Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: FL-36- klopoty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Po kolei. Nie wiem czy ja ostro przegrzalem, raczej nie bardzo. Moze troszke. Zauwazylem, ze raczej pyka- niedoswietlajac wtedy gdy zrobi wiecej fotek. Przy spokojnym pstrykaniu co kilka sekund raczej jest spoko.\
    Co jednak z ostrymi przepalami- wali wtedy pelna moca a potem laduje sie jak glupia z 7 sek. Przepala tak roznie raczej rzadko ale raz na 20 przepali i to w momencie waznym a potem sie laduje i czekam. Nie problem bo zawsze cos mam pod reka ale... czas ... .
    W manualu tez niedoswietli zupelnie- w kazdym trybie nawet FP.
    Oczywiscie pierwsze co zrobilem to wyczyscilem wszelkie mozliwe styki. Pierwsze fotki zawsze sa ok. dopiero potem.
    Sposob pomiaru swiatla nie ma znaczenia. Gdybym punktowcem zaczepil o czarny garnitur to rozumiem, ale nie.
    WB raz oszalal, w ostatnia sobote, zrobil fotke cala czerwona ( z ta lampa )- w RAW-ie??
    W gorszym swietle zakladam mocna lampe i jade w manualu- podzial blysku. Zreszta w manualu FL-36 tez mozna ustawic zamiast GN, podzial blysku do 1/128. W fl-36 czesto uzywam manuala. Ale w sumie ta lampa niewiele widziala.

Co teraz mysle- to mala lampka, w analogu robilo sie troszke zdjec na filmie i lampa ( a zawsze miewalem silne) niewiele sie przegrzewala. Teraz wali sie wieeeeele fotek i lampka swoje cierpi. Tylko dlaczego wali pelnym blyskiem- to przeczy zasadzie ochrony palnika przez automatyke lampy.

Andytown- tobie tez walila pelnym blyskiem czy tylko pykala leciusienko- minimalnie?
    czesc.Ch.
    P.s.Nie wiem czy kupic w tym roku FL50, czy jechac na starociach. Nie bardzo jestem pewien co w przyszlosci zrobie.

robin102
    Gość
    chomsky jak już po gwarancji to rozmontuj i sprawdź w środku co i jak , może zawilgotniała (wysusz na TV), może jakiś zimny lut się trafił , albo coś się na druk rozlało, Sprawdź styk od tego pieruńskiego wysuwanego daszka co to robi za kartonik. Będzisz pionierem bo ja jeszcze tej lampy nie rozbierałem. A w ogóle to warto by ją przyczepić do innego body i potestować . Mówisz 7 sekund ładowanie . to normalna sprawa nawet na dobrych aku .
    A po co Ci FL 50 ciułaj raczej na SB800 co to ją przyczepisz w przyszlosci do body np D200 bo nie będziesz miał czym focić , oly o Tobie zapomniał i nie zrobił E-3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Moja sytuacja wyglądała identycznie do twojej.,, jak dało się jej odpocząć to było ok,.,, ale jak siadło się porządnie na nią to zaczęła głupieć,,,, i chciała walić z całej siły

Przepaliła mi się tak po studniówce...
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Andytown- dzieki za info.
    No ma tam jakas gwarancje to ja posle do serwisu i tyle. Sam rozbierac nie bede.
    Czesc. Ch.
    Na SB800? Pracuje w automatyce zapewne. D200 ma pewny pomiar blysku, jak to Nikon, prawie perfekcyjny. No ale nie zamierzam kupowac na okraglo coraz to nowych rzeczy, jeszcze taszcze analogi jak trzeba, pod reka sa i inne cyfrowki, wole jednak poznac jedna a dobrze, nie miotac sie z Canonami i Nikonami.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja to wiem tyle ze metza 54mz4i tez tak ma (przynajmniej moj) czasem walnie pelna moca i wszystko wypali , z fl-50 nie mam takiego problemu, przynajmniej do tej pory... nie wiem czego to wina. na pewno dzialo sie tak po paru szybkich blyskach z wieksza moca.
    na pewno w instrukcji do lampy jest napisane ze po 10 blysnieciach na max. lampa powinna odpoczywac (chlodzic sie) z 10 minut... byc moze Twoja lampa sie zuzyla (palnik)... albo jakis uklad kiepsko dziala, albo jakis zimny lut... w kazdym razie najlepiej dac do fachowca
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ja moją fl36 mecze od roku ale nie zdarzyły mi sie zadne takie historie, a moze tak upgradowac software lampki? podpiac ja do e1 i wymienic oprogramowanie w calosci ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    W czasie upgradowania, lampka i obiektyw byly podpiete.
    Czesc.Ch.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów