Braketing jest w aparatach "za krótki". Powstał w innym celu (naprawienia ew. drobnego błędu w pomiarze światła). 3EV które możesz pociągnąć z braketingu Olka jest OKDP.Zamieszczone przez black_bird
Braketing jest w aparatach "za krótki". Powstał w innym celu (naprawienia ew. drobnego błędu w pomiarze światła). 3EV które możesz pociągnąć z braketingu Olka jest OKDP.Zamieszczone przez black_bird
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Co do problemu to ja sadze ze nic, zadne obliczenia, przeliczenia programu nie zastapia filtru, ktore jesli jest odpowiednie do okreslonej sytuacji jest nie do zastapienia. Tak czy siak jesli chcesz sie podniecac swoimi fotkami i nie miec niedosytu to MUSISZ je miec. Nastepnie jesli cos nie uda sie skorygowac filtrem majac RAWke juz spokojnie kombinujesz w domku co i jak zrobic.
Co do twoich lgrabun krajobrazow ktore pokazalas podoba mi sie pierwsze (bardzo ładne, ciepłe barwy, spokojne, plotek, super), drugie jest jakies takie "dziwne" i nie potrafie az bardzo okreslic co mi sie w nim niepodoba ale porownalbym je ze zle zrobionym HDRem.
Zas co do samego HDRa to sa sytuacje w ktorych zanim pstrykniemy fote nie zdazymy nalozyc filtra bo w tym czasie obiekt juz zniknie. Wtedy wlasnie ja posilkuje sie HDRem, z jednego RAWa wywoluje 3 jpg i w zaleznosci od jakosci foty robie to z roznymi ustawieniami czasem z interwalem 0.5EV, 1EV, 1.5EV i jestem w stanie uratowac fotke - oczywiscie najlepiej by bylo miec kilka RAWow cyknietych z rozna ekspozycja ale przy dynamicznych scenach to odpada. Jasnym jest ze przeciez taka fotka bedzie niedoskonala i nie mowie zeby tak robic na codzien ale czasem uratuje dupsko, a postronne osoby beda i tak mlaskaly ozorkami ogladajac taka przetworzona odbitke.
...był Olek jest A6000