Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: FL-36- klopoty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

FL-36- klopoty.

Tak wiec dopadly mnie problemy z FL-36, ktora czasem uzywam, glownie do doswietlania cieni, ale i niekiedy jako glowna lampe. Otoz, od czasu do czasu walnie pelnym blyskiem jak glupia i przepali absolutnie kadr. Teraz czesciej lubi pyknac minimalnym blyskiem, tak, ze wszystko jest ciemne. Tu domyslam sie, ze moze chroni palnik, przed przegrzaniem- przy gestszym pstrykaniu. Mial kto kiedy takie cos?
    Czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie, nigdy, ani z FL-36 ani z FL-50. w sumie i tak w 80% przypadków jadę na manualu żeby nie było niespodzianek (automatyka nie zawsze trafi w efekt chcemy osiągnąć...).

p.s. może lekko zajechałeś lampkę?

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    no dobra dobra... ale nikt chyba nie kupuje lamp dedydkowanych za gruba kase zeby tylko manual uzywac!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    w sumie i tak w 80% przypadków jadę na manualu
    zaskoczyłeś mnie. Ja mam manualną lampkę dość mocną (FL40). I powiem że w warunkach ciemnych jest super(nie nażekam). Ale w słoneczne dni brakuje mi i to bardzo czasow 1/400 itd.
    było sobie życie

robin102
    Gość
    chomsky problem może tkwić w komunikacji lampy z body , posprawdzaj i przeczyść styki . Ja miałem cusik takiego . Zdarza się też ,że w ogle przy pierwszej fotce robione po właczeniu aparatu i lampy (oczywisćie naładowaniu) pierwsza "klatka" jest zazwyczaj zmarnowana . Najczęsciej częściej niedoświetlona , niż prześwietlona , ale i tak bywa. Następne foty idą dobrze.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Miałem podobny przypadek zaraz na początku kiedy podpiąłem FL-36 do E-1 - pierwsze kilkanaście zdjęć wyszło mocno prześwietlonych, lecz przynajmniej w moim przypadku odkryłem, że to nie wina sprzętu a moja, jako, że dobrałem zły sposób pomiaru światła lampa mi trochę zgłupiała.

Kilka klatek ostatnio miałem prześwietlonych, ale okazało się, że nie wsunąłem lapy do końca w "sanki" i niedokładnie styki działały, po solidnym "dopięciu" wszytsko wróciło do doskonałej pracy.

A pro pos - Na automatyce lampa najlepiej działa z pomiarem matrycowym (ESP - bodajże).

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeronimo, Fotomic:

można zdać się na automatykę i ruletkę albo kontrolować sytuację i raczej lekko niedoświetlić, niż przejarać. wolę wariant nr 2 a lampę dedykowaną kupiłem dlatego, że mogę błyskać na powietrzu bez ograniczania się do 1/160s.

oczywiście, fotki wnętrz i portrety na powietrzu można jechać na TTL Auto bo działa dobrze, ale fotki ludzi w pomieszczeniach albo w grubszych sytuacjach to tylko na manualu...

FL-40 to fajny czołg, ale niestety bez FP a to boli.

p.s. wiem, że spot by pomógł, ale do tego trochę mi brakuje...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    miałem identyczny problem po ostrym strzelaniu.. lampie przepaliły się kable wysokiego napięcia czy coś takiego - wysłałem odrazu do serwisu,,, i taką dostałem notatkę ze to wymienili, od tego czasu działa bezproblemowo

chyba w pudełko i do serwisu musisz wysłać,,, fl-36 jest lampą amatorską a nie do działań ekstremalnych.... trzeba o tym pamiętać
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ciekawe?!?!?!?

Ostro jadę moją FL-36 i nic się nie dzieje - ale będę wiedział gdyby coś się stało, że to mogą być kable.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Mi ostatnio po dosyć intensywnym strzelaniu z lampą WB oszalał i na Auto ustawiał bardzo chłodny. Wyłączenie i ponowne włączenie rozwiązało problem. Z prześwietlaniem się raczej nie spotkałem, prędzej z niedoświetleniem.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów