Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: HDR fajny jest

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

HDR fajny jest

Oj fajny jest, jak diabli jest fajny. Zmienia podejście do postrzegania sceny (niestety?).

Tu kilka próbek:
    http://grabun.com/zdjecia/2006/08/hdr/

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: HDR fajny jest

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Oj fajny jest, jak diabli jest fajny. Zmienia podejście do postrzegania sceny (niestety?).

Tu kilka próbek:
    http://grabun.com/zdjecia/2006/08/hdr/
    Wreszcie nie masz smolistych cieni! Jedno co mnie "denerwowało" w Twoich kadrach, to strasznie ciemnie cienie (i zaczynające się wczesnie).
    HDR fajny jest, ale trzeba szukać nieruchomych planów.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robin102
    Gość
    hmmmm, malunki , rysunki , kosmos
    a gdzie w tym fotografia ???

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a mnie w takich zabawach denerwuja poswiaty. np. na nr 1 jest taka jasna poswiata wokol obszaru ktory mial byc jasniejszy. wokol drzewa to widac i wyglada jak lipny fotomontaz w lokalnej gazecie wykonany 30 sekund przed oddaniem strony do druku.

pozostale obrazki wygladaja lepiej. zas ten z "otwartym niebem" moglym nawet sobie gdzies powiesic. pozdrawiam

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dka
    a mnie w takich zabawach denerwuja poswiaty. np. na nr 1 jest taka jasna poswiata wokol obszaru ktory mial byc jasniejszy. wokol drzewa to widac i wyglada jak lipny fotomontaz w lokalnej gazecie wykonany 30 sekund przed oddaniem strony do druku.
    To świadomy wybór. W Photomatiksie usunięcie tej poświaty to kwestia wybrania jednej opcji zamiast drugiej; w tym przypadku wolałem jednak całość zostawić tak, jak wygląda teraz.

Radio:
    Wreszcie nie masz smolistych cieni! Jedno co mnie "denerwowało" w Twoich kadrach, to strasznie ciemnie cienie (i zaczynające się wczesnie).
    Hm, ja chyba lubię kontrastowe zdjęcia :-) Do tego, pracuję na GIMPie i część danych jest bezpowrotnie tracona podczas obróbki (GIMP obsługuje tylko osiem bitów).

A poza tym w HDR ciężko o duże kontrasty. Co prawda te fotki (nie malunki! nie rysunki!) były przeze mnie obrabiane, ale w stopniu minimalnym :-)

Pozdrawiam, dziękuję za komentarze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    lgrabun, zdjęcia nie zachwycają, za to obróbkę HDRów w krókim czasie opanowałeś w bardzo zaawansownym stopniu

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    igrabun:
    To świadomy wybór. W Photomatiksie usunięcie tej poświaty to kwestia wybrania jednej opcji zamiast drugiej; w tym przypadku wolałem jednak całość zostawić tak, jak wygląda teraz.
    ale to przeciez nie wyglada chlujnie.
    nie znam sie na slynnych metodach hdr ale gdyby wybrac "ta druga opcje" to cos innego by gorzej wygladalo, prawda? (analogicznie do: w naturze nic nie ginie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Pierwsze trzy fota dla mnie nienaturalne. Niebo takie, jakby zaraz miało rozpętać się tornado, a dół słoneczny. Nie pasuje mi ten efekt. Mam wątpliwości, czy HDR (Twój) fajny jest.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wszytskie sa poprawne od strony technicznej. Mnie sie podobaja jedynie 4 i 5 bo pierwsze trzy faktycznie nienaturalnie wygladaja.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    HDR jest fajny, zapewniam. A może nie sam proces łączenie zdjęć, a wyciąganie z tekstur z jasnych obszarów i szczegółow z cieni (za pomocą ToneMapping). Dzięki temu nudne zdjęcie nabiera wyrazu. W szczególności: pochmurne dni teraz niestraszne. Więcej: z pochmurnym niebem TM potrafi zrobić cuda :-)

A co do sztormowego wyglądu zdjęc: burza na niektórych ujęciach właśnie nadchodzi, na innych właśnie się kończy, a na jeszcze innych właśnie trwa, więc dramatyczny wygląd chmur jest jak najbardziej uzasadniony. Ja tylko dodałem "cyfrową" połówkę do wywołanego TIFFa i podciągnąłem kolory.