Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 88

Wątek: roznice praktyczne pomiedzy ZD 17.5-45mm, a 14-45mm

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez insider
    Dokładnie. Męczę się z 14-45 bo mnie nie stać na lepsze szkło... Zdjęcia na f8 są takie rozmyte. I nie ma co zwalać na autofokus, w spokojniejszych warunkach niż street photo to szkło też mydli.
    Ale się zrobiło zabawnie ping-pong normalnie , pozdrawiam wszystkich uczestników...
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    hehe, prawie, niektórzy mają fantazję. 14-45 jest ciemny jak ****, aberruje też jak **** no i kręci pyskiem. zrobić tym jakiekolwiek rozgraniczenie planów to mission impossible. każdy, kto porównuje jego funkcjonalność do 14-54 lekko się ośmiesza, bo to dwa światy.
    Nikt tego nie wyłapał więc sprostowanie: 14-45 w PRZECIWIEŃSTWIE do kitów Canona i Nikona NIE KRĘCI PYSKIEM i można ze spokojem stosować filtr polaryzacyjny, czy szarą połówkę. Tak więc jeśli jeszcze więcej opinii ludzi mających taką wiedzę na temat tego obiektywu jest w tym wątku, to za takie opinie dziękujemy.
    Pozdrawiam,
    Dempsey.
    P.S. jak ktoś mi nie wierzy, to niech spojrzy na kształt osłony przeciwsłonecznej
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Awatar xtomi
    Mieszka w
    K-P
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    mam taki obiektyw robię nim zdjęcia, zrobiłem już grubo ponad 3000 jakie fotki was kręcą to wam wrzucę do oceny.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xtomi
    mam taki obiektyw robię nim zdjęcia, zrobiłem już grubo ponad 3000 jakie fotki was kręcą to wam wrzucę do oceny.
    moze zrob takie testowe...
    - jedno miejsce bogate w rozne przedmioty z jakims glownym elementem (tylko jakis plan przestrzenny zeby bylo ladnie GO widac)
    Statyw, rozne przeslony (f/3.5, f8, f22), samowyzwalacz (zeby nikt nie zarzucil ze sie statyw chybotal) itp.
    - cos w stylu tych fotek (na dole strony) http://www.dpreview.com/reviews/olympuse500/page18.asp

BTW. czy ktos wie gdzie w necie mozna zassac jakies specjalne tablice testowe?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar xtomi
    Mieszka w
    K-P
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ok. chyba zrozumiałem, postaram się takie zrobić, jutro jestem w terenie więć wieczorem 15-08-06 bez obróbki je tu zamieszcze

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Oj, nie, nie porownywalem 14-45 do komorki, nawet tej wypasionej. Nie znam wcale tego obiektywu wiec sie nie wypowiadam. Tylko ten moj przyjaciel Robin to straszny malkontent.
    Caly czas narzeka, ze to drogie a tamto drogie i ze wartuje 6x tyle co cos innego a a jakosciowo to niewiele wiecej ( 14-45 VS. 14-54). Wiec mu poradzilem kompakcik za 400 lub komorke za 300 z aparacikiem i w koncu zrobi fotki za rozsadna cene.
    Robin po czesci ma racje, ale po czesci nie ma.
    Wartosc przedmiotum to; wartosc projektu (czas, inzynierowie- wysoko oplacani, koszt laboratoriow i materialow) + koszt wdrozenia produkcji ( maszyny, szkolenie pracownikow itp.) + reklama + siec sprzedazy + serwis ( jego szkolenia, czesci zapasowe) + magazynowanie + hurtownie + koszt marzy + jeszcze z dziesiec innych------ teraz dzielone na ilosc sztuk sprzedanych.
    Jak sie sprzeda 5 000 000 kitow z lipnymi szkielkami i obudowami z plastiku to ich koszt wyjdzie 100$ a jak 20 000 szkiel wielkich i ciezkich to ich koszt wyniesie 1000 $.
    Juz wiesz Robinie?!? Dlatego jest tak drogo i nie dla wszystkich.
    czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zanim zobaczymy zdjęcia RadioErewan i xtomi, to znalazłem taki o to teścik 17,5-45
    http://www.biofos.com/esystem/1745test.html
    I moim zdaniem tragedi nie ma, czyli jak dla mnie 17.5-45 jest porównywalny do 14-45mm.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja też wychwyciłem tą bzdurę o kręceniu mordką 14-45. Więc powtórzę - TO NIE PRAWDA!!!!

Gdzieś na tym forum było porónanie sampli 14-45 i 14-54 (może ktoś ma siłę tego poszukać, bo ja nie). Optycznie różnice były znikome. Robię od pół roku 14-45 i jestem zadowolony z tego obiektywu.

Jego wada - jest ciemny (jak wszystkie kity), dlatego jestem na kupnie 14-54. I choć chcę zmienić mojego kita, to nie dlatego że mydli, mocno aberuje czy jakieś inne bzdury wypisywane przez niektórych kolegów. Po prostu jest za ciemny.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Znalazłem coś lepszego (przenoszę na tą stronę, żeby łatwiej się odnieść do ponizszego testu). Moim zdaniem róźnice są większe lub mniejsze w zależności od ogniskowej.

1. porównanie 14-45 i 14-54 na 14mm
    http://www.iemp.net/rs/fototechnik/s...ms/index1.html

2. porównanie 17.5-45mm 14-45mm i 14-54mm na 17.5mm
    http://www.iemp.net/rs/fototechnik/s...ms/index2.html

3. porównanie 17.5-45mm 14-45mm i 14-54mm na 25mm
    http://www.iemp.net/rs/fototechnik/s...ms/index3.html

4. porównanie 17.5-45mm 14-45mm i 14-54mm na 45mm
    http://www.iemp.net/rs/fototechnik/s...ms/index4.html

Myślę, że możemy zwolnić RadioErewań i extomi z poświęcania swojego czasu na udwadnianie jak robi zdjęcia 17.5-45 - powyższy test załatwia nam wszystko, no może poza aberacjami i flarami.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3