Oj fajny jest, jak diabli jest fajny. Zmienia podejście do postrzegania sceny (niestety?).
Tu kilka próbek:
http://grabun.com/zdjecia/2006/08/hdr/
Oj fajny jest, jak diabli jest fajny. Zmienia podejście do postrzegania sceny (niestety?).
Tu kilka próbek:
http://grabun.com/zdjecia/2006/08/hdr/
Wreszcie nie masz smolistych cieni! Jedno co mnie "denerwowało" w Twoich kadrach, to strasznie ciemnie cienie (i zaczynające się wczesnie).Zamieszczone przez lgrabun
HDR fajny jest, ale trzeba szukać nieruchomych planów.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
hmmmm, malunki , rysunki , kosmos
a gdzie w tym fotografia ???
a mnie w takich zabawach denerwuja poswiaty. np. na nr 1 jest taka jasna poswiata wokol obszaru ktory mial byc jasniejszy. wokol drzewa to widac i wyglada jak lipny fotomontaz w lokalnej gazecie wykonany 30 sekund przed oddaniem strony do druku.
pozostale obrazki wygladaja lepiej. zas ten z "otwartym niebem" moglym nawet sobie gdzies powiesic. pozdrawiam
dka
To świadomy wybór. W Photomatiksie usunięcie tej poświaty to kwestia wybrania jednej opcji zamiast drugiej; w tym przypadku wolałem jednak całość zostawić tak, jak wygląda teraz.a mnie w takich zabawach denerwuja poswiaty. np. na nr 1 jest taka jasna poswiata wokol obszaru ktory mial byc jasniejszy. wokol drzewa to widac i wyglada jak lipny fotomontaz w lokalnej gazecie wykonany 30 sekund przed oddaniem strony do druku.
Radio:
Hm, ja chyba lubię kontrastowe zdjęcia :-) Do tego, pracuję na GIMPie i część danych jest bezpowrotnie tracona podczas obróbki (GIMP obsługuje tylko osiem bitów).Wreszcie nie masz smolistych cieni! Jedno co mnie "denerwowało" w Twoich kadrach, to strasznie ciemnie cienie (i zaczynające się wczesnie).
A poza tym w HDR ciężko o duże kontrasty. Co prawda te fotki (nie malunki! nie rysunki!) były przeze mnie obrabiane, ale w stopniu minimalnym :-)
Pozdrawiam, dziękuję za komentarze.
lgrabun, zdjęcia nie zachwycają, za to obróbkę HDRów w krókim czasie opanowałeś w bardzo zaawansownym stopniu![]()
igrabun:
ale to przeciez nie wyglada chlujnie.To świadomy wybór. W Photomatiksie usunięcie tej poświaty to kwestia wybrania jednej opcji zamiast drugiej; w tym przypadku wolałem jednak całość zostawić tak, jak wygląda teraz.
nie znam sie na slynnych metodach hdr ale gdyby wybrac "ta druga opcje" to cos innego by gorzej wygladalo, prawda? (analogicznie do: w naturze nic nie ginie![]()
Pierwsze trzy fota dla mnie nienaturalne. Niebo takie, jakby zaraz miało rozpętać się tornado, a dół słoneczny. Nie pasuje mi ten efekt. Mam wątpliwości, czy HDR (Twój) fajny jest.
Wszytskie sa poprawne od strony technicznej. Mnie sie podobaja jedynie 4 i 5 bo pierwsze trzy faktycznie nienaturalnie wygladaja.
...był Olek jest A6000
HDR jest fajny, zapewniam. A może nie sam proces łączenie zdjęć, a wyciąganie z tekstur z jasnych obszarów i szczegółow z cieni (za pomocą ToneMapping). Dzięki temu nudne zdjęcie nabiera wyrazu. W szczególności: pochmurne dni teraz niestraszne. Więcej: z pochmurnym niebem TM potrafi zrobić cuda :-)
A co do sztormowego wyglądu zdjęc: burza na niektórych ujęciach właśnie nadchodzi, na innych właśnie się kończy, a na jeszcze innych właśnie trwa, więc dramatyczny wygląd chmur jest jak najbardziej uzasadniony. Ja tylko dodałem "cyfrową" połówkę do wywołanego TIFFa i podciągnąłem kolory.