Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 5 lamp do olka, którą wziąć +2 pytania

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

5 lamp do olka, którą wziąć +2 pytania

Witam.
    Poczytałem forum, poszedłem do fotograficznych sklepów i otrzymałem całkiem inne opinie (polecano tylko 3 ostatnie, ale wg nich powinienem najbardzie brać FL - ale one są dla mnie za drogie). Nie znam się w ogóle na lampach, nie znam wielu podstawowych pojęć, ale zamierzam się uczyć. Gdy fotografowałem w pomieszczeniach czy np. w kościele to wbudowana się nie sprawdzała, ale nie chciałbym zrobić złego wyboru. Na lampę mam do 300zł. Oto moje pytania i typy:
    1) czym różni się lampa półautomatyczna od automatycznej- tym, że na półautom. muszę synchronizować iso, przysłonę, czas w stosunku do tego co w aparacie? A automatyczna wszystko robi sama?
    2) C7070 ma TTL (czyli mierzy światło odbite od obszaru gdzie się zdjęcie robi?), ale jak działa z tym lampa, która obsługuje TTL? Jeśli lampa nie obsługuje tego czy jest to duża strata, czym to się objawia?

Moje typy:
    1) Metz 36 C-2 (ale jest bezdedykacyjna, ma gorącą stopkę a nie dedykowaną, jak zrozumiałem), za to jest tania - znalazłem za 239zł
    2) Soligor DG-340 DZ z dedykacją do Olympusa ,czy będzie obsługiwać TTL w moim? I czy jest dużo lepsza od Metz'a 36 C2? - 349zł
    3) CULLMANN 34 AF-O - cena podobna do Metz'a 36 C2 - 269zł, a może jest porównywalna do Soligora, bo jest napisane, że też TTL obsługuje?
    4) Metz 28 AF-3 digital - sprzedawca mi mówił, że o wiele lepiej będzie działał niż 36 C2 bo jest dedykowany do Olka ale za 450zł
    5) Fl-20 ale za 100$-czy wtedy się opłaca czy i tak ww. są lepsze od niej?

Podaję linki do lamp:
    http://skocz.pl/bwoj
    http://skocz.pl/bwok
    http://skocz.pl/bwol
    http://skocz.pl/bwom
    http://skocz.pl/bwon

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    malo Ci teraz doradze bo juz pozna pora.. ale ogolnie fl-20 szkoda pradu - mala moc, nieodchylany palnik.
    absolutnie bierz lampe ktora ma ttl - jest to pomiar przez obiektyw, lampa moze pracowac z olympusem, ale tylko na zasadzie przekazywania czulosci i przeslony, a naswietla wg. wlasnej diody - taka dioda ma jakis kat widzenia i czesto jest tak ze jak czegos nie widzi (glowa na krawedzi kadru) to przepala ta glowe bo mysli ze jej nie ma.
    nie wiem czym sie rozni polautomatyczna od automatycznej... byc moze jak piszesz, jak ustawisz dobrze przeslone (jak w aparacie) to wtedy za pomoca wlasnej automatyki (dioda) bedzie naswietlala dobrze ale patrz wyzej.
    moja rada: kup TTL, jak nie masz kasy to zbieraj i poluj na okazje (np. uzywany metz z dedykacja do opympusa), kup lampe z odchylanym palnikiem. ogolnie kupisz kiepska lampe wywalilsz kase w bloto...
    cuulman wydaje sie dobrym wyborem - mocna, mala, odchylany palnik, wspomaganie autofokusa.
    mam nadzieje ze troche pomoglem
    jaki w ogole masz aparat???
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Konukera dzięki za odp. Aparat to Olympus C7070. Tylko ja się nie znam na lampach błyskowych, nie wiem czy dobrze wywnioskowałem z danych technicznych tych lamp. Bo wiem, Że na pewno Metz 36 C2 nie jest dedykowany, ale podobno nieźle działa, a jest tani. Wiem już, że na pewno zrezygnuję z FL-20. Więc pozostały 4 typy, proszę o porównanie, charakterystykę.

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    cullman

cullman 2

drugi link to strona producenta.

Ogolnie ta lampa jest lepsza bo od soligora (reszta olewka bo : droga albo bez dedykacji)
    culman wyglada na nowoczesniejsza (patrz tyl lampy) - soligor to stary rupiec. jest ladniejsza , ma dosc silna moc (choc porownywalna z soligorem), ma wspomaganie AF (czerwona dioda), wyglada na to (niestety nie podaja lub niedoczytuje) czy zoom lampy jest ustawiany recznie (w soligorze na pewno jest) (zoom lampy daje ci to ze jak robisz na szerokim kacie zdjecia to lampa musi blyskac na szeroko, a jak robisz na zoomie zblizenie to lampa moze blyskac wasko - to zwieksza zasieg blysku).

ja jakbym kupowal to culmana raczej niz soligora, choc to w sumie podobne lampy, ale culman wydaje sie nowoczesniejszy... (niestety nie ma zdjecia tylu wiec nie widac panelu)
    podali ze culman ma synchronizacje na 2 kurtyne. to dobra opcja dziala tworczo ale innym razej wytlumacze o co chodzi albo sam poszukaj. no i culman jest duzo tanszy. za reszta od 300 zl stawiasz 5 browarow (zartuje

metz 28 to taki szit jak fl-20, drugi metz nie ma dedykacji (nie dziala ttl i na pewno przekazywanie przeslony).

(uwaga ograniczona odpowiedzialnosc

jak pomoglem kliknij w przycisk pomogl bede wdzieczny zbieram punkty na promocje
    pzdr

ps. jest zdjecie tylu culmana na allegro.. kurde malo opcji :/ on i off... soligora jestes w stanie ustawic recznie lub uzywac z innym aparatem, na automatyce lampy... a culmana nie... ale wyglada na to ze culman sam ustawia zooma.... w takim razie jest problem... - zmienisz aparat albo cus i culman idze do szuflady. na soligorze ustawisz czulosc samemu... a ustawienie zooma lampy to nie problem, tylko trzeba pamietac o tym, albo robic na szerokim zoomie lampy

werdykt ostateczny: SOLIGOR
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam. Nie wydawaj kasy na FL- 20, brak ruchomego palnika i jej moc ją od razu dyskfalifikują. Patrząc na ograniczony budżet polecał bym firmy robiące dedykowane lampy do Olympusa oczywiście z TTL.
    ja jakbym kupowal to culmana raczej niz soligora, choc to w sumie podobne lampy, ale culman wydaje sie nowoczesniejszy... (niestety nie ma zdjecia tylu wiec nie widac panelu)
    Nie wiem co świadczy o nowoczesności tej lampy. Według specyfikacji to są prawie identyczne produkty.
    Sam mam Soligora DG - 340DZ używam go z 7070.
    Wybierająć miałem też na oku tego Cullmana ale odpadł ze względu na cenę i wygląd (tchnicznie podobny więc to zaważyło).
    Na Allegro dorwałem Soligora za bodajże 260PLN.
    culman wyglada na nowoczesniejsza (patrz tyl lampy) - soligor to stary rupiec. jest ladniejsza , ma dosc silna moc (choc porownywalna z soligorem)
    Jeżeli ta nowoczesność objawia sie zaistniałą kolorystyką i tylnim panelem nawet bez kalkulatora odległości i przysłony to chyba jestem staroświecki.
    Nie chciałem lampy ze srebrnymi, szarymi dodatkami do czarnego aparatu.
    Zoom w Cullmanie też jest raczej ręczny, patrząc na cenę to nie spodziewał bym się w nim auto zooma.
    Podsumowując miałem podobny problem i wybrałem Soligora
    werdykt ostateczny: SOLIGOR
    Popieram
    uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
    Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie wiem jak to jest z tymi punktami, ale obydwu Wam dałem punkty, no bo Wasze odp. są pomocne jakby nie patrzeć. Przeglądając net doszedłem do wniosku, że rzeczywiście będę wybierał pomiędzy tymi 2 lampami.
    Konukera piszesz, że Cullmann ma synchronizację na 2gi błysk a Soligor nie (to raczej pytanie do Sna)? Poza tym LP jest praktycznie taka sama, czy jest jakaś różnica między tymi 2 lampami (nie chodzi mi o kolorystykę)?
    Bo werdykt to Soligor, ale dlaczego skoro te lampy są takie same (tak?). Jeśli
    soligora jestes w stanie ustawic recznie lub uzywac z innym aparatem, na automatyce lampy... a culmana nie...
    to Soligora mogę w przyszłości użyć z innym aparatem a Cullmana nie? Bo nie rozumiem jak, skoro obydwa mają dedykację do Olka?

Sna Soligor za 260 nowy czy używka? Bo tak to między nimi znalazłem 90 zł różnicy na necie (Cullmann 254ł a Soligor 345zł). Jeśli nie ma różnicy czy jest sens płacić więcej (chyba, że jest i kalkulator z tyłu tak się przydaje?).

Aha i lamp bezdedykacyjnych nie ma sensu, bo natknąłem się na taką (ale rozumie, że nie korzysta z pomiarów aparatu i wszystko ręcznie?):
    http://www.fotocenter.pl/index.php?d=produkt&id=269

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    sorki za moja dziwna odpowedzi sama sobie przeczaca, ale po prostu ostatnie rzeczy dopisalem bo obejrzeniu tylu culmana
    otoz to chodzi o kalkulator, culman nbie ma wiec nadaje sie tylko do pracy z olympusami, po prostu nic nie jestes na nim w stanie ustawic
    zabacz na tyl soligora - sa tam przelaczniki, ustawiasz na nich iso, na culmanie nie ma.
    ja bralbym soligora
    nic wiecej nie napisze bo jestem na wakacjach i na cheile siadlem do pozyczeonego laptopa wyslac maila

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Soligor ma z tyłu kalkulator, czyli w innym aparacie mógłbym go używać (nie działałby TTL, ale miałbym przelicznik i wszystko ręcznie ustawiać) a na Cullmannie nie działałby też TTL, ale na ślepo trzeba by błyskać (tzn. nie dałoby się nic obliczyć)? Tak to zrozumiałem. Jak wrócisz Konukera to napisz proszę coś więcej. A na razie miłych wakacji. Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I co nikt nie miał styczności z Cullmmann'em? Bo o Soligorze już usłyszałem. Czy Cullmann 34 AF-0 będzie działała w trybie pełnej automatyki (tzn. czy ogniskowa automatycznie się przestawia - choć w tej cenie to mało prawdopodobne-no więc jak działa ogniskowa?, iso itd.), bo nie widzę z tyłu żadnego przycisku ani kalkulatora. Czy ta lampa zadziała z innym aparatem niż Olympus (tylko nie będzie obsługi TTL)? Bo Soligor ma kalkulator i opcje do zmiany ogniskowej, więc gdyby mógł być użyty do innego to przynajmniej są przyciski do zmiany.
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Otrzymałem odpowiedzi od 2 sprzedawców dziś. Soligor i te przyciski wszystkie to tylko do przeliczania (prócz ogniskowej), działa TTL, w Cullmannie to samo (TTL), ogniskową zmieniamy poprzez przesuwanie głowicy w przód lub tył - no właśnie co to znaczy, czym się różni od pzrycisku, tam wiem jaką ogniskową ustawiam, a w Cullmann'ie? Czyli jeśli lampy są takie same (jak mniemam) to po co przepłacać i brać Cullmann'a.
    Pozdrawiam