Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jaki filtr?

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Jaki filtr?

Drodzy koledzy wiem ze to juz bylo ale do konca nikt sie nie okreslil jakie filtry powinien miec kazdy fotograf... Wiadomo polar i UV to podstawa... Ale chodzi mi bardziej o jakies filtry efektowe... Jakich najlepiej filtrow uzywac w bardzo sloneczny dzien? Dlatego pytam bo znalazlem troszke filtrow do mojej tulejki o wymiarach 46mm a wiem ze do tego typu jest bardzo malo... Ale troche jest na allegro i troche na ebay wiec nie jest tak zle... Prosze o rade i moze o jakas obra stronke gdzie pokazane jest rozne zastosowanie filtrow... glownie efektowych tych barwionych bo takie mam narazie zamiar sobie kupic... Pytanie jeszcze jedno to jaki efekt daje filtr SKY oprocz tego ze redukuje UV nic nie pisza zazyczaj wiecej... Tak wiec pozdrawiam...

PS: A moze miacie jakies wtyczki i filtry do PS CS1 lub CS2 ktore zastepuja normalny filtr....?
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100

| OlyJedi Awatar gofer111
    Mieszka w
    Trzebiatów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam,
    1. Hmm, w bardzo słoneczny dzień jeśli chcesz wydłużyć ekspozycję, możesz użyć filtra szarego (ND), jeśli robisz zdjęcia dla krajobrazów możesz użyć filtra szarego połówkowego, po to, aby niebo nie wyszło zbyt prześwietlone (połowa filtra jest przezroczysta a druga połowa zabarwiona) np. tu: http://www.pstryk.pl/szukaj.php?zaaw...43&submit.y=54
    , możesz używać również filtra polaryzacyjnego więcej tutaj: http://www.pstryk.pl/opis.php/4078

2. Filtr "Skylight" różni się od UV filtra tym, że SKY ociepla barwy na zdjęciu, zdjęcie jest jakby bardziej milsze dla oka.
    Trochę o filtrach:
    Filtr (fotografia) – Wikipedia, wolna encyklopedia
    3. Normalnego filtra, raczej nie da się zastąpić jakąś wtyczką do Photoshopa, choć technika HDR może w pewnym stopniu zastąpić np. filtr szary-połówkowy. Może te filtry ci się przydadzą.
    1. virtual photographer:
    to plug-in, który posiada ogromne możliwości przemiany zdjęcia.
    http://www.optikvervelabs.com/
    2. Xero plugins:
    zestaw pluginów do photoshopa, np. do oczyszczania nieba z mgły.
    http://www.xero-graphics.co.uk/
    Pozdrawiam Krzysztof W.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wraz z fotografią cyfrową zdecydowana większość filtrów odeszła do lamusa. W PS-e można symulować efekt prawie każdego filtra.

Moim skromnym w zupełności wystarczy:

UV albo Sky, jeśli boisz się o obiektyw (jako ochrona przedniej soczewki. Ale zdania na ten temat są podzielone. Swego czasu na forum było ostra wymiana postów na ten temat).

Polaryzacyjny

I szara połówka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Puławy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No ja jak narazie mam Polarka... ale chce kupic sky tylko prosze o rade ktory z tych jest w miare dobry bo ja sie nie znam...

1. Pierwszy

2. Drugi
    C4000z + Tulejka + Filtr Polaryzacyjny + Sky + Soczewka 10d + 2x128MB + 16MB + GP2100