Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: oly e1

kursor
    Gość

oly e1

witam wszystkich
    jestem przed zakupem dslr i tak sobie szperam po różnych grupach i kółkach wzajemnej adoracji i trafiłem w końcu na Wasze forum, nie przez przypadek zresztą bo od kilku lat jestem cichym sympatykiem (ale nie praktykującym) olympusów - wcześniej manuali a od pewnego czasu e1. problem w tym, że ma on już parę latek a ja szukam aparatu - systemu, którym chcę robić reporterkę-chałturkę tzn wesela portrety itp.. jak e jedynka radzi sobie w takich sytuacjach??? i....gdzie robicie odbitki o takich proporcjach

pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odpowiedź
    ps. ten post na pewno nie wyczerpie wszystkich moich watpliwości więc przygotujcie się na następne.......

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    btw. https://forum.olympusclub.pl/forum3/...rum-vt4798.htm

nie wiem czy te wypowiedzi o wzajemnej adoracji maja sie tez tyczyc tego forum...

piszesz tez cos szperaniu... chyba w ogole nie przeszukiwales tego forum bo jakbys to zrobil to napewno bys nie zadal takiego pytania.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    btw. https://forum.olympusclub.pl/forum3/...rum-vt4798.htm

nie wiem czy te wypowiedzi o wzajemnej adoracji maja sie tez tyczyc tego forum...

piszesz tez cos szperaniu... chyba w ogole nie przeszukiwales tego forum bo jakbys to zrobil to napewno bys nie zadal takiego pytania.
    Jak rane... Co Ci przeszkadza, że człowiek grzecznie się pyta, po co agresywne wtręty, po co odsyłanie do FAQ? Taki ruch na tym forum, że trzeba zamykać niepotrzebne wątki, bo ludzie się w nich gubią? Dziennie przychodzi może pięćdziesiąt postów, to chyba jest jakaś liczba do ogarnięcia. Jak już ktoś zadał sobie trud rejestracji, to po co od razu zbywać człowieka i kazać mu czytać regulamin...

Może jakieś głosowanie za nowym adminem, choćby nawet juniorem. Jakoś Jeronimo mi się nie widzi w tej roli.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no to ja sie pytam po co jest KOMPENDIUM.. tam przeciez jest temat o e1 - eh pewei za dlugi i nikomu sie nie chce przeczytac
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    no to ja sie pytam po co jest KOMPENDIUM.. tam przeciez jest temat o e1 - eh pewei za dlugi i nikomu sie nie chce przeczytac
    Mam świetne rozwiązanie. Napiszmy kompendium, w którym są odpowiedzi na wszystkie pytania i zamknijmy forum. Co Ty na to?

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Jak już ktoś zadał sobie trud rejestracji, to po co od razu zbywać człowieka i kazać mu czytać regulamin...
    po takim zdaniu to ja juz przestaje wogle na ten temat dyskutowac. Po co wogle regulaminy ... najlepiej wywalic ze wszystkich for regulaminy przynajmniej mody nie beda sie czepiac. EOT

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jak już ktoś zadał sobie trud rejestracji, to po co od razu zbywać człowieka i kazać mu czytać regulamin...
    po takim zdaniu to ja juz przestaje wogle na ten temat dyskutowac. Po co wogle regulaminy ... najlepiej wywalic ze wszystkich for regulaminy przynajmniej mody nie beda sie czepiac. EOT
    Na regulamin i się z nim zapoznanie przyjdzie czas. A nowego gościa to przede wszystkim wypadałoby powitać. Ale, jak rozumiem, nie jest to rola moderatora, prawda.

robin102
    Gość
    dziewczyny nie drapcie się , jest pełnia ksieżyca , pazury ludziom rosną , tableteczki na sen i śnijcie o E-3

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: oly e1

Cytat Zamieszczone przez kursor
    witam wszystkich
    jestem przed zakupem dslr i tak sobie szperam po różnych grupach i kółkach wzajemnej adoracji i trafiłem w końcu na Wasze forum, nie przez przypadek zresztą bo od kilku lat jestem cichym sympatykiem (ale nie praktykującym) olympusów - wcześniej manuali a od pewnego czasu e1. problem w tym, że ma on już parę latek a ja szukam aparatu - systemu, którym chcę robić reporterkę-chałturkę tzn wesela portrety itp.. jak e jedynka radzi sobie w takich sytuacjach??? i....gdzie robicie odbitki o takich proporcjach
    Są dwie szkoły, otwocka i falenicka. Według jednej - Oly E-1 świetnie się nadaje do robienia zdjęć ślubnych. Według drugiej - nie bardzo :-)

Teraz to, co napiszę to moje prywatne, nie podbudowane solidnymi fundamentami wieloletniej praktyki, zdanie.

Otóż, wszystkie aparaty - od pewnego poziomu w górę - robią mniej więcej takie same zdjęcia. Więcej zależy od fotografa niż aparatu.

Kupno aparatu to nie matryca i body (albo raczej: nie tylko), ale przede wszystkim wejście w system. W przypadku Olympusa sprawa jest prosta - obiektywów trochę jest, ale są dość drogie i nie ma tanich alternatyw. Ale jak już taki obiektyw kupisz to na pewno będziesz zadowolony. W przypadku reporterki i wesel: pewno standard 14-54, pewno 50, może 7-14 (ja lubię takie kreatywne wykorzystania szerokiego kąta).

Niektórzy mówią, że Olympusy szumią. Owszem, szumią, powyżej ISO 400, ale nie jest to nic, czego nie można by usunąć programem do odszumiania (za darmo jest Picture Cooler, na ten przykład, link: http://denoiser.shorturl.com/ ).

Co do szybkości AF się nie wypowiem - ostrzę głównie ręcznie :-) Ale jeśli już autofocusa używam, to raczej nie mam z ostrzeniem problemów i aparat łapie ostrość szybko.

Odbitki robię na komputerze, drukowałem 13x18 w Warszawie w Wilabie. Robiłem też odbitki na A4 czy coś koło tego z E-1 właśnie - sam mnjut. :-)

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: oly e1

Cytat Zamieszczone przez kursor
    witam wszystkich
    Są dwie szkoły, otwocka i falenicka. Według jednej - Oly E-1 świetnie się nadaje do robienia zdjęć ślubnych. Według drugiej - nie bardzo

Teraz to, co napiszę to moje prywatne, nie podbudowane solidnymi fundamentami wieloletniej praktyki, zdanie.

Otóż, wszystkie aparaty - od pewnego poziomu w górę - robią mniej więcej takie same zdjęcia. Więcej zależy od fotografa niż aparatu.

Kupno aparatu to nie matryca i body (albo raczej: nie tylko), ale przede wszystkim wejście w system. W przypadku Olympusa sprawa jest prosta - obiektywów trochę jest, ale są dość drogie i nie ma tanich alternatyw. Ale jak już taki obiektyw kupisz to na pewno będziesz zadowolony. W przypadku reporterki i wesel: pewno standard 14-54, pewno 50, może 7-14 (ja lubię takie kreatywne wykorzystania szerokiego kąta).

Niektórzy mówią, że Olympusy szumią. Owszem, szumią, powyżej ISO 400, ale nie jest to nic, czego nie można by usunąć programem do odszumiania (za darmo jest Picture Cooler, na ten przykład, link: http://denoiser.shorturl.com/ ).

Co do szybkości AF się nie wypowiem - ostrzę głównie ręcznie Ale jeśli już autofocusa używam, to raczej nie mam z ostrzeniem problemów i aparat łapie ostrość szybko.

Odbitki robię na komputerze, drukowałem 13x18 w Warszawie w Wilabie. Robiłem też odbitki na A4 czy coś koło tego z E-1 właśnie - sam mnjut.
    Dobrze kolega prawi bez dwóch zdań ja ze swej strony chciałbym jakieś sample z weselisk i ślubów przy uzyciu E-1 pooglądać, z ciekawosci choćby coby nowego topica nie otwierać...
    Pozdrowionka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów