 1:5.6 (tele)

Minimalny otwórz przysłony 1:22

Rozmiar filtra
    58mm.............................................. .52mm

pytanie: w jakich szczególnych okolicznościach, przy wykonywaniu amatorskich zdjęć będą dość mocno zauważalne róznice w tych dwóch obiektywach ( pomijając przybliżenia szczegółów zdjęcia podczas obróbki na komputerze)?
    czy te dwie dane: najbliższa odległość ogniskowania i maksymalne powiększenie obrazu
    - nie wypadają lepiej na kożyść 17,5-45?

czy naprawdę konieczna jest wymiana obiektywu? przecięż ten aparat to nie jest żaden wielce profesjonalny sprzęt, czy każdy z Was kto wyśmiewa 17,5-45 miał w ręku dwa obiektywy do porównania w normalnych warunkach? czy tylko na podstawie teorii tak sądzicie? jeśli tak wszystkie rzeczy porównujecie to "gratuluje" profesjonalizmu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xtomi
    [b]czy te dwie dane: najbliższa odległość ogniskowania i maksymalne powiększenie obrazu
    - nie wypadają lepiej na kożyść 17,5-45?.
    W specyfikacji wypada to lepiej, ale zeby uzyskać tak małą odległość ostrzenia podejrzewam, że musisz obiektyw ustawić na 17,5mm, a w tym zakresie ten obiektyw sprawuje się nienajlepiej.

czy naprawdę konieczna jest wymiana obiektywu? przecięż ten aparat to nie jest żaden wielce profesjonalny sprzęt, czy każdy z Was kto wyśmiewa 17,5-45 miał w ręku dwa obiektywy do porównania w normalnych warunkach? czy tylko na podstawie teorii tak sądzicie? jeśli tak wszystkie rzeczy porównujecie to "gratuluje" profesjonalizmu.
    Ja tam daleki jestem od wyśmiewania 17.5-45, co najwyzej mogę coś skrytykować ew. wyrazić swoją opnię o obiektywie. Do niedawna krytykowałem 14-45mm, ostatnio spuściłem z tonu, bo to co widzę na zdjęciach (u innych) nie jest takie najgorsze mydło. Myślę, że jeśli odpowiada Ci jakość z 17.5-45 i najbliższe otoczenie nie ma zastrzeżeń do Twoich zdjęć (nie mówię o otoczeniu netowym), to nie ma sensu zmieniać takiego obiektywu. Jak pisałem powyzej, 17.5-45 poprostu bardziej ogranicza i tyle. Użytkownik powiedzmy D50 wyśmiewa użytkownika E-500 za szum na 1600, czy to jest powód zeby kupić D50? żaden powód.

Rób zdjęcia i czasami czymś się pochwal jak cuś fajnego ufocisz
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Awatar xtomi
    Mieszka w
    K-P
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    i o to chodzi